Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
sleur
© Andrew Neel via Unsplash

Voor wie een zacht duwtje in de rug kan gebruiken.

Zit je vast en voelt alles als een sleur? Dit zijn 7 manieren om weer in beweging te komen

Naomi Ghyssaert
Naomi Ghyssaert Webjournaliste

Heb je het gevoel dat je vastzit in je werk, relatie of je leven? En weet je niet hoe je de volgende stap moet zetten? Dan ben je niet alleen. We krijgen allemaal weleens te maken met het vervelende gevoel in een sleur te zitten. Met deze 7 toegankelijke manieren zet je kleine stapjes tot beweging en nieuwe vooruitzichten.

Een nieuwe job zoeken, goede voornemens starten of een gezondere levensstijl aannemen, maar dan telkens de motivatie verliezen om écht aan de slag te gaan. Piekeren over je toekomst en dromen over wat er beter kan in je leven, zonder actie te ondernemen... Herkenbaar? Dan zit je hoogstwaarschijnlijk ‘vast’ of in een sleur. Om daaruit te geraken, is het eerst en vooral belangrijk om te begrijpen hoe je daar precies bent terechtgekomen.

Waarom zit je vast?

Ieder van ons krijgt weleens het gevoel vast te zitten. Het betekent dat je in een fase van verandering moet komen, maar niet weet hoe je de volgende stap moet zetten. Daarom vraag je je best eerst af: ‘Waarom krijg ik het gevoel dat ik vastzit?‘ Misschien kom je niet meer aan je trekken in je job en heb je nood aan een nieuwe uitdaging. Of je bent bang voor verandering, waardoor je je krampachtig vasthoudt aan je huidige situatie. Of misschien voel je je overweldigd en laat je je negatieve gedachten de bovenhand nemen.

Wat je kan doen

Kortom; het gevoel van vast te zitten, ziet er voor iedereen wat anders uit. Maar wat het ook is, het is – mits een klein duwtje in de rug – wel mogelijk om uit dat slijk te geraken. Hier zijn enkele dingen die je kan doen!

Visualiseer wat je wil en waar je nood aan hebt

In een sleur zitten kan een vreemd gevoel geven dat je niet echt kan thuisbrengen. Dus geef jezelf de tijd om die gevoelens te analyseren en zo te identificeren wat je eigenlijk écht wil of waar je, als persoon, nood aan hebt.

Hoe je dat doet? Je kan beginnen met een moodboard. Verzamel op een visuele manier de dingen die je wil bereiken, jou gelukkig maken of energie geven. Van daaruit kan je verder met een top tien van jouw belangrijkste normen en waarden. Met deze simpele trucjes krijg je weer vat op wie jij bent als persoon en waar je rekening mee moet houden om niet vervreemd te geraken van jezelf.

Shift je perspectief

Hou in je achterhoofd dat het gevoel van vastzitten eerder een gedachtegang is, al is het eentje die negatief is en erg zwaar kan wegen. Het kan dus verleidelijk zijn om ons te laten meevoeren in die negatieve gedachten. Probeer dus wat afstand te nemen van dat stemmetje in je hoofd en je perspectief (lees: je innerlijke stem) te shiften. Begin met jezelf een van de volgende vragen te stellen:

  • Hoe kan ik mijn situatie anders bekijken?
  • Hoe zal ik me bij mijn huidige situatie voelen over enkele weken of maanden?
  • Wat zou mijn achtjarige ik als advies geven?
  • Wat zou mijn tachtigjarige ik als advies geven?

 

Beweeg en zoek de natuur op

Deze tip blijft onmisbaar in relatie tot je mentale gezondheid: beweeg je lichaam, want stress kan zich snel ophopen in je lijf. Door te bewegen, naar buiten te gaan of te sporten maak je die weer los en komen er stoffen vrij die goed zijn voor je geest. Denk aan een wandeling, een yogasessie of een sport die je al een tijdje wil uitproberen. Op die manier ontstress je je lichaam en bouw je mentaal meer veerkracht op.

Neem die eerste, kleine stap tot actie

Eens je hebt uitgewerkt waar je naartoe wil en wat je anders wil doen, is het belangrijk om actie te ondernemen. Hoe klein die eerste stap ook is, zo voorkom je stil te staan of in een ‘analyseverlamming’ te geraken: zo bezig zijn met het achterhalen van je gevoel, dat je vergeet te handelen en begint vast te zitten. Denk eraan: die eerste stap zetten, is het moeilijkste. Eens je bezig bent, zal het vlotter gaan.

Neem rust en zorg voor jezelf

Wanneer we door een moeilijke periode gaan, is het belangrijk om goed voor onszelf te zorgen. Denk aan een goede nachtrust, een pauze nemen van sociale media, iets lekker klaarmaken of een lijstje maken met dingen waar je dankbaar voor bent. Maak het jezelf vooral gemakkelijk en wees lief voor jezelf.

Neem afstand en relativeer

Jezelf kunnen loskoppelen van dat vervelende, sleurende gevoel is even belangrijk dan er actief mee aan de slag te gaan. Dus focus je niet enkel op dat vlak van je leven dat niet van een leien dakje loopt. Je bent meer dan dat! Gaat het even moeilijk in je relatie? Neem dan wat afstand en spendeer meer tijd met vrienden en familie en probeer andere gelukjes op te zoeken. Relativeren is dus belangrijk, want je valt niet volledig samen met je (negatieve) gedachten.

Heb wat vertrouwen in jezelf

En een laatste duwtje in de rug om af te sluiten... We hebben al heel wat in ons leven meegemaakt, dus zullen we ook door deze lastige periode geraken. Twijfel dus niet te veel aan jezelf en vertrouw erop dat je in staat bent om de juiste beslissingen te nemen. Je bent sterker dan je denkt!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '