Home Lifestyle Onzeker in je relatie? Hier zijn 5 tips om ermee om te...

Onzeker in je relatie? Hier zijn 5 tips om ermee om te gaan

Heb jij stress in de liefde?

Onzeker koppel
© Ryan Jacobson via Unsplash

Onzekerheden in een relatie zijn zoals een strandbal in het water: je kan wel proberen die bal onder te houden, maar op een bepaald moment kletst dat ding keihard in je gezicht. Wij geven je daarom één zekerheid: je hoeft niet onzeker te zijn.

1. Probeer erachter te komen waar je onzekerheid vandaan komt

Is er in het verleden iets gebeurd wat je niet van je kan afzetten? Of ben je in een vorige relatie gekwetst geweest? Als je weet waar de kern van die onzekerheid zit, kan je dat een plaats proberen te geven.

2. De verwachtingen die je jezelf oplegt, kunnen ook leiden tot onzekerheden

Zeker wanneer die verwachtingen over je relatie gaan en je partner niet dezelfde verwachtingen heeft. Als je beseft dat dat verschil er kan en mag zijn, hoeft die onzekerheid je geen parten te spelen.

3. Door je onzekerheid neem je al dan niet bewust een stukje vrijheid van je partner in beslag

Dat kan heel beklemmend aanvoelen voor je partner. Gun je partner die vrijheid en eigenheid, maar gun jezelf dat ook. Jullie hebben dan wel een relatie, maar jullie blijven twee afzonderlijke personen.

4. Ga verder dan die onzekerheden en laat het je leven niet beïnvloeden

Integendeel. Om onzekerheden aan te pakken kan je zelfs best je leven leiden. Ten volle. Investeer daarom in jezelf. Zoek activiteiten waaruit je plezier haalt, doe dingen waar je goed in bent en waarvan je zelfvertrouwen krijgt.

5. Praat met je partner

Leg hem uit dat onzekerheid de onderliggende reden is voor je gedrag. En probeer steun te vinden bij elkaar.

Lees ook: