Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pexels

Klaar om volop te experimenteren in 2023?

Deze 5 sekstrends heeft 2023 voor je in petto

Annelies Hart

De wereld is constant in evolutie en dat is voor bedsport niet anders. Ook in 2023 mogen we ons weer verwachten aan een heleboel nieuwe sekstrends die een frisse wind door de lakens laten waaien. Ben jij klaar voor deze nieuwigheden?

Seksuele mindfulness

Volgens de internationale erotische shop Lovehoney wordt 2023 het jaar waarin we minderen focussen op casual en prestatiegerichte seks. In plaats daarvan zouden veel mensen een overstap maken naar intimiteit waarbij de reis belangrijker is dan de bestemming.

De focus ligt dus meer op je bewust worden van je lichaam en hoe je je mentaal voelt, om zo beter en meer ontspannen in een seksuele ervaring te stappen. Zij het met jezelf of met een partner. Streef naar een intiem moment zonder de druk om te presteren of tot een hoogtepunt te komen. Vaak is het net die druk die ervoor zorgt dat het niet lukt.

‘Seksuele mindfulness vraagt hetzelfde proces als algemene mindfulness, en kan zorgen voor een intensere beleving van genot’, legt seksperte Andrea Tan uit. ‘Let op je ademhaling, probeer aanwezig te zijn in het moment in plaats van met je gedachten ergens anders te zitten en laat je gedachten zo focussen op de lichamelijk sensaties die je ervaart.’

Open communicatie over intimiteit

De taboes worden alsmaar kleiner, maar 2023 is het jaar waarin we er echt komaf mee gaan maken. Onderwerpen als seks, menstruatie en masturbatie worden op een toegankelijke en no-nonsense manier besproken. Die verschuiving wordt sterk gestimuleerd door vrouwen en leden van de lgbtq+-gemeenschap die zich luidkeels uitspreken tegen vooroordelen en stigmatisering.

Vooral platformen als TikTok en Instagram, alsook verschillende sekssites spelen hierbij een grote rol. Onderzoek van Lovehoney wees namelijk uit dat 39 % van de jongeren tussen 18 en 24 jaar over masturbatie leerden door middel van het internet.

Hoe meer open we zijn over die onderwerpen, hoe beter. Want open communicatie over intimiteit zorgt ervoor dat je zelf ook duidelijker en eerlijker durft zijn over je verlangens naar jezelf en anderen toe.

Smart seksspeeltjes

De klassieke vibrator of satisfyer doet het nog steeds goed, maar komend jaar zullen we duidelijk een opmars zien van de smart seksspeeltjes. Deze speeltjes kun je bijvoorbeeld vanop afstand bedienen met een app, hebben verwarmende functies of vibreren op het ritme van een liedje naar jouw keuze.

Meer dan de helft van de respondenten van het onderzoek van Lovehoney zei dat ze open zouden staan voor speeltjes die je met een app kan besturen. De overgrote meerderheid vond zelfs dat het de avonturen in de slaapkamer wat pittiger konden maken.

Anale seks herontdekken

Over taboes gesproken! Er hangt nog steeds veel schaamte en stigma rond anale seks, wat mensen ervan weerhoudt om ermee te experimenteren. Wat jammer is, want voor mannen is de prostaat net een zeer gevoelige erogene zone. Volgens Lovehoney wordt die dan ook vaak over het hoofd gezien of genegeerd omwille van het taboe rond anale seks. Volgens de sekssite is 2023 echter het jaar waarin mensen anale seks gaan (her)ontdekken, zonder schaamte. Zeker nu de communicatie rond seksualiteit open getrokken wordt.

Praise kink

Dit is niet zozeer een trend, maar wel een manier om de wereld van kinks te verkennen. Voor mensen die nog nooit met kinky seks(termen) in contact zijn gekomen, is dit namelijk een nieuwe term. Zoals de naam doet vermoeden, verwijst praise kink naar iemand die seksueel genot haalt uit geprezen worden tijdens seks of voorspel.

Afgelopen zomer werd de term vooral bekend dankzij TikTok, waar veel gebruikers zich uitspraken over hun praise kink. ‘Deze kink is redelijk toegankelijk en daarom ook geliefd bij een groot publiek’,  zegt intimiteitsexpert Natasha Ivanovic. ‘Je kunt bijvoorbeeld opgewonden raken van complimenten, vooral als onderdeel van een machtsuitwisseling tussen partners. Misschien vindt je partner het leuk om te horen dat hij of zij een braaf meisje of jongetje is, of om gecomplimenteerd te worden met zijn of haar specifieke vaardigheden in de slaapkamer.’

Een heleboel om te verkennen in 2023!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '