Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
hoogsensitief
© Jasmin Chew via Unsplash

20 % van onze bevolking draagt het persoonlijkheidskenmerk.

Deze 10 signalen kunnen erop wijzen dat je hoogsensitief bent

Naomi Ghyssaert
Naomi Ghyssaert Webjournaliste

Hoogsensitiviteit is een persoonlijkheidskenmerk dat vaak nog onder de radar blijft in onze drukke wereld vol geluid, digitale schermpjes en indrukken. Hoogsensitieve personen (HSP) leven als het ware zonder filter, waardoor het verwerken van prikkels trager en moeizamer verloopt. Herken jij deze signalen? Dan ben jij misschien wel een van die 15 à 20 % van onze bevolking.

Wat is hoogsensitiviteit precies? Volgens Amerikaanse psychologe Elaine Aron hebben hoogsensitieve personen (HSP) een gevoeliger zenuwstelsel, waardoor ze meer prikkels moeten verwerken en gemakkelijker overweldigd raken door een drukke omgeving. Maar hoe herken je hoogsensitiviteit?

Het letterwoord DOES zou de vier grootste kenmerken van hoogsensitiviteit al samenvatten. Zo staat DOES voor diepgaande verwerking van prikkels en info, overstimulatie, emotionele intensiteit of empathie en sensorische sensitiviteit. Om die vier beter te begrijpen, lijsten we enkele concrete kenmerken op die hoogsensitiviteit nog beter omvatten.

Je bent gevoelig voor geur, geluid, smaak en andere indrukken.

Als deel van sensorische sensitiviteit, zijn hoogsensitieve personen extra gevoelig voor alles wat met geur, geluid, smaak, tast en visuele indrukken te maken heeft. Een gevoelig zenuwstelsel staat dus met andere woorden gelijk aan gevoelige waarneming van je zintuigen. Hoewel je dus sneller een afkeer kan krijgen van een vieze geur, kan je ook intenser genieten van een culinair hoogstandje of een heerlijk kopje koffie.

Je wordt makkelijk beïnvloed door de stemming van anderen.

Al gemerkt hoe snel je gemoedstoestand reageert op die van een ander? Je vindt het goede humeur van een ander bijzonder aanstekelijk, of je voelt net ontzettend goed aan wanneer er iets scheelt bij een kennis, je vriend(in) of een familielid. Dat komt omdat je de neiging hebt om andermans energieën te absorberen als een spons en dus gemakkelijk beïnvloed te worden door bepaalde stemmingen in je omgeving. Je hebt dus een groot inlevingsvermogen en een empathische superkracht.

Je hebt oog voor detail.

Samen met een gevoelige waarneming komt ook een zekere opmerkzaamheid en oog voor detail. Dat komt omdat je als HSP gevoelig bent voor informatie en op een snelle manier dingen kan waarnemen in je omgeving. Op die manier merk je sneller foutjes op en kan je daar gelukkig sneller op anticiperen, maar ook kunst, muziek, mooie films of boeken ontroeren je of raken je dieper.

Verandering is moeilijk voor jou.

De mens houdt niet van verandering, maar voor een HSP is dat nog een tikkeltje moeilijker om mee om mee te gaan. Vaak is het al moeilijk genoeg om je weg door het leven te banen als hoogsensitief persoon. Als daar nog vaak grote veranderingen aan te pas komen, vraagt dat voor jou ontzettend veel energie om je daaraan aan te passen en brengt het je vaak van je stuk.

Beslissingen maken neemt veel tijd in beslag.

Als HSP heb je oog voor detail en net daarom wil je elke beslissing zo doordacht mogelijk nemen. Je bent geneigd om elk voor- en nadeel tegenover elkaar te zetten om de beste oplossing te zoeken, wat maakt dat je voor het maken van een keuze wat meer tijd neemt dan anderen. Anderen zien jou misschien als een twijfelaar, maar diep vanbinnen probeer je de allerbeste beslissing te maken waar je achteraf geen spijt van wil krijgen.

Je ontvangt moeilijk kritiek of feedback.

Feedback? Niet jouw dikste vriend als HSP. Hoogsensitiviteit werkt vaak een bepaalde onzekerheid in de hand, aangezien je vaak kritisch bent ten opzichte van anderen en vooral jezelf. Wanneer iemand je op je minder sterke punten wijst, kan dat overweldigend zijn en je innerlijke criticus triggeren. Dat maakt dus dat je gevoelig kan reageren op feedback of goedbedoelde kritiek.

Je reageert gevoelig op ruzies, geweld en onrechtvaardigheid.

Zet jij de tv resoluut af wanneer er een gewelddadige scène passeert? Hoogsensitieve personen blijken enorm afkerend te zijn ten opzichte van ruzies en geweld, en hebben een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Dat komt door een sterk empathisch vermogen, je gevoel voor verantwoordelijkheid en de neiging om voor anderen te willen zorgen.

Je hebt een rijke, innerlijke wereld.

Mensen die hoogsensitief zijn, staan bekend om hun rijke en vaak complexe belevingswereld. Maar dat maakt hen ook ontzettend creatief, inzichtelijk en zelfbewust. Je hebt als HSP dus ook de neiging om groots te dromen en na te denken over de diepe zin van het leven. Iets wat we alleen maar kunnen toejuichen.

Je werd vroeger gezien als een verlegen of gevoelig kind.

Beschreven je ouders of leerkrachten jou als een verlegen of gevoelig kind? Dan is dat al een vroege indicator voor hoogsensitiviteit. Als kind kan je snel overprikkeld raken, waardoor je je ging terugtrekken en zo stil of verlegen overkwam. Maar in de realiteit had je wat meer tijd nodig om prikkels te verwerken en over dingen na te denken.

Je hebt een perfectionistisch kantje.

Aangezien je oog hebt voor detail en fouten gemakkelijker opmerkt, is het voor jou logisch om die te willen vermijden en je beste beentje voor te zetten in alles wat je doet. De kans is groot dat je een innerlijke perfectionist in je hebt zitten. Perfectionismecoach Marcel gaf ons al interessante inzichten en praktische tips over perfectionisme en hoe die jou belet om gelukkiger in het leven te staan.

Herken je je in de bovenstaande kenmerken en wil je er meer over weten? Ga dan op gesprek bij een therapeut die gespecialiseerd is in hoogsensitiviteit om meer vat te krijgen op jouw unieke persoonlijkheidskenmerk. Ook op de website van HSP Vlaanderen vzw vind je heel wat tips, workshops en lezingen over hoogsensitiviteit. Via hun lijst kan je op zoek naar een HSP-professional.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '