Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
zintuigen
© Erik Dungan via Unsplash

Zon, zee en zintuigen!

Zo wek jij met je zintuigen thuis dat heerlijke vakantiegevoel op

Op vakantie gebruik je ze optimaal: je geurzin, zicht, gehoor, smaak en tastzin. Maar zodra je weer thuis bent, vergeet je dat weleens. Door volop samen met je zintuigen te leven kan elke dag als vakantie voelen.

Als je in december je zonnemelk opent, brengt de geur je meteen terug naar dat zwembad in Zuid-Frankrijk. Hetzelfde geldt voor de smaak van aubergine op de barbecue. Het gevoel van warm zand tussen je tenen. Het geluid van golven die breken. Of de kleur van rijpe watermeloen.

Als je reist, staan je zintuigen op scherp. Geuren, kleuren, geluiden en gevoelens van je vakantiebestemming sla je op, en als je ze elders herkent, roepen ze goede herinneringen op. De vraag is: waarom heb je zoveel zintuiglijke herinneringen aan een vakantie, maar niet aan een doodgewone zondag? Omdat je op reis meer in het moment leeft, echt aanwezig bent, minder op je gsm zit...?

Amerikaans auteur Gretchin Rubin ging het experiment aan. Zou ze door meer op haar zintuigen te letten in het dagelijks leven gelukkiger kunnen worden? Het antwoord was ja. Met deze tips ga jij er ook mee aan de slag. Activeer je zintuigen met deze oefeningen die je op vakantie kan doen.

Je hebt er een neus voor.

Een geurherinnering heeft iedereen vast al eens gehad. De meest voorkomende? Je passeert iemand op straat met exact hetzelfde parfum als je oma. Je ziet haar meteen weer voor je. Maar er is een catch. Een geur kan je niet blijven ruiken, want je neus went aan geuren. Zo ruik je niet hoe het in je eigen huis ruikt omdat je er altijd bent. Dat verklaart waarom je trouwe parfum wél wordt opgemerkt door anderen, maar je het zelf eigenlijk amper ruikt.

Een cursus wijnproeven, koffiebranden of parfumeren kan je reukzin verfijnen, maar je kan het ook al gewoon thuis doen. Ruik aan alles en probeer de geuren namen of kleuren te geven. Breng de geur onder woorden. Ruikt een limonade misschien citrusgeel? Oesters ruiken misschien naar een duik in de zee. ‘Zodra ik een woord had voor wat ik ervoer, was er een klik tussen mijn hersenen en mijn zintuigen’, vertelt Gretchen.

Oefenen maar: je geluksgevoel vergroten doe je door meer te krijgen van wat je een goed gevoel geeft. Dat betekent dus: geuren die jij lekker vindt toevoegen aan momenten. Zo kan het fijn zijn om elke zondag je normale bodymilk te vervangen door de aftersun die je ook op vakantie bij je had. De geur brengt je terug naar je vakantiebestemming. Je me-time wordt net nog dat tikje intenser.

Tip: bestempel één bepaald parfum als geluksgeur en gebruik dat enkel op momenten waarop je wat extra motivatie kan gebruiken.

Smaken verschillen.

Smaak moet zowat het populairste zintuig zijn, zeker in België. We zijn dol op alles wat met proeven te maken heeft: restaurants uittesten, zelf koken, lekkers proberen op de markt, kookprogramma’s kijken... Proeven verbinden we als vanzelf met geluk. Vakanties bieden de ideale gelegenheid om je smaakpalet uit te breiden, want de lokale keuken is vaak een plezier om te ontdekken.

Oefenen maar: las een proefervaring in tijdens je reis. Het makkelijkst kan dat op een markt vol lokale specialiteiten. Als ze proevertjes aanbieden, neem die dan aan. Probeer eens iets anders dan anders te eten. Ken je iets op de kaart niet? Probeer het eens of vraag het in een kleine portie. Neem niet gewoon vanille in een ijssalon met twintig keuzemogelijkheden. Of ga op ontdekkingsreis in de supermarkt

Tip: vraag je (groot)ouders naar een gerecht dat je heel graag at als kind. Maak het zelf klaar en laat de herinneringen je overspoelen.

Tast toe.

Een zintuig waar we in de drukte van alledag misschien nog het minst bewust van genieten, is onze tastzin. Nochtans is ook dat zintuig enorm belangrijk voor onze gezondheid. Kleine baby’s overleven niet zonder aanraking, zelfs als ze op medisch vlak helemaal in orde zijn. Bij volwassenen helpt aanraking om stress, bloeddruk en pijn te verminderen. Knuffelen met je lief, je kinderen of je huisdieren doet dus écht deugd.

Op vakantie kan je er een momentje van maken wanneer je elkaar insmeert met zonnebescherming, of je boekt een massage in het hotel waar je verblijft. Ook hiermee zet je je tastzin goed in op vakantie: je heel bewust zijn van hoe het koele water voelt als je erin duikt, hoe zand kriebelt tussen je tenen, hoe een briesje je huid afkoelt...

Oefenen maar: wanneer het ene zintuig wordt uitgeschakeld, staan de andere op scherp. Daarom voelt een massage beter met je ogen dicht. Probeer dat gevoel ook op te roepen als je een douche neemt, in het zwembad ligt of op het zand opwarmt.

Tip: neem een door de zon opgewarmde kei in je hand en voel bewust aan alle ribbeltjes of streel de gladde kant.

Leer eens luisteren.

‘Ik kan je liefde horen, dwars door het kabaal. In een rusteloze wereld is stilte onze taal’, zingen Camille en duizenden kinderen samen met haar. Ook je gehoor vertelt je veel meer dan enkel praktische informatie. Als je praat tegen iemand die je liefhebt, klinkt dat anders dan wanneer je een update geeft aan een collega. In een stem kan je bezorgdheid, spanning, empathie, vrolijkheid of boosheid horen. Je gehoor kan je ongelofelijk genot bezorgen als je geniet van natuurgeluiden, van een mooie stem of net van stilte. Geen geluid horen is in deze tijden misschien nog wel de grootste luxe van allemaal.

Maar de makkelijkste manier om uit horen meer geluk te halen, is muziek beluisteren. Ook de wetenschap bewijst dat. Muziek kan bijvoorbeeld pijn reguleren bij een operatie, maar kan je ook helpen om te concentreren. Een leuk liedje doet je lijf endorfines aanmaken: je voelt je letterlijk opgepept

Oefenen maar: noteer het elke keer als je blij wordt van een song die voorbijkomt of wanneer je een stem hoort die je raakt. Maak zo een playlist voor je vakantie. Desnoods maak je er een geheime lijst van, want je hoeft je niet af te vragen of je voorkeuren wel cool genoeg zijn. Telkens als je de playlist speelt, krijg je een dopamineshot.

Tip: wissel mooi geluid af met helemaal niets. Stilte zorgt er immers voor dat je geluiden achteraf beter waardeert. Een noisecancelling hoofdtelefoon kan je daar ook bij helpen.

Komt dat zien.

Je hebt kijken en je hebt kijkenkijken. Het is een les in het verkeer om twee keer te kijken, zodat je ook de kwetsbare motorrijders ziet, maar eigenlijk werkt het ook voor de rest van je leven. We gebruiken onze ogen vaak puur functioneel, namelijk om de weg te zoeken, om nergens tegenaan te botsen, om mails te lezen... Maar je kan wat je ziet ook verbinden aan emotie. En je kan ook kijken naar wat je normaal gesproken over het hoofd ziet. Kijk eens echt in de ogen van je partner of je kind. Welke kleuren zie je in de iris?

Oefenen maar: maak een wandeling en geef jezelf onderweg opdrachten om bewust rond te kijken. De kleur paars zoeken, leuke petten op de hoofden van voorbijgangers spotten, kijken met welke materialen de huizen op je route gebouwd zijn... Of maak het grappig: zie je gezichtjes in een stopcontact, wolk of brievenbus?

Tip: kijken doen we, maar dan vooral op onze gsm. Een tip van Gretchen om daarmee op te houden is de instellingen in grijstinten veranderen. Zonder de verlokking van felle kleuren leg je je telefoon sneller weg.

Meer lezen?

Meer lezen?

Meer lezen?

€ 22,99

Lees ‘Sensationeel leven’ van Gretchen Rubin.

SHOP HIER

Tekst: Eva Van Driessche

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '