Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Unsplash

1. Jeugdtrauma's delen is geen must, je waarden en normen wél.

4 manieren om je kwetsbaar op te stellen tijdens een date

Annelies Hart

Datingapp Hinge deed recent onderzoek bij vierduizend singles en ontdekte dat 93 % van de daters op zoek is naar kwetsbaarheid en emotionele openheid in een potentieel lief. Wat dus wil zeggen dat je misschien eens niet je beste, maar je meest kwetsbare en eerlijke beentje moet voorzetten tijdens dat glaasje wijn. Deze tips en tricks kunnen je daarbij helpen.

Op date gaan is bijna als een sollicitatiegesprek: je wil het goed doen en dus ook je beste beentje voorzetten. Maar daardoor gaan we onszelf vaak een tikkeltje anders voordoen dan we zijn, misschien zelfs sterker of stoerder.

Datingapp Hinge onderzocht bij vierduizend singles wat zij waarderen in een datingpartner en daar kwam uit dat 93 % op zoek is naar kwetsbaarheid en emotionele openheid. Meer nog: 61 % vindt die eigenschap zelfs belangrijker dan looks, inkomen of lengte. Tot slot bevestigde 66 % dat ze eerder geneigd zijn de persoon op een tweede date te vragen, als hij/zij emotionele openheid toonde tijdens de eerste.

Meer bewijs is er dus niet nodig, maar dat wil niet zeggen dat je kwetsbaar opstellen daarom gemakkelijk is. Je hebt veel kracht nodig om kwetsbaar te zijn, en misschien ook een paar goede tips en tricks.

Minder trauma, meer waarden.

Kwetsbaarheid tonen kan in verschillende lagen. De ene al wat comfortabeler dan de andere. Voel je dus niet gedwongen om je grootste jeugdtrauma’s op tafel te gooien, want dat is helemaal niet nodig. In plaats daarvan willen singles dat hun dates openhartig zijn over hun waarden en normen (84 %), hun gevoelens (65 %) en wat ze verwachten van een relatie (63 %).

Deel iets persoonlijks over jezelf.

Volgens Logan Ury, relatie-expert bij Hinge, blijven we tijdens dates te vaak op de oppervlakte hangen. Wat spijtig is, aangezien ook zij bevestigt dat een echte connectie voortkomt uit kwetsbaarheid. ‘Dat betekent delen wat er voor jou speelt in je leven’, legt ze uit. ‘Ga de diepte in door te praten over een hobby of onderwerp waar je gepassioneerd over bent, iets dat je hebt geleerd dat je perspectief heeft veranderd of iets dat je deze week heeft uitgedaagd.’

Hou het hierbij niet enkel op de feiten, maar zeg ook waarom een bepaalde gebeurtenis je leven heeft veranderd, of wat je haalt uit die ene grote passie.

Wees jezelf.

Oké, we weten het: dit is veel makkelijker gezegd dan gedaan. Maar dat maakt het natuurlijk niet minder waar. Ga dus af en toe eens bij jezelf na of de versie die je voor de dag haalt tijdens de date, ook diegene is die ’s avonds alleen in de zetel zit, of koffiedrinkt met zijn/haar beste vrienden.

‘Wees vanaf het begin eerlijk over wie je bent’, aldus Ury. ‘Je datingpartner komt, als alles goed blijft gaan, uiteindelijk toch de echte versie tegen.’

Telefoon aan de kant.

Dit is hoe dan ook het geval, of je jezelf nu kwetsbaar wil opstellen of niet. Maar in deze situatie is het nog belangrijker dan anders. Je kan namelijk geen ruimte creëren voor emotionele openheid als er een telefoon continu oplicht of trilt op tafel.

‘Op je telefoon tokkelen tijdens een date is nefast voor het creëren van een emotionele band’, zegt de expert. ‘Mensen zullen minder bereid zijn iets met je te delen als ze het gevoel hebben dat je afgeleid bent.’

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '