Home Lifestyle BEWEZEN: dit is hoe lang je op vakantie moet gaan om echt...

BEWEZEN: dit is hoe lang je op vakantie moet gaan om echt ontspannen terug te komen

Ga je nog op vakantie? Dan moet je die misschien nog snel verlengen.

Hoe lang je op vakantie gaat hangt wellicht in de eerste plaats af van hoeveel dagen je vrij kan nemen op het werk. Misschien is het tijd om je baas daar even over aan te spreken, want volgens onderzoek bestaat er ideaal aantal dagen om op vakantie te gaan.

Onderzoekers van de Radboud University in Nijmegen bestudeerden het effect dat een vakantie heeft op onze gezondheid en welzijn. Wil je écht relaxed en gelukkig terugkeren van je reis, dan zou die volgens het onderzoek langer dan 8 dagen moeten duren.

Aan de studie namen 54 mensen deel die een gemiddelde leeftijd hadden van 42,5. Elk van hen had ook een job. De onderzoekers bestudeerden voornamelijk langere vakanties en gingen na welke invloed zo’n lange break van het werk had op de gezondheid en het welzijn na die vakantie. De deelnemers moesten voor, tijdens en na hun vakantie rapporteren over hun algemene toestand. Zes factoren speelden daarbij mee: gezondheid, vermoeidheid, voldoening, humeur, spanningsniveau en energiepeil.

Uit het onderzoek bleek dat het niveau van gezondheid en welzijn meteen sterk stijgt zodra we op vakantie zijn, no surprise there. Wat wel interessant is, is dat de positieve impact een piek bereikt op de achtste dag van een vakantie. Wanneer je de volgende keer een reis van een week boekt, kan je daar dus maar beter nog een extra dagje aan toevoegen.

De studie bewees ook dat ons gevoel na een vakantie ons niet bedriegt, de positieve effecten van een reis verdwijnen immers heel snel weer zodra we terug thuis zijn en weer aan het werk gaan. Volgens de onderzoekers zijn er echter andere factoren die een grotere rol spelen dan de duur van een vakantie. Namelijk de ervaringen die je meemaakt terwijl je er bent. Relaxen, genieten en positieve ervaringen zouden er voor zorgen dat je langer nageniet van je reis. Conclusie: een reisje boeken van minstens acht dagen waarin je leuke, ontspannende activiteiten plant is de boodschap. Got it!

Bron: Country Living

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.