Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pexels

'Mijn zwangerschapsneus is enorm. Hij heeft zijn eigen BMI', reageerde Chrissy Teigen verbaasd.

WEETJE: daarom zwelt je neus tijdens de zwangerschap

Annelies Hart

Chrissy Teigen tweette er een paar jaar geleden voor het eerst over: de zwangerschapsneus. En nee: het gaat hier niet over geuren die versterkt worden en waar je eventueel misselijk van wordt. Als je last hebt van een zwangerschapsneus, zwelt je reukorgaan namelijk écht op. En dit is waarom.

Gezwollen enkels, pijnlijke borsten en een babybrain: het zijn allemaal bekende neveneffecten van een zwangerschap. Maar een tijdje geleden werd een nieuwe bijwerking op de kaart gezet: de zwangerschapsneus. Het is al geweten dat het reukvermogen van sommige zwangere vrouwen wordt aangetast, maar dat de neus zelf zijn eigen leven begint te leiden, was tot voor kort nog nieuw.

Chrissy Teigen was de eerste celeb die openlijk over haar zwangerschapsneus sprak. ‘Mijn zwangerschapsneus is enorm. Hij heeft zijn eigen BMI. Hoe kan je bijkomen aan je neus? Dit is fascinerend’, deelde de ster op sociale media.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Het is een ding

Is de zwangerschapsneus dan echt een ding? Dr. Nicky Keay, universitair docent geneeskunde, bevestigt het weetje op Metro.uk. ‘Het kan echt voorkomen dat je neus groeit, maar er wordt niet vaak over gesproken. Men denkt dat het komt door veranderingen in vrouwelijke hormonen tijdens de zwangerschap. Dezelfde verhoogde oestrogeen- en progesteronwaarden die je voeten doen opzwellen, stimuleren namelijk de bloedtoevoer naar de slijmvliezen, dwingen de spieren en zachte botten in de neus uit te zetten en doen je neus er voller en anders uitzien.

Er is alleszins wel hoop voor vrouwen die niet zo blij zijn met hun omgekeerde nosejob, want de zwangerschapsneus zou na de bevalling gaandeweg terug verdwijnen. Eens je hormonen weer in balans zijn, zal ook je neus stilletjes aan zijn vertrouwde vorm terug aannemen. De wonderen van het menselijke lichaam!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '