Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© © Getty

Het perfecte excuus om je eigen stek een volledige make-over te geven!

10 manieren om meer rust te creëren in je slaapkamer

Ysaline Pollet
Ysaline Pollet Webjournalist

Als je slecht slaapt of gek wordt van alle overbodige spullen die in je slaapkamer rondslingeren, klinkt dat als het perfecte excuus om je eigen stek een volledige make-over te geven! Met deze 10 tips creëer je in no time rust in je slaapkamer en heb je instant een betere nachtrust.

1. Houd eens een grondige schoonmaak in je spullen


Daar komt de Minimalism Challenge goed bij van pas. De bedoeling is dat je 30 dagen lang opruimt en elke dag één item meer wegdoet. Dus op dag 1 doe je 1 ding weg, op dag 2 doe je 2 dingen weg en zo verder. Op het einde van de uitdaging ben je in totaal 456 spullen armer. Geen zorgen, dat hoeven niet allemaal grote dingen te zijn! Zo kan je bijvoorbeeld ook een oude onderbroek of een tijdschrift dat al jaren achterin een kast ligt verstopt weggooien. Doneer op het einde van de maand je overbodige spullen die voor anderen nog bruikbaar zijn aan een goed doel of verkoop ze op een rommelmarkt. De andere zaken gooi je weg.

2. Ruim elke dag je kamer 10 minuten op


Eens je de challenge hebt doorstaan, is het natuurlijk belangrijk dat je kamer proper blijft. En dat hou je heel gemakkelijk bij door elke dag10 minuten op te ruimen. Neem elke ochtend of avond even de tijd om je rommel aan de kant te doen. Zet een timer zodat je zeker niet te lang of te kort bezig bent. Na een tijdje zal het zelfs een routine worden om elke dag 10 minuten te wijden aan het opruimen van je kamer.

3. Maak je slaapkamer regelmatig schoon


Niet enkel opruimen is een must. Je kamer moet ook proper zijn. Als je bed en nachttafel vol stof ligt, zal je dat al snel merken aan je nachtrust. Doe daarom regelmatig het stof af en dweil wekelijks de vloer.

4. Berg je spullen op


Kleine spullen die rondslingeren, zoals je oplader, demaquillageproducten, agenda of andere spullen die dagelijks rondslingeren, kan je heel gemakkelijk een plekje geven. Koop eventueel kleine en grote opbergers bij, maar zorg ervoor dat er zo weinig mogelijk spullen in het zicht liggen. Minimalisme is key om rust te creëren.

5. Werk met ‘goed’ licht


Het is niet gezellig om altijd het groot licht aan te laten. Daarbij is het is ook nog eens slecht voor de elektriciteitsfactuur. Laat overdag dus zoveel mogelijk natuurlijk daglicht binnen en opteer ’s avonds voor een leuke nachtlamp en lichtslinger. Deze originele lampen helpen je alvast op weg. Om nog meer gezelligheid te creëren, kan je ook hier en daar een kaars aansteken (vergeet ze niet uit te blazen voor het slapengaan).

6. Kies voor de juiste kleuren


Schreeuwerig rood of felgeel brengt nu niet bepaald de rust die je nodig hebt om te slapen. Kies daarom voor rustgevende kleuren. Het is wetenschappelijk bewezen dat blauwtinten een ontspannen sfeer brengen. Blauw staat voor kalmte, rust en sereniteit. Combineer met warme lampen en gezellig meubilair zodat je geen koel effect hebt. Hou je niet van de kleur blauw? Ook met pastelkleuren en de kleuren wit en beige creëer je een rustgevende plek.

7. Maak komaf met onfrisse geurtjes


Zelfs als jij je twee keer per dag douchet en dagelijks je kamer verlucht, kan je slaapplek soms nog onfris ruiken na een nacht slapen of een avond Netflix kijken. Wat normaal is, want je zweet natuurlijk ook gewoon. Maak daarom gebruik van geurkaarsen of -stokjes, bed mist of verstuivers. Zo heb je altijd een lekker geurtje als je je eigen plek binnenwandelt. Onder andere kamille, lavendel en vanille zouden zorgen voor een ontspannend effect.

8. Zorg ervoor dat je warm en comfortabel ligt


Voor een goede nachtrust is het belangrijk dat je niet alleen comfortabel ligt, maar ook warm genoeg hebt. Hoe mensen nog steeds met enkel een dun donsdeken slapen tijdens de koude wintermaanden snappen we nog steeds niet. Je bed moet aanvoelen als een wolk waar je in gewenteld bent. Een dik donsdeken (of zelfs twee) is dan ook een must. Doe er nog enkele zachte kussens en een fleecedekentje bij en de droom is compleet.

9. Schaf een bluetooth-speaker aan


Muziek geeft je altijd een goed gevoel. Oortjes zijn niet zo praktisch om tot rust te komen. Met een speaker laat je de muziek doorheen je kamer dansen. Je kan wanneer je maar wil een playlist opleggen als je tijd spendeert op je slaapkamer. Wist je dat er op Spotify verschillende afspeellijsten bestaan onder het genre ‘chill’. Heel handig!

10. Haal een plant in huis


Planten zijn niet alleen goed voor de luchtkwaliteit in je slaapkamer, maar ze brengen je ook rust. Met deze planten in je slaapkamer zou je sneller in slaap vallen. Het enige wat je natuurlijk moet doen, is ze niet vergeten water te geven. Anders zal er al snel een deprimerende sfeer in de kamer hangen.

Om je op weg te helpen, hebben we enkele spullen verzameld die je kunnen helpen bij de make-over.

Aloë Vera-plant


€ 16,99 – Bol.com

Bluetooth-speaker


€ 49,99 – Ikea

Lavendelspray ‘Twilight’


€ 25 – Lush Cosmetics

Lichtslinger


€ 24,99 – Cotton Ball Light via Bol.com

Geurkaars


€ 29,90 – Rituals via Ici Paris XL

Dekbedovertrek


€ 24,99 – Ikea

Lantaarn voor kaars


€ 14,99 – Ikea

[td_smart_list_end]

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '