Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

Na enkele dates krijg je het deksel op de neus omdat hij 'denkt dat je meer verwacht en je niet wil kwetsen'. Herkenbaar? Redactrice Eline ziet een datingtrend.

‘Sommige vrouwen zoeken gewoon iemand om een pizza mee te delen, niet hun leven’

Brace yourselves, hier komt een tirade over het mijnenveld dat het datingleven anno 2019 is. Want als je Tinder-match geen narcist of een creepy catfish blijkt te zijn, dan bestaat de kans dat hij een te voorzichtige verleider is. En daar schuilt een seksistisch vooroordeel achter, als je ’t mij vraagt.


Jullie gaan op zo’n twee- à drietal gezellige dates. De vonken van verliefdheid vliegen niet per se door de lucht, maar jullie hebben het leuk samen en je bent bereid te bekijken waar het heengaat. Hé, je kan het maar gehad hebben, toch? Een beetje affectie om je warm te houden tijdens de wintermaanden kan nooit kwaad. Maar nog voor er van echte affectie sprake is, houdt hij plots de boot af. Diezelfde boot die hij aanvankelijk in volle vaart op je afstuurde. De reden? Hij is niet klaar voor iets serieus, heeft het gevoel dat ‘jij meer verwacht’ en wil je niet kwetsen door er verder mee te gaan.

Ik spreek niet alleen uit ervaring, maar hoor het verhaal ook steeds vaker in mijn omgeving terugkomen. Nuchtere dames van het niet-desperate type die enkele leuke dates hebben waarop er interesse getoond wordt, zien hem plots in een soort onverklaarbare angst schieten. Vanwaar komt die overdreven voorzichtigheid van de datende man?

‘He’s just not that into you’, zou Miranda Hobbs zeggen. En in veel gevallen is dat inderdaad wat er gebeurt. Hij ziet je misschien tóch niet echt zitten, en gebruikt het perfecte excuus: hij is bang om je te kwetsen. In zijn hoofd maakte hij the perfect escape, want hij gelooft dat jij achterblijft met het idee dat hij een goede, eerlijke jongen is die je gewoon de pijn wilde besparen. In werkelijkheid blijf je achter met vragen. We waren toch maar gewoon aan het daten? Het was toch gezellig, zonder meer? Heb ik ooit doen vermoeden dat ik ‘meer verwacht’, misschien door een flauw mopje? En vooral: can a girl get some voor ze gedumpt wordt?

Misschien schuilt er toch meer achter de veelvoorkomende datingvalkuil dan gewoon een gebrek aan interesse. Misschien heeft het feit dat vrouwen vaak nog gezien worden als needy, afhankelijk en hopeloos romantisch iets te maken met het idee van mannen dat ze na amper twee dates al ons teer hartje zouden kunnen breken. Want elk meisje droomt haar leven lang over haar huwelijksdag, en we zijn allemaal toch zo hopeloos op zoek naar onze prins op het witte paard. Elke vrouw die ‘m tegen haar 25ste niet vindt, slaat in een blinde paniek. Een kandidaat die te dicht in haar buurt komt, moet oppassen dat ze haar klauwen niet in zijn huid zet, want dan kan hij niet meer weg.

Vrouwen zijn geen tere bloempjes die openbloeien van verliefdheid bij de minste aanraking en genadeloos verwelken wanneer de aandacht wegvalt.


Niet dus. Ironisch genoeg zijn het volgens de wetenschap net mannen die sneller verliefd worden. Ze zeggen bovendien vaker als eerste ‘Ik hou van jou’. Maar een kerel zal niet snel te horen krijgen van zijn vrouwelijke date dat ze er een punt achter zet omdat ze hem ondraaglijke hartenpijn wil besparen. Alle wetenschap buiten beschouwing gelaten: je geslacht bepaalt je verwachtingen niet, noch hoe snel je gekwetst of verliefd wordt. ‘Iedereen is anders’ zong Walter Grootaers ten tijde van ‘Big Brother’ al, maar duidelijk niet luid genoeg.

Elke vrijgezelle vrouw in de dating scene houdt van eerlijkheid en duidelijkheid. Als je het niet meer ziet zitten, moet het gewoon gezegd worden. Maar we hoeven echt niet tegen onszelf beschermd te worden. Vrouwen zijn geen tere bloempjes die openbloeien van instant verliefdheid bij de minste aanraking en genadeloos verwelken wanneer de aandacht wegvalt. We kunnen best tegen een stootje. Wij zijn degenen die kleine mensjes uit ons lichaam persen, for fuck’s sake.

Ik hoor de boomers in de verte al roepen dat we dit aan de #MeToo-beweging te danken hebben. ‘Je moet er niet van verschieten dat mannen je niet meer durven aanraken of kussen, ze zijn gewoon bang om een proces aan hun been te hebben.’ Maar #MeToo gaat net over het zelf kunnen bepalen van je grenzen en die ook aangeven. Sommige vrouwen zijn verliefd na een nachtje seks, anderen willen gewoon eens van grond gaan zonder meer. De ene is op zoek naar iemand om haar leven mee te delen, de ander naar iemand om haar pizza mee te delen. Het is niet fair om er vanuit te gaan dat iemand torenhoge verwachtingen en illusies heeft, gewoon omdat ze een vagina heeft. Vraag het haar gewoon even. Wie weet hou je ‘r een vriendin, eventueel zelfs eentje met benefits, aan over.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '