Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pexels

1. Laat de gedachte los dat je vaak seks moet hebben om een gezonde relatie te hebben.

5 tips voor als je te moe bent voor seks en er iets aan wil doen

Annelies Hart

Als je vermoeid thuiskomt van een lange werkdag, is seks soms wel het laatste waar je hoofd naar staat. Maar ergens ligt er toch nog steeds een maatschappelijke druk op hoe vaak je seks ‘zou moeten hebben’, waardoor velen zich wat raar voelen als ze zich te moe voelen om aan de daad te beginnen. Deze vijf tips van een expert kunnen je helpen om met dat gevoel om te gaan.

Werken, een huishouden, een sociaal leven onderhouden, de dagelijkse zorgen en stress... Soms roept je bed je gewoon en is het niet om aan bedsport te gaan doen. In 2017 wees een onderzoek in de Verenigde Staten nog aan dat 60 % van de mensen gemiddeld meer naar slaap verlangt dan naar seks.

Maar jammer genoeg leven we in een maatschappij waar ook rond seks nog veel ‘onuitgesproken regels’ hangen. De druk om genoeg van de grond te gaan met je partner zit er dus bewust of onbewust toch in. En te moe zijn om seks te hebben, wil ook niet zeggen dat je er geen zin hebt om intiem te zijn met je partner. Die twee factoren samen zorgen ervoor dat er vaak wat negatieve en zelfs schuldgevoelens vasthangen aan te moe zijn voor seks. Gelukkig geven een paar deskundigen graag tips over hoe je met al die emoties, en je zin in seks, kan omgaan.

Laat de gedachte los dat je vaak seks moet hebben

De eerste tip is meteen de belangrijkste: laat de gedachte los dat je vaak moet seks te hebben om een ‘gezonde relatie’ te hebben. Seks is wat jij en je partner ervan maken en daar hoeft niemand anders een mening over te hebben.

‘Er is geen vooraf bepaald aantal keren dat iemand seks moet hebben per week of per maand voor een gelukkige relatie’, zegt Rachel Rubin, MD, een gediplomeerd uroloog en seksspecialist. ‘Belangrijker dan hoe vaak je seks hebt, is communiceren over je seksleven. Je kunt zo veel of zo weinig seks hebben als jij en je partner willen, zolang je op dezelfde golflengte zit wat betreft je wensen en behoeften.’

Kwaliteit boven kwantiteit

Nog een reden om je geen zorgen te maken over je seksleven dat even iets minder actief: hoe de seks voelt is een betere maatstaf voor seksuele bevrediging dan hoe vaak je het doet. ‘Kwaliteit is belangrijker als het op seks aankomt, want hoe beter de seks, hoe gedenkwaardiger en bevredigender’, aldus seksdeskundige Marla Renee Stewart. ‘Vraag een groep mensen of ze liever één keer wederzijds plezierige seks hebben of zeven keer slechte seks, en de meerderheid zal kiezen voor de kwaliteitsseks.’

Praat meer met elkaar

We haalden het daarnet al even aan, maar communicatie is de sleutel tot alles. Misschien wil je wel meer seks, maar lukt het even niet. Misschien denk je dat je partner meer seks wil hebben. Misschien voel je je schuldig over hoe moe je bent. In al deze gevallen stelt Dr. Rubin voor dat communicatie de beste weg vooruit is. ‘Spreek gewoon vanuit je hart over hoe je je voelt en vraag je partner om ook zijn/haar/hun gevoelens te delen.’

Masturbeer

Misschien ben je te moe om echt seks te hebben, maar wil je partner wel even genieten. Het is belangrijk om ook in een relatie nog steeds open te staan voor masturberen, want je hoeft niet altijd verantwoordelijk te zijn voor het seksueel genot van je lief. Doe het apart of kijk toe, de mogelijkheden zijn eindeloos. ‘Masturbatie kan ook een geweldige optie zijn als jij en je partner regelmatig geen extra tijd of energie hebben om met elkaar intiem te zijn’, zegt Dr. Rubin. ‘Niet alleen voelt masturberen goed, het heeft ook een handvol mentale en fysieke voordelen.’

Bekijk seks als meer dan alleen penetratie

Als je oververmoeid bent, kan seks als iets onoverkomelijk voelen. Maar wat belangrijk is om te weten, is dat vrijen veel meer is dan penetratie. Misschien ben je te uitgeput om all the way te gaan, maar heb je wel zin in een lange kussessie, voorspel of intiem knuffelen.

‘Deze dingen zijn allemaal geweldige manieren om toch intiem contact te hebben met je partner, als je niet full on seks wil hebben’, aldus Dr. Rubin. Onder het motto: je hoeft niet altijd voor het driegangenmenu te gaan, soms smaakt een voorgerecht ook.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '