Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Karolina Grabowska via Pexels

Benieuwd hoe je minder water verbruikt onder de douche?

8 tips om je doucheritueel ecologischer te maken

Je badkamerritueel milieuvriendelijker maken begint onder de douche. Kies voor eco-friendly doucheproducten en volg onze makkelijke tips om minder water te verbruiken.

Als je streeft naar een milieuvriendelijker badkamerritueel, is kiezen voor eco-friendly producten een grote stap in de goede richting. Maar je kan nog zoveel meer doen. In de volledige levenscyclus – van productie tot afvalverwerking – is immers de fase van de gebruiker (wij dus) het meest belastend voor het milieu. Waarom? Omdat we door ze te gebruiken zoveel water verbruiken. Denk dan vooral aan reinigingsgel, douchegel, shampoo en conditioner. Er zijn nochtans een paar makkelijke manieren om dat waterverbruik onder de douche wat te verminderen.

Zo verbruik je minder water

  1. Gebruik een douchetimer. Er bestaan digitale klokjes en zandlopers voor onder douche, die bijhouden hoelang je onder de douche staat en een signaal geven wanneer het tijd is om eruit te komen.
  2. Duurt het even voordat het water in je douche warm wordt? Laat het water niet zomaar weglopen maar zet een emmer in de douche, zodat je het nog kan gebruiken om bijvoorbeeld je planten water te geven.
  3. Je kan nog een stapje verder gaan en investeren in een waterbesparende douchekop. Er bestaan douchekoppen die gebruik maken van lucht om de waterdruppels voller en zachter te doen aanvoelen. Het voelt dus alsof je evenveel water gebruikt, maar eigenlijk gebruik je minder.
  4. Gebruik je een haarproduct of masker dat even moet inwerken, draai dan in de tussentijd de kraan uit. Erg fijn is dat niet, nat staan wachten tot de douche weer aan mag. Een verzorgend haarmasker dat een tiental minuten op je haar moet, kan je daarom beter al laten inwerken voor je onder de douche gaat, zodat je het alleen nog maar hoeft uit te spoelen.
  5. Borstel je haar goed door voordat je onder de douche stapt, zo verloopt je wasbeurt vlotter en hoef je het niet te ontwarren terwijl het water loopt.
  6. Doe eens een kattenwasje. Je hoeft écht niet iedere dag te douchen, het is zelfs beter voor je huid om dat niet te doen. Heb je er behoefte aan om je even op te frissen, dan kan je dat net zo goed aan de lavabo doen met een washandje en wat wasgel.
  7. Hoe minder vaak je je haar wast, hoe beter. Dat geldt zowel voor je haar als voor het milieu. Met droogshampoo win je minstens een dag én je hebt er geen water bij nodig
  8. Zoek doucheproducten die net zo lief zijn voor het milieu als jij. Kies enkel flesjes die gemaakt zijn van gerecycleerd plastic en kunnen ook opnieuw worden gerecycleerd. Of nog beter: gebruik enkel nog solids.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '