Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
casual relatie grenzen
© Pexels

Er zijn drie categorieën grenzen: seksuele, relationele en persoonlijke.

Zo stel je grenzen in je casual relatie

Annelies Hart

Dat er een paar regels verbonden zijn aan casual relaties weten we ondertussen al. Maar om helemaal op je gemak te zijn is het ook goed om wat gezonde grenzen te stellen. Alleen is dat voor de people pleasers onder ons niet altijd zo makkelijk. Dit is hoe je gezonde grenzen stelt, en welke dat kunnen zijn.

Je hebt iemand gevonden die je leuk vindt, bent niet op zoek naar een relatie, maar iets casual zie je wel zitten? Tof! De datingwereld is helemaal niet meer zwart-wit, dus als je niet klaar bent om je te binden in iets serieus is een casual relatie the way to go. Alleen blijft het natuurlijk een soort van relatie, en daarin is communiceren en je eigen grenzen bewaken heel belangrijk.

Maar daar wringt het schoentje, want grenzen stellen kan tricky voelen bij iemand die je liefst niet té dicht laat komen. ‘Als je het moeilijk vindt om je eigen grenzen aan te geven, vergeet dan vooral niet dat grenzen stellen een manier is om iemand te leren hoe ze een relatie met jou kunnen hebben’, legt psycholoog en seksuoloog Dr. Kate Balestrieri uit. ‘In casual relaties zijn ze zelfs nog een tikkeltje belangrijker, omdat je gemakkelijker het gevoel krijgt dat er misbruik van je wordt gemaakt als je niet duidelijk bent vanaf het begin.’

Drie categorieën grenzen

Om grenzen te kunnen stellen bij een partner, moet je natuurlijk eerst zelf uitzoeken wat je grenzen zijn. Neem even de tijd om na te denken over hoe je wil dat de relatie eruitziet en hoe je wil dat die zich ontwikkelt (of niet wil dat die zich ontwikkelt). Een handige manier om na te denken over grenzen, is om ze in drie categorieën onder te verdelen: seksuele, relationele en persoonlijke. Bijvoorbeeld:

Seksueel:

  • Is het oké als de ander nog met andere mensen seks heeft gedurende jullie casual relatie?
  • Wil je dat seks bij elke afspraak komt kijken?
  • Welke vorm(en) van anticonceptie gaan jullie gebruiken?
  • Zijn er bepaalde handeling die je absoluut niet wil?

Relationeel:

  • Hoop je op een serieuze relatie met deze persoon in de toekomst of wil je dat het altijd casual blijft?
  • Ben je alleen op zoek naar een maatje om mee af te spreken, of wil je ook iemand bij wie je je frustraties kwijt kunt?
  • Hoe sta je tegenover intimiteit in het openbaar, zoals kussen, knuffelen en handen vasthouden?
  • Blijf je slapen bij elkaar?

Persoonlijk:

  • Hoe vaak communiceren jullie? Is heel de dag door chatten oké?
  • Hoe vaak wil je de persoon zien?
  • Hoeveel wil je dat die persoon over jou weet?
  • Wil je kennismaken met elkaars familie en vrienden?

Eens je er voor jezelf uit bent wat jouw grenzen zijn, is het tijd om die te communiceren aan je casual partner. Wees zo specifiek mogelijk, want ‘casual’ kan er voor iedereen anders uitzien. En miscommunicatie hebben we toch liever niet!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '