Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© The Hidden Flag

Ze vormden een wandelende regenboogvlag met voetbaltruitjes.

ZIEN: activisten omzeilen op geniale manier belachelijke Russische antiholebiwet

Herlinde Matthys

Het WK voetbal vindt momenteel plaats in Rusland, maar helaas slaat het land op andere vlakken de bal ferm mis. Zo mag je er geen regenboogvlag dragen, al wisten een aantal activisten die belachelijke antiholebiwet op een ludieke manier te omzeilen.


De regenboogvlag staat symbool voor de holebigemeenschap, dus mensen van over de hele wereld gebruiken de kleurrijke lap stof om trots hun geaardheid te tonen. De vlag bestaat uit zes stroken, die elk een verschillende kleur hebben: rood, oranje, geel, groen, blauw en paars. Terwijl je in de meeste landen zonder probleem met dat symbool mag rondlopen, is dit én elk ander publiekelijk teken dat je holebi bent, in Rusland ten strengste verboden. Je kan er zelfs een gevangenisstraf voor krijgen.

Nochtans zijn alle ogen momenteel gericht op Rusland, want het wereldkampioenschap voetbal is er volop aan de gang. Duizenden mensen uit alle uithoeken van de wereld zwaaien er fier met hun nationale vlag. Dat inspireerde de organisatie Federaçion Estatal de Lesbianas, Gais Trans y Bisexuales – een koepelorganisatie van Spaanstalige holebi- en transgenderverenigingen – om een aantal activisten daarheen te sturen om zich te verzetten tegen de antiholebiwetten die er jammer genoeg nog steeds heersen.

Wandelende regenboogvlag


Zes mannen en vrouwen uit zes verschillende landen trokken een voetbaltruitje aan van hun nationale team – Spanje, Nederland, Brazilië, Mexico, Argentinië en Colombia – en dankzij de verschillende kleurtjes van de T-shirts vormden ze een wandelende regenboogvlag. Ze liepen en poseerden op die manier mooi naast elkaar in Moskou, pal voor de neus van de Russische autoriteiten.

Eric, Marta, Eloi, Guillermo, Vanesa en Mateo noemen zichzelf ‘The Hidden Flag‘. Met dat vreedzaam initiatief willen ze de strijd aangaan en protesteren tegen de antiholebiwetgevingen en discriminatie. De reacties zijn alleszins lovend. ‘Dankje voor jullie moed!’ en ‘Geweldig! Blijf vechten voor gelijkheid’ zijn maar enkele van de enthousiaste en positieve commentaren.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te latenLees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '