Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Unsplash

1. ‘Je bent beter af zonder.’

3 dingen die je best niet zegt wanneer iemand door een break-up gaat

Annelies Hart

Een break-up is nooit gemakkelijk. Of het nu de jouwe is, of die van iemand dicht bij je: het is altijd een beetje op eieren lopen omdat je niet goed weet wat zeggen. Gelukkig stelden experten een leidraad op met drie uitspraken die je best vermijdt.

‘Je bent beter af zonder.’

Je zegt het natuurlijk met de beste bedoelingen, maar het is niet omdat iemand boos is op zijn/haar/hun ex en dat de relatie gedaan is, dat de liefde er niet meer is. ‘”Je bent beter af zonder” brengt alleen maar extra negativiteit en oordeel met zich mee die er niet hoeft te zijn’, legt psychiater Jessica Gold uit aan Well and Good. In dezelfde categorie vind je ook uitspraken als ‘ik heb je ex nooit leuk gevonden’ en ‘er is vast iemand anders in het spel’. Deskundigen raden die aanpak af, omdat de gevoelens en frustraties van de persoon met het gebroken hart er eerder door zullen verergeren.

Misschien heeft de gedumpte persoon eigenlijk ruimte nodig om de hoogtepunten van de relatie of de manieren waarop het wél mooi was te verwerken, en door die te negeren lukt dat niet goed. Stem dus samen af waar hij/zij/hen nood aan heeft. Je bent kwaad op diegene die het hart van je maatje gebroken heeft, maar laat die woede in een eerste fase niet de bovenhand nemen.

‘Er zijn nog andere vissen in de zee.’

Je gaat ons het tegendeel niet horen beweren, maar of het net na een (pijnlijke) breuk al tijd is om iemand te wijzen op alle andere potentiële partners, is nog maar de vraag. ‘Dit geeft de persoon in kwestie geen tijd en ruimte om te rouwen’, zegt Gold. ‘Niemand mag zich onder druk gezet voelen om meteen nieuwe mensen te ontmoeten, terwijl ze eigenlijk het plotselinge verlies van een belangrijke relatie moeten verwerken. Wanneer er weer ruimte is voor hoop en positiviteit, kan je wél aankomen met iets motiverend om terug aan het daten te slaan!’

‘Ik had het kunnen weten.’

Tijdreizen is nog altijd niet uitgevonden, dus de gedumpte persoon kan niet terug in de tijd gaan om de koers van de relatie te veranderen of er helemaal niet aan te beginnen. Als je suggereert dat het er dik op lag dat de breuk ging komen, insinueer je ook dat de persoon in kwestie een fout heeft gemaakt door in de relatie te stappen of ermee doorgegaan te zijn op moeilijke momenten.

Volgens Gold is gewoon luisteren uiteindelijk zoveel belangrijker dan proberen het juiste te zeggen. Je hoeft niet te hameren op positivteit, naar een potentiële nieuwe partner in de toekomst of op de fouten van de ex. ‘Onderschat nooit de kracht van iemand die luistert zonder oordeel, dat is wat je echt nodig hebt.’

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '