Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pexels

Tip: droog je niet te hard af, wrijving zorgt voor extra warmte!

AHA: zo zorg je ervoor dat je niet zweet nadat je uit de douche komt

Annelies Hart

Je hebt een lange zomerdag buiten doorgebracht en nood aan wat verfrissing: een douche lijkt dus een geweldig idee! Alleen voel je het zweet alweer druppelen van zodra je van onder het water uitstapt. Herkenbaar, niet? Gelukkig kan je het met deze tips voorkomen.

Voor

Het is best om toch een klein beetje af te koelen voor je in de douche stapt. Als je gewoon een dag hebt gespendeerd in de warmte, kan je dat doen door even in een koelere ruimte te zitten of de ventilator op te zoeken. Als je gesport hebt, kruip je best niet meteen onder de douche.

Als je meteen onder de douche gaat, geef je je lichaam namelijk niet de tijd die het nodig heeft om af te koelen. Experts raden aan om na de workout minstens 30 minuten te wachten met onder de douche te springen, zodat je huid helemaal droog is voordat je je gaat wassen. Maar zorgen dat je huid helemaal droog is voor je doucht, heeft ook effect na een gewone warme dag.

Tijdens

Deze is natuurlijk vanzelfsprekend, maar vermijd extreme watertemperaturen in beide richtingen. Heel koud of heel heet douchen verstoort de warmtesignalen van het lichaam. Heet water maakt je lichaam net warmer en koud water doet je lichaam denken dat het koud is, waardoor je afkoelingsmechanisme zich niet activeert. Daardoor ga je achteraf dus net meer zweten. Dé tip? Een lauwe douche! Zorg er ook voor dat je wat langer doucht om ervoor te zorgen dat je lichaamstemperatuur voldoende daalt om het zweten te stoppen.

Afronden

Het belangrijkste is om alles langzaamaan te doen. Probeer tegen het einde van de douche de temperatuur geleidelijk lager te zetten om je lichaam te helpen afkoelen. Je hoeft het water niet extreem te zetten, maar een klein beetje kouder gaan met telkens 10 seconden aanpassingstijd is perfect om je lichaamstemperatuur nog net iets meer af te koelen. Vergeet ook zeker je hoofd niet onder water te zetten, zodat dat ook afkoelt.

Achteraf

Zelfs afdrogen kan een invloed hebben! Jezelf hard afdrogen zorgt voor wrijving, en wrijving zorgt voor warmte. Dep je huid dus liever zachtjes droog of loop een tijdje rond in een badjas. Naakt kan natuurlijk ook, maar misschien doe je dan liever even de gordijnen toe.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '