Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Remi Walle via Unsplash

Tijd om de hond van de buren uit te laten of iemand voor te laten in de rij aan de kassa!

BEWEZEN: door lief te zijn voor anderen leef je langer

Annelies Hart

Ze zeggen weleens dat karma een bitch is, maar gelukkig werkt ze in twee richtingen. Onderzoek bewijst namelijk dat je langer leeft als je lief bent voor andere mensen. Iets om bij de goede voornemens te zetten dus, op doktersvoorschrift.

Lieve dingen doen voor anderen is in principe niet zo moeilijk. Een deur openhouden, een luisterend oor bieden, een koffie meenemen als je toch een gaat halen: de opties zijn eindeloos.

Toch zouden er nog veel meer mensen spontaan hun beste zelf bovenhalen als ze wisten wat een wetenschappelijk onderzoek uit 2018 in het Journal of Experimental Social Psychology heeft uitgewezen. Met elke lieve daad, leef je namelijk een beetje langer!

Doel in je leven

Het klinkt dus als een wondermiddel, maar er zit eigenlijk een heel logische verklaring achter. Je krijgt er bijvoorbeeld een mentale boost van, want vriendelijk zijn voor anderen kan helpen een doel aan je leven te geven.

‘Het mooie van vriendelijkheid is dat het je buiten je eigen belevingswereld brengt en het helpt om de focus van jezelf af te halen en op andere dingen in de wereld te leggen’, zegt psychologie-expert en celebrity gelukscoach Robert Mack. ‘Het helpt je om meer in contact te komen met andere mensen en zal je gelukkiger maken. En gelukkige mensen worden ouder.

Natuurlijke ontstekingsremmer

Natuurlijk kan je met alleen geluk geen 100 jaar worden (zou anders wel heel handig zijn!), dus moet lief zijn voor anderen toch ook een effect hebben op je fysieke gezondheid? Wel: het onderzoek wijst uit dat vriendelijkheid als een natuurlijke ontstekingsremmer werkt én je immuunsysteem verhoogt.

‘Emoties als woede, angst, haat, wrok, angst en zorgen drijven het stresshormoon cortisol op’, zegt Dr. Vuu, een arts die zich focust op langer leven. ‘Uiteindelijk kan die piek leiden tot een toename van ontstekingen. Wat niet ideaal is als je langer wil leven, omdat ontstekingen in verband zijn gebracht met degeneratieve ziekten zoals dementie.’ Lief en vriendelijk zijn tegen mensen zal dus exact het tegenovergestelde doen.

Het wordt misschien dus tijd om de hond van de buren uit te laten, iemand voor te laten in de rij aan de kassa of je omaatje te bellen. Je krijgt er heel wat voor terug!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '