Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Kelly Sikkema via Unsplash

'Liefhebben is als een rollercoaster: je moet verschillende fases door tot je voeten weer op vaste grond staan.'

Ken jij het verschil tussen verliefd worden, verliefd zijn en houden van?

Annelies Hart

Als er één ding is dat we weten over de liefde, is het dat het allemaal niet zo simpel is als we zouden willen. En dat je heel wat verschillende stadia doorloopt voor je in de ‘houden van’-fase van je relatie belandt. Dit is hoe je die verschillende soorten liefde uit elkaar kan houden!

De liefde van je leven loopt vast ergens rond op deze aardbol, alleen zal je het normaal gezien niet meteen doorhebben als hij/zij voor je neus staat. Waarom? Omdat er volgens relatie-experts een paar verschillende stadia van liefhebben zijn die je doorloopt alvorens je echt van elkaar houdt.

Begrijpen wat die verschillende stadia zijn, hoe ze eruitzien en wat ze in je teweegbrengen, kan wonderen doen om je gevoelens op een rijtje te krijgen.

Verliefd worden

De eerste stap kan je natuurlijk niet overslaan: verliefd worden. Sommige mensen beschrijven het als hun favoriete gevoel ooit, terwijl anderen er net angstig van worden. Dat contrast is eigenlijk niet zo gek, want de Engelse vertaling is letterlijk ‘falling in love’.

Verliefd worden is een overgangsfase die vaak samengaat met een rush van geluk, maar brengt evengoed angstige gedachten, slaapproblemen en verminderde eetlust met zich mee.

Theresa E. DiDonato

Psycholoog en relatie-expert

”Vallen’ is een nuttig beeld om in gedachten te houden tijdens deze fase’, vertelt sociaal psycholoog en relatie-expert Theresa E. DiDonato. ‘Verliefd worden is een overgangsfase die vaak samengaat met een rush van geluk, maar evengoed met angstige gedachten, slaapproblemen en verminderde eetlust.Ja hoor: die vlinders in je buik zijn eigenlijk een vorm van stress.

Verliefd worden is dus een ware rollercoaster aan emoties. En zoals het met alle rollercoasters gaat, kunnen de ups en downs zowel super leuk als zeer onaangenaam zijn. Het belangrijkste is en blijft dat je ze allemaal laat passeren, want uiteindelijk komt je karretje wel op zijn bestemming.

Verliefd zijn

Eens je gevallen bent, kom je – ironisch genoeg – aan bij de piek van de rollercoaster: je bent verliefd. Angst en stress maken plaats voor dopamine en oxytocine (of makkelijker gezegd: de gelukshormonen). Die hormonen kunnen zo hard pieken dat het lijkt of je in extase bent. Eens je dat gevoel beet hebt, wil je het dan ook niet meer kwijt.

Al moet je tijdens deze zalige periode wel een klein beetje oppassen, want verliefdheid is zo verslavend, dat je mogelijke red flags in je partner zou negeren. Maar zolang de groene vlaggen blijven wapperen, is het het beste gevoel ter wereld!

Als je van iemand houdt, is het meer op realiteit gebaseerd. Je kent je partner door en door, weet wat zijn/haar kleine kantjes zijn en omarmt ze volledig.

Paulette Sherman

Psycholoog en auteur van ‘Dating From the Inside Out’

Dr. Sherman, psycholoog en auteur van ‘Dating From the Inside Out’, verklaart dat die heerlijke verliefdheid amper anderhalf jaar duurt. Wat een bummer, zou je denken. Maar gelukkig flakkert het tijdens een lange relatie soms nog wel eens aan wanneer je bijvoorbeeld iets nieuws ontdekt over je partner, grote stappen zet in je relatie of nieuwe ervaringen meemaakt.

Houden van

Om terug te komen op de achtbaan metafoor, als verliefd worden en zijn de bochten en pieken van de rit zijn, is houden van iemand het vlakke gedeelte aan het einde. Je bent blij om voeten op vaste grond te zetten.

‘Als je van iemand houdt, is het meer op realiteit gebaseerd’, zegt Dr. Sherman. ‘Je kent je partner door en door, weet wat zijn/haar kleine kantjes zijn en omarmt ze volledig.’ (Hallo rondslingerende sokken)

Het ‘addertje onder het gras’ in deze fase: houden van is letterlijk en figuurlijk een werkwoord. ‘Het is een bewuste keuze om een permanente verbintenis aan te gaan en om er altijd voor elkaar te zijn, zelfs als het even niet leuk is’, zegt Dr. Sherman. ‘Het is juist in die moeilijkere momenten dat je de kans vindt om aan je relatie te werken, en dat ‘houden van’ naar een hoger niveau te tillen.’

Dit ‘laatste’ stadium is er dan ook één met een sterk gevoel van veiligheid, intimiteit en vertrouwen. Ondertussen zal je ook wel doorhebben dat dit mogelijks de liefde van je leven is.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '