Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
stress languages
© Getty via Unsplash+

Welke is de jouwe en die van je partner?

AHA: naast love languages zijn er ook stress languages

Dewy De Leeneer

Is jouw partner eerder voor de affirmaties of de fysieke affectie? Welke love language jij of je partner hebben, weten jullie misschien al langer dan vandaag. Maar wist je dat er ook zoiets bestaat als een stress language? Wij sommen ze voor je op.

Stress heeft een invloed op je manier van doen, je humeur, je mentaal welzijn, je lichaam én dus vaak ook op je relatie. Het gevolg? Alles wat jullie doen of zeggen is te veel, jullie hebben geen energie meer om leuke dingen te doen en jullie maken véél vaker ruzie. Niet leuk, dat kan je wel zeggen. Maar net zoals je aan de hand van love languages kan proberen om je partner beter te begrijpen, kan dat ook met stress languages.

Love & stress languages

Chantal Donnelly is therapeut, stress-expert en auteur van ‘Settled: How to Find Calm in a Stress-Inducing World’. Op haar TikTok-pagina deelde ze welke vijf stress languages er volgens haar onderzoek bestaan.

De fixer

De naam zegt het zelf – de fixer wil alles meteen fixen. Het zijn doeners en ze schieten meteen in actie van zodra ze zich in een stressvolle situatie begeven. Ze willen niet alleen alles meteen voor zichzelf oplossen, maar ook voor anderen, óók wanneer dat niet gevraagd wordt. Dat ziet er misschien behulpzaam en lief uit, maar doet vaak meer kwaad dan goed. Het is niet altijd leuk dat je partner alles overneemt en je geen kans geeft om zelf naar een oplossing te zoeken. Voor de fixer zelf is het ook geen gezonde situatie, want hij/zij/die zal ongetwijfeld gaan piekeren en nog meer stressen.

De ontkenner

Ontkenners zijn dé spreiders van toxic positivity, een geforceerde positiviteit waarbij je jezelf in elke situatie dwingt negatieve gevoelens om te buigen naar een positieve mindset, ook als je emotionele pijn of moeilijkheden ervaart. Ontkenners negeren een probleem liever tot het vanzelf weggaat.

De verdoofde

‘Numb-ers’ gebruiken afleiding en copingstrategieën om het probleem te vergeten of de stress te verminderen, denk maar aan overwerken, series bingen, veel seks hebben of porno kijken of zelfs drugs en alcohol consumeren. Het spreekt voor zich dat deze stress language zowel op de persoon zelf als zijn/haar/hun partner een serieuze invloed heeft.

De exploder

Exploders gaan in een stressvolle situatie meteen voor een vecht-of-vluchtreactie. Ze worden boos, geven kritiek, steken de schuld op iemand anders en voelen een grote drang om weg te stormen uit de stressvolle omgeving. Deze stress language kan ervoor zorgen dat een discussie met je partner snel escaleert.

De imploder

In tegenstelling tot exploders, nemen imploders stress aan alsof ze er zelf de oorzaak van zijn. Dat leidt dan weer tot veel zelfkritiek en schaamte. Iemand met deze stress language zal zichzelf bijvoorbeeld neerhalen met negatieve gedachten zoals ‘Ik kan nooit iets goed doen’, ‘Ik ben het slechtste lief’ of ‘Alles is altijd mijn schuld’.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '