Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pexels

Verklaar jij je liefde met cadeautjes, of toch eerder met fysieke affectie?

De 5 love languages: welke is de jouwe?

Annelies Hart

Ah de taal van de liefde. Als je schrik hebt dat je daarvoor naar de Franse les moet, kunnen we je geruststellen. Er bestaan namelijk vijf talen van de liefde, en voor geen enkele daarvan moet je de passé composé kunnen vervoegen. Wat is jouw love language?

Niet iedereen communiceert liefde op dezelfde manier, dat weten we ondertussen. Daar komt nog eens bij dat niet iedereen liefde wil ontvangen op dezelfde manier. Maar in die wirwar van mogelijke liefdesuitingen, is het soms moeilijk om het bos door de bomen te zien.

Om het allemaal wat duidelijker te maken, ging relatietherapeut Gary Chapman op zoek naar een aantal universele talen van de liefde. Dankzij zijn jarenlange ervaring met ontelbaar veel koppels, lukte het hem om er vijf te vinden. Dit zijn de zogenoemde 5 love languages.

Affirmaties

‘Ik hou van jou’, ‘Je ziet er mooi uit’ of ‘Je hebt dat echt goed gedaan’: het zijn allemaal positieve affirmaties. Mensen die zich in deze love language kunnen vinden, horen dus graag lieve woorden, complimenten of bevestiging. En spreken dat minstens even graag uit naar hun partner.

 

Quality time

‘Acties spreken luider dan woorden’, zo kan je deze liefdestaal het best omschrijven. Iemand met deze love language spendeert het liefst tijd met de persoon die hij/zij/die het liefste ziet, en laat die liefde dus blijken met mooie waardevolle momenten met twee. Een picknick, een avondje gezellig zetelhangen of een dagje aan zee: het kan allemaal.

Hulpvaardigheid

Anderen laten hun liefde dan weer zien op een heel praktische manier. Bijvoorbeeld door naar de winkel te gaan zodat je partner dat niet meer hoeft te doen na zijn/haar/hun lange werkdag. De vaatwasmachine uitruimen om hem/haar/hen te ontlasten, of de auto stofzuigen. Deze love language is feitelijk gezien iets minder romantisch, maar daarom niet minder liefdevol.

Cadeautjes geven/krijgen

Cadeautjes geven/krijgen is een heel duidelijke liefdestaal: jij houdt van mensen die attent zijn en/of van je partner verwennen met geschenkjes. Meestal maakt het ook niet uit wat het is, dus als je in een relatie zit met iemand die deze love language heeft, hoef je niet te vrezen voor je bankrekening. Een bloemetje, een mooi boek of een kaartje doen ook wonderen. Het gaat bij deze liefdestaal namelijk over het gebaar dat erachter schuilt.

Fysieke affectie

Mensen met fysieke affectie als hun liefdestaal voelen zich geliefd als ze lichamelijke tekenen van genegenheid ontvangen, zoals kussen, handen vasthouden, knuffelen en seks. Die tekenen van liefde geven hen bevestiging en veiligheid, en het is bewezen dat vaak knuffelen de emotionele band ook sterker maakt. Tijd om een beetje klef te gaan doen met deze liefdestaal, dus.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '