Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Welke massage zou jij nu wel kunnen gebruiken?

ZEN: de 9 belangrijkste soorten massages en hun voordelen

Het einde van het jaar nadert, het ideale moment om nog even al die opgebouwde spanning van de afgelopen maanden los te laten tijdens een deugddoende massage. Welke behandeling is het meest geschikt om jouw lichaam en gemoedstoestand te resetten? Van shiatsu tot shantala, we maken je wegwijs in de heerlijkste verwennerijen.

1. Deep tissue of bindweefselmassage


Wat is het?

Een jonge en strakke huid in enkele knepen, dat is een bindweefselmassage in een notendop. In plaats van te focussen op je spieren gaat alle aandacht van de masseur naar het weefsel tussen opperhuid en spieren. Door die zone te stimuleren komen collageen en elastine vrij, twee stoffen die je huid verjongen en verstevigen.

Ideaal als...

... je een verslapte huid hebt door ouderdom, een bevalling of gewichtsverlies.

... je littekenweefsel hebt.

... je last hebt van hoofdpijn, migraine, stress, vermoeidheid, buik- en darmklachten of menstruatiepijn.

2. Hotstonemassage


Wat is het?

Deze behandeling is een weldaad voor lichaam en geest. Tijdens de warmtemethode staat relaxatie centraal. Terwijl de hoge temperatuur (45 °C, om precies te zijn) van de afgeronde (basalt)stenen – lees: stolling van lava – diep doordringt en je spieren helemaal ontspant, hebben het gewicht en de druk van strijkende, cirkelvormige bewegingen een stretchend effect.

Wat doet het?

– Je stofwisseling stimuleren, je afvalstoffen afvoeren en je bloeddoorstroming bevorderen.

Stress bestrijden, vermoeidheid tegengaan, spierspanningen oplossen en spijsverteringsproblemen aanpakken.

Niet doen als...

... je last hebt van een huidziekte, psoriasis of een verwonde huid. Ook als je een erg gevoelige en/of dunne huid hebt, last hebt van koorts of risico loopt op trombose, is dit een afrader.

3. Reiki


Wat is het?

Stresskippen vinden hun gading bij reiki, wat letterlijk ‘levensenergie‘ betekent. Het is een vorm van handoplegging die zowel fysieke als emotionele spanning wegneemt. Terwijl je volledig aangekleed op de massagetafel ligt, worden je energiepunten of chakra’s gestimuleerd. Op die manier kan energie door je lichaam stromen en heeft reiki een ontgiftend en bevrijdend effect.

Ideaal als...

... je een open geest en gevoel voor spiritualiteit hebt.

... je kampt met emotionele blokkades en nood hebt aan fysieke en geestelijke bevrijding.

4. Shantala-massage


Wat is het?

Shantala kende zijn start als een Indiase massagetechniek voor baby’s. Later gingen ook volwassenen voor de bijl voor die ontspannende behandeling. Het idee: met ritmische strijkbewegingen waarbij continu contact wordt gehouden tussen jouw lichaam en de handen van de masseur, creëer je een groter bewustzijn over je lichaam en wordt je tastzin aangescherpt.

Ideaal als...

– ... je meer in verbinding wil raken met je lichaam en gevoelens.

– ... je last hebt van slaapproblemen en/of aandachtsstoornissen.

– ... je doorbloeding moet gestimuleerd worden of als je een sterkere tastzin wil. Vaak kiezen mensen met een zintuiglijke beperking voor deze massage om hun tastzin aan te scherpen.

5. Shiatsu


Wat is het?

Shiatsu betekent letterlijk ‘vingerdruk‘ en komt voort uit de traditionele Chinese geneeskunde. Het is net zoals reflexologie een drukpunttechniek die wordt toegepast terwijl je je kleding aanhoudt. Liefhebbers geloven in de oosterse theorie dat lichaamsenergie in de lengte langs energiebanen door je lichaam stroomt. Het doel van de behandeling? Die stroom aan kracht beïnvloeden en het lichaam gezond en vitaal houden.

Ideaal als...

... je op zoek bent naar een holistische behandeling.

... je nood hebt aan een oppeppende boost.

... je een baby of kind bent, ter ontspanning.

6. Tantra


Wat is het?

Vaak wordt een tantramassage verward met een erotische massage, maar het zijn heel verschillende behandelingen. Tijdens tantra neemt een masseur je mee op een weg van bewustwording. Seksuele voldoening is niet de prioriteit, wel een betere connectie met jezelf. Je lichaam wordt beschouwd als een grote erogene zone die met zachte, sensuele (niet seksuele!) bewegingen gestimuleerd wordt, zodat je je bewust wordt van erogene zones.

Ideaal als...

... je je mannelijke en vrouwelijke energie wil opwekken en samenbrengen.

... je je seksuele bewustzijn wil aanwakkeren.

... je je lichaam beter wil leren kennen.

... je een sensueel moment wil met je partner.

7. Thaise massage


Wat is het?

Een van de bekendste technieken in de massagewereld is de Thaise massage: een combinatie van rustige opeenvolgende bewegingen, acupressuur, reflexologie, energetische werking en stretching. De behandeling – met kleren aan, want er wordt geen olie gebruikt – voelt heel ritmisch en meditatief aan. Er wordt gewerkt met kneedbewegingen en drukpunten met de voeten, knieën en elleboog van de masseur.

Wat doet doet het?

Deze massage bestrijdt carpaletunnelsyndroom, frozen shoulder, lagerugpijn, gewrichtspijn, fybromyalgie, migraine, slechte doorbloeding, stress en vermoeidheid.

8. Zweedse massage


Wat is het?

De Zweedse massage is de klassieker onder de westerse massagetechnieken. Het typische kneden, strijken en kloppen komt rijkelijk aan bod en wordt vergemakkelijkt door een flinke hoeveelheid massageolie, vaak met geurtjes als eucalyptus of lavendel.

Wat doet het?

De behandeling bestrijdt spierspanning, gewrichtspijnen, een slechte doorbloeding, stress, vermoeidheid en menstruatiepijn.

9. Kansumassage


Wat is het?

Kansu – oftewel: massage met een kommetje – is afkomstig uit India. Daar leren kinderen van jongs af aan om een kansukommetje over de vermoeide voeten van hun ouders en grootouders te rollen. Voor kansumasseurs echter aan je voeten beginnen, worden eerst je hoofd en schouders flink onder handen genomen. Op die manier word je klaargestoomd om echt te ontspannen en herbronnen tijdens deze bijzondere voetmassage.

Ideaal als...

... je meer energie wil opwekken, je je innerlijke harmonie wil balanceren of stress en frustraties wil wegtoveren.

... je vermoeide voeten hebt.

... je je nachtrust wil verbeteren.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '