Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pexels

De wetenschap heeft gesproken!

Dit zou dé beste manier zijn om over je relatiebreuk te geraken

Annelies Hart

The best way to get over someone, is to get under... Die horen we maar al te vaak, maar rollebollen met een ander is vaak niet de beste oplossing wanneer je hart in duizend stukken ligt. Wat is dan wel de beste manier om je ex te vergeten? Een paar Amerikaanse wetenschappers hebben eindelijk het antwoord op die vraag gevonden.

Deze gaat uit naar alle lezers en lezeressen die op dit moment sukkelen met een gebroken hart: we feel you. Een relatiebreuk is altijd moeilijk en de pijn kan soms wel erg lang aanslepen. Om die pijn iets te verzachten, ging een team van Amerikaanse wetenschappers van de Universiteit van Missouri-St. Louis op zoek naar een antwoord op de vraag: wat is de meest effectieve manier om over je ex te geraken?

3 verschillende manieren

Voor hun studie selecteerden de onderzoekers een panel van 24 mensen, tussen 20 en 37 jaar oud. Al die kandidaten gingen net door een relatiebreuk, na gemiddeld 2,5 jaar samen te zijn geweest met hun partner. Aan die groep werd gevraagd om drie tests uit te voeren.

De eerste werd ‘negatieve herwaardering’ genoemd. Dat houdt in dat je alle negatieve eigenschappen van je ex even in het licht gaat plaatsen zodat je daarop kan focussen in plaats van op de pijn. Denk aan voorbeelden als ‘Hij kon toch niet eens koken’, ‘Ze wilde nooit met mij naar de cinema’. Hoe groot of hoe klein de dingen ook zijn: zolang ze een negatieve lading hebben, passen ze in deze strategie.

De tweede strategie was een pak moeilijker, want daarin moesten de testpersonen aan de slag gaan met de pijn die ze bij de breuk zelf voelden. Ze mochten niet negatief zijn over hun partner, maar moesten net focussen op het feit dat deze breuk op hun pad kwam voor een reden en accepteren dat het over is. Wat een opdracht!

Bij de derde manier kon de groep na zoveel graven in hun emoties weer rustig ademhalen: het was tijd voor de afleidingsmethode. Hierbij moesten de deelnemers net niet denken aan hun ex en zoveel mogelijk activiteiten plannen om hun gedachten te verzetten.

Oproepen van positieve emoties

De onderzoekers bestudeerden vervolgens de neurale activiteit van de deelnemers en ontdekten dat de eerste techniek – focussen op de negatieve kant van de relatie – het gevoel van liefde verminderde, maar de pijn niet wegnam. Dus deze techniek kan effectief zijn, maar dan op korte termijn. De tweede strategie had geen echt effect op de gevoelens van de kandidaten, aangezien die misschien iets te hoog gegrepen was. En ten slotte bleek dat de derde methode geen invloed had op de gevoelens van de kandidaten ten opzichte van hun ex, maar hen wel hielp om hun algemene stemming te verbeteren.

‘Dat suggereert dat in de context van een romantische breuk, negatieve herwaardering een effectieve strategie is voor het tijdelijk verminderen van gevoelens van liefde, terwijl afleiding een effectieve strategie is voor het oproepen van positieve emoties bij jezelf’, zeggen de onderzoekers. En die positieve gevoelens geven je dan weer kracht en energie om met de breuk en de pijn aan de slag te gaan.

Wat onthouden we dus: leid jezelf zoveel mogelijk af. Tripjes met vrienden, avondjes Netflixen, een nieuwe hobby of sporten... Het kan je zomaar helpen sneller over je ex te geraken!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '