Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
©  Getty

Welke winterstop?

4 tips om jezelf warm te houden als je buiten gaat lopen in de winter

Ga jij regelmatig lopen en heb je geen zin om een winterstop in te lassen? Vergeet dan zeker niet om je warm genoeg aan te kleden. Wij vertellen je alvast hoe je in winter buiten kan lopen zonder in een ijspegel te veranderen.


Tijdens de wintermaanden buiten lopen is meestal iets minder aangenaam. Je hebt namelijk geen dikke jas en schoenen aan om je te verwarmen. Toch wil je erop letten dat je warm genoeg aangekleed bent (zonder dat je na tien minuten begint te zweten in je thermisch ondergoed).

1. Kies voor verschillende laagjes


Je lichaam genereert automatisch warmte tijdens het sporten, ook al voelt het alsof je die eerste paar minuten aan het bevriezen bent. Na een aantal rondjes krijg je het sowieso warm, maar als je enkel een dikke trui aanhebt, begin je vaak te hard te zweten. Kies dus voor verschillende laagjes die je eventueel kan uitdoen zonder dat je nadien in je topje aan het rennen bent.

2. Zorg dat je huid bedekt is


Als je in de vrieskou gaat lopen, wil je ervoor zorgen dat er zoveel mogelijk huid bedekt is. Kies dus niet voor enkelkousjes, maar voor sokken die hoog genoeg komen zodat de huid tussen je schoenen en je legging niet te zien is. Wat ook kan helpen, is om een muts te dragen om ervoor te zorgen dat je nek niet blootgesteld wordt aan de koude wind en temperaturen.

3. Warm eerst binnen op


Opwarmen voor je gaat lopen is sowieso een must. Door je binnen op te warmen, zorg je ervoor dat je lichaamstemperatuur hoger. Daardoor voelt het minder koud aan dan wanneer je meteen naar buiten zou gaan zonder eerst enkele oefeningen te doen.

4. Begin niet te snel


Om het snel warm te krijgen, hebben we vaak de neiging om meteen aan een serieus tempo te starten. Alleen is zo’n snelle start minder goed voor je spieren en loop je zo meer kans op een blessure. Begin dus aan een iets trager tempo en versnel gaandeweg beetje bij beetje.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '