Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Unsplash

1. Het online datinglandschap is de perfecte habitat voor ghosters. Ga daarom op een échte date!

AHA: deze tips helpen je ghosten te voorkomen én ervan te genezen

Annelies Hart

Het is de nachtmerrie van (online) daters. Je hebt al een paar dagen een leuk gesprek lopen met iemand, of bent zelfs al enkele keren op date gegaan en plots verdwijnt hij/zij als sneeuw voor de zon. Dat fenomeen heet, zoals we allemaal ondertussen weten, ghosting. Maar er zijn een paar trucjes om de kans op spoken te beperken, en de effecten ervan te genezen.

Beter voorkomen...

  1. Schakel zo snel mogelijk over van chatten naar daten in het echte leven. Het online datinglandschap is de perfecte habitat voor ghosters. Het is natuurlijk ook veel simpeler om iemand te ghosten die je nog nooit in het echt hebt gezien en dus ‘maar’ een naam op een schermpje lijkt te zijn. Ga daarom zo snel mogelijk van internet naar real life over. Vraag vanaf je voelt dat het klikt maar naar die date!
  2. Communiceer zelf klaar en duidelijk. Gezonde communicatie werkt in twee richtingen. Als jij zelf meermaals uren of dagen niet antwoordt, is de kans groot dat je gesprekspartner het voor bekeken houdt. Wees dus zeker dat je zelf de moeite in het gesprek steekt, die jij van de ander ook zou willen zien.
  3. Weet wat je wil en hou je daaraan. Tijdens het daten is het belangrijk om duidelijk te zijn met de ander, maar ook met jezelf. Ga dus na wat jullie verwachtingen zijn. Wil je iemand die ten minste een keer per week tijd voor je maakt? Wil je iemand die ten minste één of twee keer per dag via bericht hoort? Wil je iemand die op zoek is naar een vaste relatie of iets casuals? Door dit gesprek weten jullie beiden waar jullie staan, en kan meteen geëvalueerd worden of er potentieel in zit. Zo voorkom je ghosten uit onzekerheid of ongeduld.

... dan genezen

  1. Neem het niet persoonlijk. Het is makkelijker gezegd dat gedaan, maar toch is deze tip zo belangrijk. Het is heel natuurlijk dat je je gaat afvragen wat JIJ verkeerd gedaan hebt, maar de waarheid is dat het voor 99 % van de keren niet eens aan jou ligt. Ghosters zijn namelijk vooral mensen die hun gevoelens niet durven te uiten naar anderen toe, en dat heeft niets met jou te maken.
  2. Je mag de pijn voelen. Het lijkt ironisch, maar we hebben de neiging om onze pijn en teleurstelling langer te laten duren door tegen onszelf te zeggen dat we het niet mogen voelen. Het is niet omdat je maar op twee dates bent gegaan, dat je niet oprecht gekwetst kan en mag zijn. Laat de gevoelens dus maar toe!
  3. Besef dat ghosting op dit moment gewoon heel makkelijk is. Natuurlijk is het nooit goed om iemand te ghosten, maar we kunnen er niet omheen dat het huidige ongedwongen datingklimaat het een beetje in de hand werkt. Mensen hebben zoveel opties en springen vluchtig van de ene match naar de andere, zodat het soms vergeten wordt dat er echte mensen achter die profielen zitten. Probeer je daarvan bewust te zijn, als een manier om het nog minder persoonlijk te nemen.
  4. Maak er een punt van om nooit zelf iemand te ghoste. Het is niet omdat je anderen niet ghost dat het minder pijn zal doen als het je zelf overkomt, maar je zal jezelf alvast nooit iets kwalijk kunnen nemen. Op die manier plaats je je boven de ghoster, want jij zal nooit een wit spook in de spiegel moeten zien.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '