Home Columns OPINIE: ‘Na “Mijn seks is stuk” vragen ze zich vooral af of...

OPINIE: ‘Na “Mijn seks is stuk” vragen ze zich vooral af of Lizes lief wel aan zijn trekken komt’

De baanbrekende documentaire van Lize Korpershoek over haar dalende zin in seks werd in ‘De Wereld Draait Door’ op een beschamende manier onthaald.

Lize Korpershoek
© NPO 3

De Nederlandse Lize Korpershoek (34) maakt momenteel furore met haar documentaire ‘Mijn seks is stuk’. Daarin vraagt ze zich af hoe het komt dat ze geen zin meer heeft in seks, ook al heeft ze een goede relatie. Het is een onderwerp waarin heel veel vrouwen (en mannen) zich hoogstwaarschijnlijk kunnen vinden. Alleen leken de presentator en tafelgast van dienst in de Nederlandse talkshow ‘De Wereld Draait Door’ daar tot onze ergernis absoluut geen begrip voor te hebben.

In de documentaire ‘Mijn seks is stuk’ gaat Lize op zoek naar de reden waarom haar zin in seks omgekeerd evenredig is met de duur van haar liefdesrelaties. Ze is intussen bijna vier jaar samen met haar vriend Tim, maar hoe langer de relatie duurt, hoe minder seks ze hebben. Het is niet de eerste keer dat Lize zo’n opvallende tegenzin ervaart en daarom gaat ze in ‘Mijn seks is stuk’ op zoek naar antwoorden en manieren om vrijen weer aantrekkelijk te maken voor haar. Lize werd dinsdagavond uitgenodigd in ‘De Wereld Draait Door’ om te praten over haar spraakmakende documentaire, maar zowel presentator Matthijs van Nieuwkerk als tafelgast Adriaan van Dis leken niet te begrijpen waarom de documentaire zo belangrijk is. Ze stelden, tot onze grote ergernis, enkele ongepaste vragen…

Het einde van je relatie?

Absoluut, zélfs na het bekijken van de documentaire blijft het glashelder dat niet iedereen snapt wat Lize duidelijk wil maken. De documentaire is in eerste plaats bedoeld voor wie ze wíl zien, voor wie er iets aan heeft, voor wie misschien stilletjes hetzelfde probleem heeft, maar het onderwerp in de taboesfeer laat ronddwalen. Meneer van Dis is van een andere generatie, maar denkt Lize wel te kunnen bijbrengen dat er heel wat verschillende vormen bestaan van seks, iets wat overigens duidelijk aan bod komt in Lizes documentaire. Bovendien is het helemaal geen schande om de richting in je seksleven kwijt te zijn en hoeft dat helemaal niet het einde van je relatie te betekenen, iets wat van Dis niet helemaal lijkt te begrijpen.

Ik ben er zeker van dat ook mannen soms gewoon echt geen zin hebben in een potje seks.

‘Dit hele huwelijk is een vergissing, een mallengevangenis’, liet Adriaan zich op een bepaald moment ontvallen. Fouter, ouderwetser of degoutanter wordt ie niet meer. Wie geen zin heeft in seks, zit in een slecht huwelijk. Punt aan de lijn. Nou. Het feit dat Lize en haar vriend zo moedig zijn om hun verhaal te delen, is net hét bewijs van een oerdegelijke relatie die bestand is tegen dergelijke idiote opmerkingen. Je zou kunnen zeggen dat de documentaire enkel geschikt is voor gelijkgezinden en dat de generatiekloof hier meespeelt. Maar toch mag geen van beide een excuus zijn voor zo’n platte uitspraken.

Voor vrouwen én mannen

Het zal me worst wezen waar de twee mannen tijdens het gesprek met hun gedachten zaten, maar een ding is wel zeker: ergens anders. De interesse was ver te zoeken en het enige waar ze oprecht nieuwsgierig naar waren, was of Tim nog wel aan zijn trekken komt ‘want Tim heeft zin in seks’. Een gewaagde uitspraak, egoïstisch zelfs. Alsof het nooit eens mag gaan over een vrouw en haar seksuele beleving, zolang de man maar aan zijn trekken komt.

En dat terwijl we net met z’n allen streven naar een maatschappij waarin het geslacht niet langer onze levensstijl of -visie bepaalt. Dat er in de voetbalkleedkamer of achter de toog al eens een vrouwonvriendelijk mopje gemaakt wordt, dat ontkent niemand. Maar vrijen ‘om een man een plezier te doen’? Neen, dat mag niemand – op een paar druiloren en blijkbaar ook presentatoren na – verwachten.

Het is duidelijk: ‘Mijn seks is stuk’ is niet gemaakt voor wie overtuigd is er geen boodschap aan te hebben en daar waren Matthijs en Adriaan jammer genoeg het levende bewijs van. De documentaire is dan weer des te interessanter voor vrouwen wiens seks wél stuk is, voor vrouwen (en mannen!) die het uit schaamte misschien zelfs niet tegen hun partner durven te zeggen. Voor zo’n vrouwen én mannen maakt Lize wel een ontzettend groot verschil. En daar mag ze als je ‘t ons vraagt apetrots op zijn!

Wie het bewuste interview wil bekijken, kan dat hier doen. De interessante documentaire ‘Mijn seks is stuk’ vind je hieronder terug.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.