Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Unsplash

Zo kom je goed voorbereid wereldorgasmedag door!

5 feiten die je nog niet wist over het vrouwelijk orgasme

Annelies Hart

We vieren feest vandaag! Je hebt niet fout op de kalender gekeken, Kerstmis is inderdaad pas over een paar dagen. Het is dan ook een veel spannender feest: wereldorgasmedag! Niets zo heerlijk als tot een lekker hoogtepunt komen. Om toch ook een beetje bij te leren, deelt datingapp Fruitz vijf feiten die je misschien nog niet wist over het vrouwelijk orgasme.

Het brein als seksorgaan

Hoewel de geslachtsdelen als belangrijkste seksorganen naar voren worden geschoven, speelt het brein eigenlijk de meest cruciale rol. Als je je mentaal dus niet goed voelt, is de kans groot dat je als vrouw niet tot een orgasme zal komen.

Gelukkig kan je jezelf wel een beetje trainen tegen die dipjes, zodat ze je je hoogtepunt minder vaak afnemen. Regelmatig masturberen doet namelijk wonderen voor je humeur. Uit studies blijkt dat het bevrijdende gevoel na een orgasme en de ‘feelgood’-stofjes die vrijkomen een positieve invloed hebben op het humeur én de geestelijke gezondheid. En alleen (met je favoriete speeltje) is het vaak iets makkelijker dan met twee, dus oefenen en genieten maar.

Nachtelijke orgasmes

Natte dromen worden meestal geassocieerd met de mannelijke puberteit, maar niet alleen tienerjongens kunnen nachtelijke orgasmes krijgen.

Volgens een artikel gepubliceerd in de Journal of Sex Research had maar liefst 37 % van de vrouwen in het onderzoek reeds een orgasme tijdens haar slaap ervaren. Vaak zijn die climaxen het gevolg van een seksuele droom of een periode van stress. Het kan best verwarrend zijn om plots zo’n intense seksuele beleving mee te maken zonder enige fysieke stimulatie, maar zoals je ziet is het minder uitzonderlijk dan je misschien dacht.

Afstand van de clitoris

Kom je moeilijker klaar? Dat kan ook aan je anatomie liggen. Uit Amerikaans onderzoek blijkt namelijk dat de afstand tussen de clitoris en de vaginale opening een invloed heeft op orgasmes. Hoe korter de afstand tussen beiden, hoe makkelijker een vrouw kan klaarkomen. Natuurlijk is dit niet de enige reden en speelt er heel veel mee, maar wij hadden echt geen idee!

Natuurlijke pijnstiller

Voor je de volgende keer als je hoofdpijn hebt een dafalgan uit de kast neemt, kan je ook eens naar je geliefde satisfyer (of lief) grijpen. Voor veel mensen kan een climax kwaaltjes als hoofdpijn verlichten, doordat er tijdens seks een heleboel ‘feelgood’-hormonen vrijkomen in de hersenen. Zo ondervond een Duits onderzoek dat 60 % van de patiënten met migraine die regelmatig seks had een matige tot volledige verlichting van hun migraine voelde.

Net als chocolade, alcohol en koffie

Tijdens een orgasme worden de hersenen gevuld met dopamine, ook wel het geluksstofje genoemd. Bij het eten en drinken van verslavende dingen, zoals cafeïne, chocolade en alcohol, wordt hetzelfde deel van de hersenen gevuld met een gelijkaardig gevoel als gevolg. Je kan dus bijvoorbeeld bij een volgend angstig moment eens overwegen om dat shotje alcohol achterwege te laten en het geluksstofje op te wakkeren met een orgasme? Het is maar een idee...

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '