Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Daniel Horvath via Unsplash

De enquête onthult niet alleen de populairste dag voor een aanzoek, maar ook het gemiddelde budget voor de ring en de gemiddelde duur van een verloving.

AHA: dit is de populairste dag om iemand ten huwelijk te vragen

Laura Vansweevelt
Laura Vansweevelt Web- en reportagejournalist

Wacht jij al eventjes tot je lief een knieval maakt? Wel, met een beetje geluk wordt je geduld binnenkort beloond. Onderzoek heeft namelijk aangetoond wat de populairste dagen zijn voor een huwelijksaanzoek, en die zijn niet meer veraf.

De feestdagen hebben altijd iets magisch en daar maken verliefde koppels maar al graag gretig gebruik van. Zo gaat begin december niet alleen de kerstperiode van start, maar ook wat men in de huwelijksbusiness ‘proposal season’ noemt.

Volgens een grootschalig onderzoek van het Amerikaanse huwelijksplatform The Knot blijft december naar goede gewoonte een topmaand voor verlovingen, met 24, 25, 31 december en 1 januari als uitschieters. Maar liefst 15% van de aanzoeken in de Verenigde Staten vond in 2022 tijdens de feestdagen plaats.

Kerstmis
Maar liefst 15% van de aanzoeken in de Verenigde Staten vond in 2022 tijdens de kerstperiode plaats. © Unsplash+

December: wereldwijd een topmaand voor verlovingen

Niet alleen in de VS is de kerstperiode voor velen hét moment om hun geliefde ten huwelijk te vragen. Ook in Frankrijk (20%), Portugal (20%), Canada (19%) en het Verenigd Koninkrijk (19%) vond vorig jaar het grootste percentage van de verlovingen in december plaats.

Niet alleen in de VS, maar ook in Frankrijk, Portugal, Canada en het Verenigd Koninkrijk vond in 2022 het grootste percentage van de verlovingen in december plaats.

Hoewel 14 februari aka Valentijn ook nog steeds een uiterst populaire dag is voor huwelijksaanzoeken, blijkt de kerstperiode voor het zoveelste jaar op rij de overduidelijke ‘winnaar’. Nog een maand waarin een hoger percentage verlovingen werd opgetekend, is augustus. De jaarlijkse zomervakantie blijkt voor velen hét moment om hun relatie officieel te maken.

Druk van sociale media

Volgens dezelfde enquête duurt de gemiddelde verloving zo’n 15 maanden. Maar liefst 71% vraagt eerst toestemming aan de ouders van z’n partner voor ie de grote vraag stelt.

Maar liefst 71% vraagt eerst toestemming aan de ouders van de partner.

De opkomst van sociale media heeft het er de afgelopen jaren niet gemakkelijker op gemaakt om een huwelijksaanzoek te orkestreren. Zo zegt 58% druk te voelen om een ‘uiterst uniek aanzoek’ te organiseren. In 2017 plande maar 31% de verloving een à drie maanden op voorhand, terwijl dat nu net geen 50% is.

verloving
Zo’n 25% zegt voor z’n aanzoek beroep te hebben gedaan op professionele hulp, bijna dubbel zoveel als in 2019. © Pexels

Heel wat mensen zeggen nog vóór de huwelijksvoorbereidingen een professional in te huren om hen te helpen bij de verloving. De ‘hulpmiddelen’ waar het meest gebruik van wordt gemaakt, zijn speciale verlichting en decoratie om een romantische sfeer te creëren en een fotograaf om het aanzoek vast te leggen. Zo’n 25% van de deelnemers zegt voor z’n aanzoek beroep te hebben gedaan op professionele hulp, bijna dubbel zoveel als in 2019.

Lab-grown diamanten in opmars

Het overgrote merendeel van de koppels (95%) wisselde (een) ring(en) uit en de diamant blijft daarbij de populairste keuze (85%). In 2022 bleek een ronde steen het meest geliefd (37%), al lijkt ook de ovaalvormige diamant steeds meer in de smaak te vallen (21%, tegenover 7% in 2017).

Meer dan eenderde (36% om exact te zijn) van de diamanten gebruikt voor een verlovingsring waren in 2022 lab-grown. In 2020 was dat nog 18%. Deze zogeheten ‘synthetische’ diamanten worden vervaardigd in een laboratorium, maar hebben dezelfde chemische en fysieke eigenschappen als natuurlijke diamanten.

verlovingsring
Volgens de enquête van het Amerikaanse huwelijksplatform The Knot geven koppels gemiddeld $ 5.800 (€ 5.300) uit aan een verlovingsring. © Pexels

In de Verenigde Staten lijkt de ongeschreven regel dat een verlovingsring het dubbele tot het driedubbele van je loon moet kosten, staande te houden. Volgens de enquête van The Knot geven koppels gemiddeld $ 5.800 (€ 5.300) uit aan een verlovingsring. Eenderde spendeert tussen $ 1.000 (€ 900) en $ 4.000 (€ 3.600).

Tot slot zegt 87% de grote vraag te hebben gesteld op één knie en kondigt 91% van de koppels het heuglijke nieuws aan via sociale media.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '