Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Justin Follis via Unsplash

Geen zorgen, het is niet zo dat je een slechte catch bent als je niet goed bent in oogcontact aanhouden.

7 groene vlaggen om naar op zoek te gaan in je relatie

Annelies Hart

Als je bekend bent met de verschillende kleuren vlaggen die je kan herkennen in een relatie, zal het je niet verbazen dat je best op zoek gaat naar een heleboel groene. Die (kleine) pluspunten in je partner kunnen van een goede relatie een fantastische relatie maken. Dit zijn er zeven waar je naar op zoek kan gaan!

Onderzoek toont aan dat de menselijke geest van nature geneigd is om zich te concentreren op de negatieve aspecten van een bepaalde situatie (de rode vlaggen) en op datingvlak is dat alleen maar meer het geval. Eén red flag kan vaak meerdere positieve kenmerken als sneeuw voor de zon doen verdwijnen, terwijl die green flags net ontzettend belangrijk zijn! We kunnen het dus wel op ons brein steken dat we de groene vlaggen niet zien, maar het kan toch geen kwaad om er extra op te gaan focussen.

Relatietherapeute en seksuologe Jacqueline Mendez had het er onlangs over in een artikel op welnesswebsite ‘Well and Good’ en lijstte ook meteen een paar kleine en grote groene vlaggen op. Iets om mee te nemen naar je volgende date?

Oogcontact

Geen zorgen, het is niet zo dat je een slechte catch bent als je niet goed bent in oogcontact aanhouden. In het begin van een nieuwe relatie is oogcontact echter wel belangrijk om iemand te laten weten dat je om iemand geeft. Nog een voordeel? Als je diep in elkaars ogen verzonken bent, heb je geen aandacht meer voor afleidingen rondom jullie twee. Je stresslevel verlaagt en je voelt je geborgen, gehoord en gewaardeerd.

‘Nee’ is oké

Beeld je in dat je een date gepland hebt staan vanavond, maar je werkdag was zo druk en stresserend dat je liever alleen een glas wijn drinkt in bad (we feel you). Als jouw ‘nee’ op de date zonder morren aanvaard wordt, heb je te maken met een knalgroene vlag. Als je date je toch probeert te overtuigen door te zeggen dat het ‘maar voor heel even’ is en vraagt of je ‘echt wel zo moe’ bent, zal er in de toekomst waarschijnlijk ook minder begrip zijn wanneer je nog eens simpelweg ‘nee’ zegt op een voorstel. Grenzen aangeven en aanvaarden: green flag!

Openstaan voor je behoeftes

Iedereen heeft behoeftes in een relatie, of die nu emotioneel of fysiek zijn. De beste manier om die over te brengen, is door middel van een goed gesprek. Als jullie allebei open zijn over wat jullie nodig hebben in een relatie en moeite doen om die dingen waar te maken: ideaal, wat een groene vlag! Als jouw partner niet wil praten over jullie behoeftes: run, rode vlag.

Zelfkennis

Zelfkennis is het begin van alles en in dit geval is dat opnieuw waar. Iemand die zichzelf goed kent, zal zich gemakkelijker kwetsbaar opstellen. Daardoor kan je tot een open en eerlijke conversatie komen met de mensen die je graag ziet. Hoe weet je dan of iemand zichzelf goed kent? Als die persoon bijvoorbeeld goed voor zichzelf zorgt. Dat kan zijn door gezond te eten, te sporten of simpelweg genoeg me-time in te bouwen (al dan niet met dat wijntje in bad).

Toekomstplannen

Oké, het is niet zo dat je meteen zes maanden op voorhand een grote reis moet gaan boeken met iemand die je net ontmoet hebt (hoewel daar niets mis mee is!). Het punt is wel dat het een mooie groene vlag is wanneer je date jullie toekomst verder ziet dan alleen het einde van jullie date binnen twee uur. Als er tijdens een succesvolle date al eens subtiel gepolst wordt naar een volgend afspraakje, kan dat alleen maar een goed teken zijn. Is je relatie al van de langdurige soort, dan is die reis natuurlijk een grote groene vlag én mooi meegenomen.

Meer dan seks

Elkaar leren kennen is misschien wel het belangrijkste doel van daten, maar je kan dat niet doen als het gesprek of de focus enkel gericht is op seks. Het is belangrijk om compatibel te zijn tussen de lakens, maar als al jullie gesprekken uitdraaien op dubbelzinnigheden, heb je jammer genoeg te maken met een rode vlag. Wat is dan precies de groene vlag? Wanneer iemand nieuwsgierig is naar jou. Naar wie je bent en wat je bezighoudt, zonder je alleen aandacht te geven in de hoop dat ze in je slaapkamer zullen belanden.

‘Ik denk aan je’

Deze laatste groene vlag is vooral belangrijk in prille relaties. Als je net begint te daten, is het normaal dat je niet elk moment samen spendeert. Soms zitten er eens een paar dagen tussen twee afspraakjes. Dat is helemaal oké, maar als je in de tussentijd toch eens een berichtje krijgt om te vragen hoe het gaat, kan dat gerekend worden als groene vlag. Hij/zij/die denkt aan je welzijn, zelfs zonder bij je te zijn. Groener dan groen!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '