Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pexels

6. Oefening baart kunst!

Dit zijn dé 6 tips om te leren flirten

Annelies Hart

De zomer komt eraan, we begeven ons al eens sneller op een terrasje en door de prachtige zon snakken velen naar lentekriebels in hun buik. Hoe vind je iemand die je die kriebels geeft? Door te flirten natuurlijk! Maar laat dat nu net niet voor iedereen zo gemakkelijk zijn. Gelukkig zijn er experts om je bij te staan.

Flirten lijkt wel een gave: je hebt het of je hebt het niet. Maar eigenlijk is niets minder waar. Want als jij je crush duidelijk wil maken dat je een oogje op hem/haar hebt, maar geen idee hebt hoe, kan je dat perfect leren. In de datingpodcast Smut Drop legde sociaal en cultureel antropoloog Jean Smith, schrijver van ‘Flirtology: Stop Swiping, Start Talking And Find Love’, uit hoe je de kneepjes van het flirtvak leert.

Gebruik de omgeving/context

Een goede openingszin hoef je niet te ver gaan zoeken. De beste manier is om iets uit jullie omgeving of de context waarin jullie je bevinden, te gebruiken.

‘Stel dat je in een bar bent en iemand ziet die je leuk vindt. Vraag iets over zijn/haar drankje’, legt Jean Smith uit. ‘Zoals: leuke kleur, wat maakt je cocktail blauw?’ Het kan soms maar zo simpel zijn om contact te leggen.

Denk niet té veel na

Toegegeven: bijna iedereen heeft weleens last van overdenken. Vaak is dat ook hetgeen wat mensen tegenhoudt om te flirten, aangezien je in je hoofd al alle scenario’s hebt afgelopen waarin het fout zou gaan. Alleen is het nog steeds een feit dat we niet in de toekomst kunnen kijken en kan je dus even goed iets kleins zeggen en het erop wagen. ‘Probeer niet het hele verhaal al van op voorhand vast te leggen’, besluit Jean.

Flirt niet voor bevestiging

‘Het probleem is dat mensen flirten of zelfs daten zien als een manier om bevestiging te krijgen. “Ben ik goed genoeg? Ben ik mooi genoeg? Ben ik aantrekkelijk genoeg voor dit soort dingen?” We laten anderen oordelen over onze waarde en daarom doet een afwijzing zo’n pijn’, aldus Jean. ‘Dat is zo jammer, want als iemand anders jou niet leuk vindt, ligt dat meestal niet aan jou. Het wil gewoon zeggen dat jullie geen goede match zijn en dat is helemaal oké.’

Aanvaard dat je afgewezen kan worden

Ook al heb je jezelf losgemaakt van die bevestiging, doet het nog steeds (een beetje) pijn om afgewezen te worden. En toch is dat geen reden om iemand die je interessant vindt niet meer aan te spreken.

Zoals de expert het zegt: ‘We kunnen wel honderden manieren vinden om niet gekwetst te worden, maar de kans is groot dat je dan ook niet meer vooruitgaat. En dat zou jammer zijn.’

Oefening baart kunst

Bij zowat alles geldt dezelfde regel: oefening baart kunst! Voor flirten is dat net hetzelfde. ‘Het komt allemaal neer op contact durven leggen met iemand die je niet kent, dus oefen daarop. Ook terwijl je niet aan het flirten bent, kan je mensen aanspreken. Vraag iemand waar hij die koffie vandaan heeft, of iemand anders of je haar hond mag aaien. Eens je die drempel over bent, wordt het allemaal een pak makkelijker!’

Amuseer je

Dé grootste raad van Jean Smith? ‘Niet denken, gewoon doen. Flirten is niet zo beladen als iedereen doet lijken, het is net leuk. Til er niet te zwaar aan en geniet van een leuk moment met iemand.’

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '