Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

'Dit is een goede oplossing voor vrouwen die op zoek zijn naar een hormoonvrij anticonceptiemiddel.'

Dit moet je weten over de intra-uteriene bal, het minder pijnlijke spiraaltje

Vrouwen die op zoek zijn naar een hormoon- en pijnloos anticonceptiemiddel, kunnen nu een nieuw soort spiraal proberen. De intra-uteriene bal is een koperspiraal die in de baarmoeder een balletje wordt, waardoor ze niet tegen de baarmoederwand schuurt en zo voor minder ongemak zou zorgen.

IUB


De intra-uteriene bal, of IUB, werd uitgevonden in 2013 en is nu ook in België te verkrijgen. Het speciale spiraaltje bestaat uit een keten van koperen parels die zich in de baarmoeder omvormt tot een driedimensionaal balletje. Het is het koper dat de bevruchting tegenhoudt. Het IUB is dan ook volledig hormoonvrij, wat betekent dat je een normale cyclus hebt. ‘Het IUB is vooral aan te raden aan vrouwen die op zoek zijn naar een anticonceptiemiddel zonder hormonen, want dat is tegenwoordig een belangrijke factor voor velen’, vertelt gynaecoloog Jasper Verguts over het vernieuwende spiraaltje.

De afwezigheid van hormonen is voor veel vrouwen tegenwoordig een belangrijke factor. Voor hen is dit een goede oplossing.


Het IUB wordt voorgesteld als een minder pijnlijke spiraal. ‘Als de standaard spiraal, die met een T-vorm, voor te veel ongemak zorgt, kan een IUB een oplossing zijn. De beentjes van de T-vormige spiraal duwen tegen de baarmoeder, wat bij sommige vrouwen krampen of irritatie veroorzaakt. Met de ronde vorm van de intra-uteriene bal is dit niet het geval.’ En de plaatsing? ‘Die kan nog altijd wel ongemakkelijk of pijnlijk zijn. Maar die pijn is tijdelijk.’ De intra-uteriene bal kan je tot 5 jaar lang in houden.

Zware menstruatie en hoge prijs


Niets komt zonder nadelen, ook niet de intra-uteriene bal. Net als bij de eerdere koperspiraal, kan het koper voor een zwaardere menstruatie zorgen. ‘Het is natuurlijk een lichaamsvreemd object dat in je baarmoeder wordt geplaatst’, verklaart dokter Verguts. ‘Daardoor kan er irritatie ontstaan die de menstruatie heviger maakt. Maar dat is niet bij elke vrouw het geval.’

Een IUB is bovendien prijzig ten opzichte van een standaard spiraal. ‘Je betaalt er 139,75 euro voor, terwijl een gewoon koperspiraaltje zo’n 51 euro kost’, vertelt Verguts. ‘Dat is natuurlijk het geval omdat het nieuw is, maar ook omdat het voor minder ongemak zorgt.’ Wil je zwanger worden, verwijder je je IUB best een maand voor je begint te proberen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '