Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Unsplash

Zo kan je met een gerust hart die verwarming uit laten.

6 tips om beter te slapen in een koude kamer

Annelies Hart

Nu de elektriciteits- en gasprijzen de lucht in schieten, staat in veel huizen de verwarming (in een paar ruimtes) uit. Het is eerder al bewezen dat het gezonder is om in een koude kamer te slapen, maar soms is het toch ook maar om van te bibberen. Deze tips maken het iets draaglijker om te slapen in een koude kamer.

Een warm bad

Iets om te doen voor je gaat slapen dat een groot verschil kan maken: een bad nemen. Plons net voor je je bed in duikt nog even in een warm bad en laat je hele lichaam opwarmen. ‘Als we een lang warm bad nemen, stijgt onze lichaamstemperatuur meestal en blijft die ongeveer een uur lang hoog’, zegt slaapexpert Martin Seeley. ‘Dat betekent wel dat je best in slaap valt voor je lichaamstemperatuur weer daalt.

Heb je geen bad? Geen zorgen, een hete douche doet ook wonderen.

Laagjes

Dit spreekt voor zich, maar als je naakt slaapt of in een heel lichte pyama is de kans veel groter dat je ‘s nachts bibberend wakker wordt. Investeer dus in een thermische of flanellen pyama en ga voor laagjes. Als je dan toch plots te warm zou hebben, kan je altijd iets uittrekken.

Sporten

Nog iets dat je kan doen voor je onder de lakens kruipt, is sporten. Natuurlijk is het aanlokkelijker om lekker in de zetel te liggen ‘s avonds, maar door even te sporten voor bedtijd warmt je lichaamstemperatuur op en kan je achteraf comfortabeler in slaap vallen.

Isoleer je slaapkamer

Als je probeert te besparen op verwarmingskosten, of misschien alleen je huis verwarmt tijdens bepaalde uren van de dag, dan zorg je er best voor dat je slaapkamer goed geïsoleerd is. Dat wil zeggen: de warmte blijft binnen en de tocht blijft buiten. Probeer de deur dus zo vaak mogelijk gesloten te houden, leg er eventueel een tochtrol voor en ga voor volledig verduisterende zware gordijnen voor de ramen.

Meer/betere dekens

Op deze tip zaten we natuurlijk allemaal te wachten: dekens. De beste manier om te zorgen voor een comfortabele en ongestoorde nacht in de winter is te investeren in een dikker dekbed, dat je warm houdt.

‘Als je geen winterdekbed hebt, kun je altijd een dekbed uit een andere slaapkamer over je heen gooien, of dekens en plaids kopen om er nog meer warmte aan toe te voegen’, aldus de slaapexpert.

Warmwaterkruik

Je bed instant opwarmen doe je met een warmwaterkruik. Leg hem voor maximaal effect een halfuurtje voor je zelf naar bed gaat al onder je lakens. Het eerlijke gevoel van het contrast tussen een koude kamer en een warm bed, doet je zalig in slaap vallen. Een kersenpitkussen is trouwens ook een goed alternatief. Alleen blijven deze net iets minder lang warm.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '