Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
projectionship
© Pexels

Je hebt elkaar net ontmoet, maar jij hebt jullie hele toekomst al samen uitgestippeld.

Projectionship: de datinggewoonte die (bijna) iedereen heeft

Annelies Hart

Relationship, situationship en nu ook: projectionship. Hoe meer -ships er aan de lijst worden toegevoegd, hoe meer uitleg je erbij nodig lijkt te hebben. Al is deze een datinggewoonte die bijna iedereen heeft en misschien al van jongs af aan...

We hebben het allemaal wel al eens meegemaakt. Je sleurt jezelf van de ene naar de andere teleurstellende date, tot je ineens een afspraakje hebt dat – wonder boven wonder – heel leuk is. Je hoofd slaat op hol en in een mum van tijd zie je je volledige toekomst voor je met de persoon die je eigenlijk nog maar net ontmoet hebt. Wanneer jullie elkaars ouders gaan ontmoeten, waar jullie gaan wonen en misschien zelfs hoe de trouw eruit zal zien.

Tot uit het niets je bubbel barst en jij gebroken achterblijft. Hoewel jij en je potentiële levenspartner elkaar maar heel kort kenden, doet het veel pijn: want de ander blijkt toch niet te zijn wie je dacht. Hij/zij/die was toch de liefde van je leven en jullie zouden toch samen oud worden? Misschien niet. Misschien ben je slachtoffer van je eigen projectionship.

Geïdealiseerde toekomst

Een projectionship betekent dat je de kwaliteiten die je zoekt in een partner gaat projecteren op iemand waarmee je aan het daten bent, zelfs als er geen bewijs is dat hij/zij/die die eigenschappen ook echt bezit. Die persoon verliezen is dus zeer pijnlijk, omdat je niet alleen rouwt om hem/haar/hen maar vooral om de door jou geïdealiseerde toekomst.

We willen zo graag geloven dat dit de persoon is met wie we de rest van ons leven zullen doorbrengen, dat we ons volledig laten meeslepen door het verlangen naar verbinding.

Jessica Alderson

Relatie-expert

‘Het gevaar van projectionships is dat ze je beletten om een diepe, authentieke band te creëren tijdens het daten’, waarschuwt relatie-expert Jessica Alderson. ‘Want daarvoor moet je elkaar zien en accepteren voor wie je werkelijk bent in plaats van een geïdealiseerde versie.’

‘Een van de grootste redenen waarom we in projectionships vervallen, is dat we nood hebben aan verbinding’, vervolgt Alderson. ‘We willen zo graag geloven dat dit de persoon is met wie we de rest van ons leven zullen doorbrengen, dat we ons volledig laten meeslepen door dat verlangen. Jammer genoeg is de kans klein dat de persoon in kwestie zal voldoen aan alle kwaliteiten die we hem/haar/hen in ons hoofd gegeven hebben.’

Dramatisch uit het autoraam staren

Jammer genoeg doen velen onder ons dit al van jongsaf aan. Denk maar aan je eerste verliefdheid. Hoe je potentiële gebeurtenissen verzon in je hoofd terwijl je dramatisch uit het autoraam naar de regen keek? Toch is het beter om jezelf niet te verliezen in je projectionships.

‘De beste manier om de cyclus te doorbreken is door jezelf er bewust aan te herinneren welke kwaliteiten de persoon met wie je datet je daadwerkelijk heeft laten zien’, zegt de experte. ‘Als je jezelf erop betrapt dat je je voorstelt hoe geweldig hij/zij/die is, neem dan een stap terug en vraag je af welke woorden of daden bewijzen dat het echt zijn/haar/hun kwaliteiten zijn en niet jouw levendige fantasie.’

Projecties kunnen er ook toe leiden dat we iemands rode vlaggen gaan negeren in een poging een geïdealiseerde relatie in stand te houden. Volgens Alderson is het goed om dan eens na te gaan hoe je zou reageren als een gewone vriend(in) je zo zou behandelen. Blijkt die uitkomst negatief te zijn, wees dan niet ontmoedigd. Volgende keer vind je misschien iemand die écht bij je past.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '