Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Anna Shvets via Pexels

Van babynamen met een gouden randje tot opanamen voor meisjes.

AHA: dit zijn dé babynamentrends voor 2023 volgens experts 

Laura Vansweevelt
Laura Vansweevelt Web- en reportagejournalist

Van seks– tot fitnesstrends: een nieuw jaar brengt naar aloude gewoonte nieuwe trends met zich mee. Verwacht jij in 2023 een kindje? Dan kunnen deze zes babynamentrends weleens als de ultieme inspiratiebron dienen.

Vind je in onderstaand lijstje je gading niet? Hier kan je al onze artikels rond babynamen terugvinden.

Opanamen voor meisjes

Bye bye, Marie. Hello, Ozzie! De eerste en meteen ook leukste trend die we in 2023 zullen zien is de opkomst van opanamen... voor meisjes. Dit type naam voelt retro en vintage aan, maar is tegelijkertijd een tikkeltje edgy en fun. Je dochter een oldskool mannennaam geven, is dé manier om een eeuwenoude trend een moderne draai te geven.

Eén van dé toppers in deze categorie is de genderneutrale naam Max, met dank aan de Netflixreeks ‘Stranger Things’. Bovendien eindigt deze naam met een -x, dus sla je op trendvlak twee vliegen in één klap (zie trend nummer 3).

Ontdek onze favoriete opanamen voor meisjes hier.

babynamentrends 2023

Wereldse babynamen

De ultieme catch-22: je wil je baby een unieke, wereldse naam geven, maar tegelijkertijd wil je ook dat ie makkelijk uit te spreken is. Worstel jij als ouder in spe met hetzelfde probleem? Dan is deze babynamentrend vast en zeker jouw cup of tea.

Experts zien namelijk dat frisse, funky en luchtige wereldse namen steeds populairder worden. Hoewel namen eindigend op -a en -o het goed blijven doen, zien we ook steeds vaker namen terugkomen volgens een zeer specifieke formule: vier letters, twee lettergrepen, eindigend op -i. Denk aan Gigi, Rumi, Yuki, Suvi... Onmogelijk om fout uit te spreken en makkelijk om te schrijven: win-win!

Ontdek onze favoriete wereldse babynamen die makkelijk uit te spreken zijn hier.

babynamentrends 2023

Babynamen met een -x

Ouders in spe gaan in 2023 op zoek naar namen met de X-factor. Letterlijk! Aan het begin, in het midden of aan het eind van een naam: X is duidelijk de coolste letter van het moment. Het leuke aan deze letter is dat je zowel de klassieke richting kan inslaan met namen als Xavier en Maxine, voor trendy namen kan kiezen à la Trixie en Fox of de genderneutrale toer kan opgaan met Max, Lennox en Alex.

Elon Musk en Grimes achterna gaan – zij doopten hun kinderen X Æ A-Xii en Exa Dark Sideræl – is misschien wat te veel van het goede, maar Hollywood heeft talloze andere namen ter inspiratie, zoals Bronx (zoon van Ashlee Simpson en Fall Out Boy-frontman Pete Wentz), Maddox (zoon van Angelina Jolie en Brad Pitt) en Pixie (dochter van Bob Geldof en Paula Yates).

Ontdek onze favoriete babynamen met een X hier.

babynamentrends 2023

Cowboynamen

Westerndrama ‘Yellowstone’ was in 2022 de best bekeken serie op de Amerikaanse televisie, en dat was aan de overkant van de oceaan duidelijk te merken wat de babynamen betreft. Zo is Beth, de naam van een van de hoofdpersonages in de reeks, er plots opnieuw razend populair. Ook Rip, Kayce Dutton, Stetson, Wyatt, Waylon en Walker – nog namen die in ‘Yellowstone’ terugkomen – worden in de VS opvallend vaker aan nieuwe baby’s gegeven.

Toch menen experts dat dit type babynaam niet enkel trending is onder invloed van de hedendaagse popcultuur. Ook de pandemie zou ervoor iets tussen zitten. Zo zou men tijdens de lockdown de natuur herontdekt hebben, en daardoor meer neigen naar stoere, outdoorsy, back-to-basics namen.

Ontdek onze favoriete western geïnspireerde babynamen hier.

babynamentrends 2023

Babynamen met een gouden randje

De baby’s van 2023 gaan gouden tijden tegemoet! Na de pandemie gaan ouders voluit voor namen die vrolijk, luxueus en optimistisch klinken. Denk bij deze trend aan alles wat schittert en glinstert, zoals goud (Goldie, Aurelia), de zon (Helios, Sunny) en het licht (Lux, Apollo).

Ontdek onze favoriete babynamen met een gouden randje hier.

babynamentrends 2023

Maximalistische babynamen

Vergeet het motto ‘less is more’, in 2023 is more definitely more. Na jaren van restricties – niet alleen vanwege de pandemie, maar denk ook aan sobere interieurtrends zoals wabi sabi en Japandi – gaan ouders weer voor weelde, decadentie en drama.

Dankzij recente popcultuurfenomenen zoals ‘Bridgerton’ en ‘Wednesday’ zijn maximalistische subculturen à la dark academia, high fantasy en regencycore populairder dan ooit. En dat heeft niet alleen een impact op onze kleding- en interieurstijl, maar ook op babynamen. Laat je inspireren door mythes en legendes, geschiedenis en fantasy, literatuur en anime.

Ontdek onze favoriete maximalistische babynamen hier.

babynamentrends 2023

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '