Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Tamara Bellis via Unsplash

Maar met deze 5 tips ben je zo weer je positieve zelve!

AHA: je kan ook last hebben van een zomerdipje

Dewy De Leeneer

Een winterdipje kennen we allemaal, maar wist je dat je ook in de zomer last kan hebben van de summer blues? De sociale druk die je voelt, te warme nachten en een verstoorde biologische klok kunnen vermoeidheid triggeren. Gelukkig verzamelden wij vijf tips om dat zomerdipje tegen te gaan zodat je in no time opnieuw het zonnetje in huis bent.

Van een winterdipje kunnen velen meespreken: het is koud buiten, de regen valt met bakken uit de lucht en de dagen zijn kort en donker. Bij de zomer denken we aan de zon, cocktails drinken op een terrasje en luilekkeren op het strand, maar lang niet iedereen ervaart dit seizoen als een en al feest. Enter het zomerdipje, winter blues maar dan in de zomer.

Dat je last krijgt van een zomerdipje is eigenlijk niet zo raar. Je biologische klok past zich aan aan de lange dagen waardoor je vaker het gevoel hebt dat je moe bent en de warmte kan vermoeiend zijn. Zeker ‘s nachts wanneer je probeert te slapen is hitte niet je beste vriend. Daarbovenop zit je nog met die sociale druk, want je vrienden zonder zomerdipje willen zoveel mogelijk plannen en doen. Maar geen nood, want met deze vijf tips ga jij die summer blues helemaal tegen.

Neem je dipje serieus.

Het is he-le-maal oké dat je je niet op en top voelt tijdens de zomermaanden. Je hoeft je nergens voor te schamen en je mag je klachten heus wel serieus nemen. Vooraleer je die positiviteit wil opzoeken, geef je dus best toe dat het eigenlijk niet zo goed met je gaat. Blijf niet met klachten rondlopen en geef niet te veel van jezelf. Gun jezelf wat zelfzorg.

Doe waar jij energie uithaalt.

Het is niet omdat je vrienden energie halen uit tot ‘s avonds laat op café te zitten, dat jij dat ook moet voelen. Lig jij liever een dagje languit op de zetel of verkies je een goed boek? Kies daar dan voor! Je vrienden zullen je het niet kwalijk nemen dat je eens niet mee kan.

Verduister je slaapkamer.

Het is echt niet erg dat je daglicht af en toe wil tegengaan. Ons lichaam maakt als het donker wordt melatonine aan en daarvan worden we slaperig. Maar aangezien het lang donker blijft en vroeg terug licht, kunnen we onze slaapkamer beter goed verduisteren. Zo kiezen we zelf hoe onze biologische klok effect heeft op ons lichaam.

Plan je zomer goed in.

Als je al goed op voorhand weet aan welke activiteiten je je kan verwachten, is het makkelijker je erop voor te bereiden. Zo heb je ook een goed overzicht en neem je minder risico om te veel in te plannen.

Doe een middagdutje.

Tijd voor een siësta! In warme en zonnige landen doen ze het ook, dus waarom zou jij het niet doen? Eerlijk, zo’n middagdutje kan toch echt deugd doen én geeft je weer wat energie. Tip: zorg er wel voor dat het niet langer dan een uurtje duurt, zodat je ’s avonds op tijd in slaap valt.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '