Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

Een verpakkingsvrije badkamer? Onze redactie testte het uit.

ZERO WASTE: hoe handig zijn herbruikbare wattenschijfjes?

Hoe moeilijk is het om je badkamer verpakkingsvrij te maken? Onze chef lifestyle Judith testte het uit en ging na hoe handig herbruikbare wattenschijfjes écht zijn.

We weten ondertussen dat er al enorm veel milieuvriendelijke varianten zijn voor veel van onze dagelijkse producten in de badkamer. Van shampoobars, tot milieuvriendelijke deosticks en herbruikbare wattenschijfjes. Maar hoe gebruiksvriendelijk zijn die nu net? En is het de overstap waard? Chef lifestyle Judith testte het uit en dit vond ze ervan.

Hoe te gebruiken

Herbruikbare én wasbare reinigingsschijfjes zijn meestal gemaakt uit biologisch en fairtrade katoen. In plaats van ze weg te gooien na gebruik, kan je ze reinigen door ze mee in het wasmachine te steken. Vaak zit er dan ook een handig waszakje bij. Herbruikbare reinigingschijfjes vervangen de wegwerp wattenschijfjes waarvan je er gemiddeld toch tussen de 700 en 1500 per jaar gebruikt, naargelang je make-upgebruik.

Door de make-up op het watje kan er geen enkel onderdeel gerecycleerd worden. Dit soort afval is dus niet afbreekbaar en wordt in de meeste gevallen verbrand. Naast het afval van de wattenschijfjes zelf, is er natuurlijk ook de plastic verpakking waarin ze verkocht worden.

Uitgetest

Chef lifestyle Judith testte de herbruikbare reinigingsschijfjes van Les Tendances d’Emma uit, na jarenlang gewone wegwerp gebruikt te hebben. Dit zijn haar bevindingen.

Pluspunten

  • Doordat de watjes gemaakt zijn van biokatoen zijn ze superzacht voor je huid!
  • Je gebruikt ze met je normale reiniger. Ik gebruik micellair water en dat werkt prima.
  • Je wast ze mee met je andere was, ze nemen daar haast geen plaats in. Stop ze wel best in een waszakje, anders komen ze mogelijk in hetzelfde parallelle universum terecht als sommige van je sokken.
  • De watjes die ik heb uitgetest hebben twee zijdes: een superzachte, en een uit badstof die je make-up vlot weghaalt. Handig!
  • Op termijn zijn ze goedkoper dan watjes.

Minpunten

  • Je hebt wel een aantal herbruikbare wattenschijfjes nodig om tot je volgende wasbeurt toe te komen.
  • Je wast de schijfjes proper, maar ze blijven niet helder wit na het wassen waardoor ze er minder spik en span uitzien.

Conclusie

‘Herbruikbare wattenschijfjes zijn voor mij een blijver. Ik koop geen watjes meer, zeker nu ik uitgerekend heb dat ik er veel te kwistig mee omga en er wel 1500 (!!) per jaar de vuilbak in kegel. Je zou ook zelf een badhanddoek in stukjes kunnen knippen en zo hergebruiken, maar dat is mij net iets te veel gedoe en deze zijn mooi afgewerkt en hebben geen rafelige randjes.’

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '