Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Unsplash

Het mag dan wel vrije liefde heten, toch zijn er ook in dit soort relaties dingen die je in het achterhoofd moet houden.

Casual daten voor beginners: de 5 regels

Annelies Hart

Je wil niet alleen zijn, maar ook niet in een vaste relatie duiken. Wat doe je dan? Casual daten! Het klinkt allemaal heel simpel, maar laat je niet misleiden: ook hier zitten gevoelens mee gemengd. Daarom is het misschien belangrijk om deze 5 ‘regels’ in het achterhoofd te houden, voor je aan het swipen slaat.

De tijd dat daten zwart-wit was, ligt ver achter ons. Er ligt namelijk heel veel tussen single en taken, denk maar aan friends with benefits, fuckbuddy’s, onenightstands, enzovoort. Kortom: de grenzen zijn vager geworden en casual daten is volledig ingeburgerd.

Het mag dan wel vrije liefde heten, toch zijn er ook in dit soort relaties dingen die je in het achterhoofd moet houden. Want hoewel er op daten niet echt regels plakken, zijn we allemaal nog steeds mensen met gevoelen. Online magazine Elite Daily ging in gesprek met een paar experts over dé regels voor casual daten die ervoor moeten zorgen dat niemand verward, of eventueel zelfs met een gebroken hart, achterblijft.

Maak direct duidelijk wat dit is

Er is geen beter moment om je verwachtingen en intenties duidelijk te maken, dan in het begin. Hoe zal de relatie eruit zien? Wat zijn jullie grenzen? Het is belangrijk om op dezelfde golflengte te zitten.

‘Als een van jullie bijvoorbeeld hoopt dat dit uitmondt in een volwaardige romantische relatie, maar de ander niet, dan kan dat een rommeltje worden’, vertelt sociaal psycholoog Justin Lehmiller.

Wees eerlijk met de ander én jezelf

‘Casual relaties werken wanneer ze gebaseerd zijn op wederzijds respect en eerlijkheid’, legt psycholoog en seksuoloog Kate Balestrieri uit. ‘Iemand anders misleiden of niet eerlijk zijn tegenover jezelf over je eigen gevoelens, doet op lange termijn vaak meer pijn.’

Respecteer elkaars grenzen

Om ervoor te zorgen dat alles met wederzijdse toestemming gebeurt, is het belangrijk om duidelijk te maken waar jullie grenzen liggen. Praat ook zeker over waarom ze er zijn en of ze in de toekomst zouden evolueren.

‘Regelmatig daten of met iemand naar bed gaan, ook al is het casual, is ook een relatie hebben. En die gaat gepaard met gevoelens, gebreken en verbondenheid. Dus behandel andermans grenzen met vriendelijkheid, begrip en respect’, voegt relatietherapeut Yana Tallon-Hicks toe.

Vraag geregeld hoe het met de ander gaat

In elke relatie, maar vooral in een casual relatie, is het belangrijk om regelmatig met elkaar na te gaan hoe de relatie verloopt en hoe je je voelt. Op die manier kan je nakijken of de verwachtingen en grenzen die jullie in het begin hebben afgesproken, nog steeds gerespecteerd worden en nog steeds in lijn zijn met wat jullie willen.

Herevalueer de relatie als het nodig is

Een casual relatie kan een geweldige ervaring zijn en het kan je veel leren over jezelf en hoe je wilt dat je relaties er in de toekomst uitzien. Maar als je gevoelens beginnen te veranderen voor de persoon waarmee je af en toe het bed deelt, is het belangrijk om dat te erkennen en te bekijken of het wel een goed idee is om dit verder te zetten.

Psycholoog Justin Lehmiller gaat nog een beetje verder en zegt dat je ook een ‘houdbaarheidsdatum’ op jullie relatie kunnen zetten. Een moment waarop je even terugkomt op de tijd die je samen doorbrengt en beoordeelt of jullie nog verder willen met de casual relatie.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '