Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pexels

'Denk niet alleen aan hoe 2020 te overleven, maak je relatie beter door nieuwe herinneringen te creëren.'

24u op 24u samen: met deze 7 tips overleeft je relatie deze bizarre tijden

Laura Vansweevelt
Laura Vansweevelt Web- en reportagejournalist

Single zijn en in quarantaine zitten, is allesbehalve een pretje. Maar ook voor koppels waren de afgelopen maanden serieus wennen. Plots zaten jij en je partner 24 uur op 24 op elkaars lip. En hoewel we ons leven intussen stilaan hernemen, blijft thuiswerken en beperkt sociaal contact voorlopig de norm. Hoe behoud je in deze bizarre tijden het vuur in je relatie?


Hoe graag jullie elkaar ook zien, maandenlang 24 uur op 24 uur samen zijn, is heftig. Je mist je vrienden en familie, er is amper nog tijd voor me-time en – of je het nu graag toegeeft of niet – je raakt elkaar beu.

Het zou dan ook ontzettend jammer zijn mocht jullie relatie deze bizarre tijden niet overleven. Wij hopen dan ook dat dat dankzij onderstaande 7 tips niet zal gebeuren.

1. Bekijk wat werkt voor jullie en wat niet


Na al die maanden zijn jullie het intussen gewend om samen ‘vast te zitten’. Je weet dus wat werkt (zoals het verdelen van huishoudelijke taken) en wat niet (uit je sloffen schieten omdat de vaatwasser weer niet is uitgeladen).

Begin met welke zaken er goed verlopen. Hou je van jullie vaste Scrabble-avond op vrijdag? Voel je je gesteund wanneer je gestresseerd bent? Praat over wat er voor jou en jullie werkt in jullie relatie. Identificeer vervolgens de gebieden waar nog werk aan is en probeer samen tot een oplossing te komen voor de zaken die niet werken.

2. Schud je routine door elkaar


Bestaat je avondroutine uit take-out eten voor de televisie terwijl jullie ‘The Crown’ bingen? Hoegenaamd niets mis mee! Maar hou het fris door af en toe iets anders te doen. Zoals je partner verrassen met een zelfgemaakte maaltijd en een mooi gedekte tafel.

Niet alleen zal het door elkaar schudden van jullie routine jullie uit die dagelijkse sleur halen, het kan ook voor een extra spark zorgen tussen jullie. Plan een gezellige datenight in het weekend, ga samen hiken in plaats van aan yoga te doen in de woonkamer of zelfs een ontbijt in de tuin of op het terras in plaats van achter jullie laptops kan al een groot verschil maken.

3. Toon empathie voor je partner


Als jullie constant ruziën tot het punt waarop jullie elkaar niet langer kunnen uitstaan, is dit misschien het ideale moment om je af te vragen of jullie wel juist zijn voor elkaar. Indien je zeker van je stuk bent en het kibbelen puur te wijten is aan stress en deze allesbehalve alledaagse situatie, hoeven jullie je zeker geen zorgen te maken. Dat probleem kan namelijk makkelijk worden opgelost door empathie te tonen voor elkaar.

Toen jullie gingen samenwonen of in het huwelijksbootje stapten, had geen van jullie beide kunnen weten dat jullie ooit maanden aan een stuk tot elkaar veroordeeld zouden zijn. Daardoor liggen jullie verwachtingen van elkaar nu volledig anders.

Wees empatisch en hou rekening met de extra druk waar je lief momenteel onder gebukt gaat (gaat het niet goed met zijn/haar/hun bedrijf of hangt er een ontslag boven z’n/haar/hun hoofd?) en enige angsten die hij/zij/hen voelt in deze vreemde periode. De beste manier om te groeien als koppel in tijden als deze, is door elkaar beter te begrijpen, met elkaar mee te leven en zich in de ander z’n schoenen te plaatsen.

4. Behoud je persoonlijke hobby’s en motiveer je lief om hetzelfde te doen


Het is niet omdat jullie nu 24 uur op 24 uur samen zijn, dat je je hobby’s (en ja, daar valt het bingen van ‘Selling Sunset’ ook onder) plots moet opgeven. Door samen te wonen, slapen, eten, werken, ..., heb je plots veel minder tijd voor jezelf, maar vergeet niet dat je die hartstikke nodig hebt.

Hoewel jullie misschien niet altijd dezelfde interesses delen, is het belangrijk dat jullie elkaar blijven motiveren om ieder z’n eigen hobby’s te behouden. Of het nu gaat om tv-series, boeken, sport of iets anders: blijf de dingen doen die je graag doet en geef je partner de ruimte en de tijd om hetzelfde te doen. Ja, relaties draaien om gedeelde interesses en compromissen, maar ook om elkaar steunen en het beste in elkaar naar boven halen.

5. Denk eraan mijlpalen te vieren


In al die maanden thuisblijven, is de kans groot dat er enkele mijlpalen zijn gepasseerd. Een verjaardag, een promotie, een diploma, ... Uitgebreid vieren is voorlopig niet aan de orde, dus lijkt het je misschien makkelijker om de mijlpaal in kwestie simpelweg te negeren.

Toch is het belangrijk om stil te staan bij deze belangrijke momenten. De kans dat het jaar 2020 voor jou te boek zal staan als het beste jaar ooit, is klein. Maar het is cruciaal om er het beste van te maken. Tut je op, bestel take-out bij je favoriete sterrenrestaurant en haal kaarsen en slingers van onder het stof om de woonkamer mee te versieren. Denk niet alleen aan hoe 2020 te overleven, maak je relatie beter door nieuwe herinneringen te creëren.

6. Ga op zoek naar nieuwe activiteiten om samen te doen


In een maatschappij waar koppels samen podcasts en reisblogs opstarten, zou je meer dan genoeg inspiratie moeten hebben om een nieuwe activiteit te vinden die jullie nooit eerder samen deden. Het kan zo simpel zijn als een avondwandeling maken of een puzzel leggen, maar het kan net zo tijdrovend zijn als een nieuwe taal leren of met z’n tweeën aan het borduren te slaan.

Het punt is van iets te vinden dat jullie allebei enthousiast maakt, zodat je quality time kan doorbrengen op een andere en meer betekenisvolle manier dan in de voorbije maanden. Laat je telefoon en afstandsbediening links liggen en probeer samen iets nieuws uit.

https://www.instagram.com/p/B5LL1xbh9LF/

7. Maak van plezier je prioriteit


Plezier in bed is één ding, plezier daarbuiten is een andere zaak. Deze bizarre tijden zijn het ideale excuus om jezelf iets te gunnen. Wij pleiten er dan ook voor om buiten de kantooruren enkel nog dingen te doen die jou blij maken. Een warm bad of een koude douche? Een uurtje yoga of liever een zweterige danschoreografie? Neem zeker ook de tijd om tot rust te komen en jezelf daarbij te verwennen. Met een glas wijn, een manicure, een massage, you name it.

Waarom dit goed is voor je relatie, vraag je je af? Leven voor het plezier (in plaats van simpelweg zaken van je to-dolijst te schrappen) zal je gelukkiger en meer vervuld doen voelen. Het kan stress verlagen en je helpen minder afhankelijk te zijn van je partner wanneer het op je geluk aankomt. Op die manier kunnen ruzies sneller worden opgelost en genieten jullie meer van de tijd die jullie samen doorbrengen. Die extra tijd kan op zijn beurt voor meer intimiteit zorgen, wat dan weer een bonus kan zijn in de slaapkamer 😉

Lees ook: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '