Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty Images via Unsplash+

Herken je deze eigenschappen in je partner?

9 tekenen dat je verliefd bent op een narcist

De redactie

Narcisten hebben een persoonlijkheid ontwikkeld waarbij ze een opgeblazen beeld hebben van zichzelf. Ze hebben veel aandacht en bevestiging nodig, maar voelen tegelijkertijd nauwelijks empathie voor anderen. Bang dat jij met een narcist samen bent? Deze 9 tekenen kunnen erop wijzen!

Hij/zij/die kan geen kritiek verdragen.

Niemand is dol op kritiek, maar je lief vliegt bij de minste opmerking al uit zijn/haar/hun slof. Iets wat best ironisch is, omdat hij/zij/die er geen enkele moeite mee heeft om commentaar op anderen te spuien. Zijn/haar/hun reactie op ook maar de kleinste kritische noot is grote woede. Dat, of je wordt compleet genegeerd.

Hij/zij/die vertoont kameleongedrag.

Narcisten leven voor de aandacht van anderen, en dat betekent dat ze ver gaan om goedkeuring te winnen. Ze presenteren zich op wat voor manier dan ook om op dat moment te krijgen wat ze willen. Je herkent soms niet wie er naast je staat. En als jullie daarna in de auto stappen, slaat hij/zij/die om als een blad aan een boom.

De relatie begon als een sprookje.

Wat was je partner tijdens het daten overweldigend lief, charmant en gezellig. Je was zelden zo overladen met fijne aandacht en bijzondere momenten. Dit gedrag wordt ook wel love bombing genoemd en komt vaak voor bij narcisten. Want zodra je hart veroverd was, begon alles langzaamaan te veranderen. Je kan steeds minder goed doen. Soms ziet je lief je überhaupt niet meer staan. Maar als je erover wil praten, probeert hij/zij/die je ervan te overtuigen dat er niks ongewoons met zijn/haar/hun gedrag aan de hand is.

Het is nooit zijn/haar/hun schuld.

Op een of andere manier ben jij altijd degene die sorry zegt na een ruzie, want jij hebt het eigenlijk altijd bij het verkeerde eind. Daarbij gebruikt je partner met regelmaat een techniek die in de psychologie ‘gaslighting’ wordt genoemd. Er wordt je verteld dat je de dingen niet serieus genoeg neemt, terwijl je andere keren degene bent die vreselijk overdrijft. Jij daagt hem/haar/hen uit of je bent juist weer overgevoelig. Volgens je lief ben je hoe dan ook onredelijk.

Status is belangrijk.

En dat kan zich op vele manieren uiten. Zijn/haar/hun carrière is bijvoorbeeld het allerbelangrijkste en alles moet daarvoor wijken. Een narcist vindt mooie spullen heel belangrijk en is erg gefocust op het uiterlijk. Op dat van zichzelf én op dat van jou.

Hij/zij/die geeft niet echt om anderen.

Je lief zet je soms voor schut bij jullie vrienden, liegt, verbreekt zijn/haar/hun beloftes, maar tegelijkertijd ook alle regels en krijgt die sowieso niet graag opgelegd. Zolang in zijn/haar/hun behoeften wordt voorzien, kan het je partner niet schelen hoe het met een ander gaat.

Zijn/haar/hun wil is wet.

Eigenlijk gebeurt alles altijd zoals je vriend(in) het wil. Zodra jij iets aan een plan probeert te wijzigen, loop je vrijwel direct tegen een muur aan. Er is geen ruimte voor speling. Hoe logisch jouw argumenten ook zijn, hij/zij/die manipuleert je altijd om je wensen te laten varen, of wordt ontzettend boos.

Je lief is niet geïnteresseerd in jouw problemen.

Als jij iets wil vertellen over wat jou verdrietig maakt of dwarszit, vat hij/zij/die dat waarschijnlijk op als kritiek. Maar ook als het niet met hem/haar/hen te maken heeft, hoef je geen meelevende of liefdevolle reactie te verwachten. Dan is je lief ‘druk’, ‘moe’ of ‘niet in de stemming’.

Hij/zij/die heeft een onstuimig relatieverleden.

Narcisten hebben weinig moeite om een nieuwe vlam te vinden. Een relatie behouden is echter een ander verhaal. Waarschijnlijk heeft hij/zij/die al een hele rij verbroken relaties achter zijn/haar/hun naam staan. Daarvoor neemt hij/zij/die overigens geen verantwoordelijkheid, en dus heb je waarschijnlijk een beetje moeten graven om erachter te komen wat zich in het verleden heeft afgespeeld.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '