Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Illustratie: Pulpi

Van recycleerbare verpakkingen tot herbruikbare badkamertools.

Verklein je voetafdruk in de badkamer in 10 eenvoudige stappen

Als we bewust nadenken over onze impact op het milieu, is er één kamer in huis die we weleens durven vergeten: de badkamer. Beautyredactrice Charlotte verkleint haar ecologische voetafdruk in de badkamer met een paar kleine aanpassingen.

1. Kies hervulbare verpakkingen

Sommige merken, zoals Garnier Ultra Doux en l’Occitane, hebben grote eco refill packs die veel minder plastic bevatten dan een plastic fles. Beautyredactrice Charlotte: ‘Ik ontdekte net dat zélfs mijn favoriete zelfbruinermerk Isle Of Paradise nu ook grote refill packs heeft voor hun iconisch Self-Tan Water. Joepie!’ Andere cosmeticamerken, zoals het Belgische Cîme, werken dan weer met refill stations in geselecteerde winkelpunten, waar je zelf je shampoo en douchegel kan bijvullen.

Bij bepaalde kapsalons kan je ook terecht om je haarproducten bij te vullen, zo is het haarverzorgingsmerk Authentic Beauty Concept ook recent gestart met een refill bar. En ook met make-upproducten kan je een stapje duurzamer gaan. Niet alleen eco-brands maar ook luxemerken die je bij de parfumerie koopt schakelen tegenwoordig vaker over op poederdoosjes en lipsticks die hervulbaar zijn.

2. Ontdek de hervulbare deodorant

De verpakking van je deodorant bevat doorgaans veel plastic en is daarom moeilijk recycleerbaar. Er bestaan solid deodorants of deo’s in kartonnen verpakking. Als je toch graag iets meer luxegevoel hebt, bestaat er ook hervulbare deodorant. Bij Wild kies je eerst een stijlvolle aluminium case in je favoriete kleurtje en vervolgens kies je drie vullingen. Je kan kiezen uit verschillende geuren: Coconut Dreams, Orange Zest, Bergamot Rituals, Mint Fresh, Rose Blush... Je kan je ook abonneren, dan ontvang je om de twee, drie of vier maanden drie vullingen naar keuze.

3. Shop solids

Vandaag is het best haalbaar om je badkamer vrij te maken van plastic afval. Er bestaan immers al zoveel winkels die cosmetica in vaste vorm verkopen. Als er dan al een verpakking rondzit, is die van recycleerbaar karton of papier. Er bestaan producten in vaste vorm voor je gezicht, lichaam en haar. Je moet ze doorgaans even opwarmen in je hand of aanbrengen op een vochtige huid en vervolgens werkt het net zelfde als een product uit een flacon. Beautyredactrice Charlotte: ‘Ik heb al aan den lijve ondervonden dat een solid body butter tijdens de koude wintermaanden langzamer smelt op je huid, je bent dus wel wat langer aan het smeren dan met een pompfles.’

4. Recycleer en sorteer

Wil je toch een product in een plastic verpakking kopen, kijk dan eerst na of de verpakking recycleerbaar is en of ze misschien gemaakt is van gerecycleerd plastic. Steeds meer bekende drogisterijmerken besteden hier aandacht aan, zoals Garnier, Dove, Love Beauty & Planet en N.A.E. Zij zorgen ervoor dat verpakkingen die worden weggegooid opnieuw worden gebruikt voor nieuwe producten. Verschillende merken streven er ook naar om binnen een aantal jaar geen virgin plastic meer te gebruiken, dat wil zeggen dat ze uitsluitend willen werken met gerecycleerd plastic. Zonder dat je het beseft, speel jij dus een heel grote rol in dat proces, want als jij die verpakking niet in de juiste vuilniszak gooit, kan ze niet meer gebruikt worden.

5. Upcycle je beautyverpakkingen

Heb je dan toch een potje of flacon die leeg en niet hervulbaar is, denk dan even na wat je er nog mee kan doen voordat je het zomaar weggooit. Kleine potjes of flesjes kan je gebruiken voor shampoo of conditioner wanneer je op vakantie gaat. Een mooi glazen potje kan perfect dienstdoen als ringendoosje en die typische (plastic) bruine apothekersflesjes kan je gebruiken als bloemenvaasje.

6. Maak alles op

Hé, we don’t judge, soms blijft er nu eenmaal een restje staan. Denk dan creatief na over wat je met dat restje kan doen, zodat het product toch op raakt en je de verpakking kan sorteren. Een restje foundation kan je bijvoorbeeld toevoegen aan je bodylotion, voor een subtiel egaliserend effect. Heb je nog een restje gezichtsscrub of een ander verzorgingsproduct staan dat je liever niet meer gebruikt, gebruik het dan gewoon voor je lichaam. Beautyredactrice Charlotte: ‘Een serum of crème die niet geschikt is voor mijn huidtype geef ik aan mijn mama of aan een vriendin, of ik smeer het op mijn hals en decolleté. Alles beter dan weggooien!’

7. Gebruik een menstruatiecup

Heel veel vrouwen stapten de afgelopen jaren al over naar the cup side. En terecht! Als je de handeling eenmaal onder de knie hebt (eerlijk, het is even oefenen) voelt het geweldig om op deze manier je steentje bij te dragen voor het milieu. Je wil niet weten hoeveel ton maandverband en tampons – en dus plastic – er jaarlijks op de afvalberg terechtkomen. Om je een idee te geven: de gemiddelde vrouw gebruikt tot wel 15.000 maandverbanden en tampons in haar leven. Dan is die menstruatiecup één keer per dag uitspoelen maar een kleine moeite, niet?

8. Kies herbruikbare badkamertools

Van vrijwel elke tool die je gebruikt in de badkamer bestaat tegenwoordig een herbruikbare variant. Je gebruikt het meestal op dezelfde manier, met als grote verschil dat het niet in de vuilnisbak eindigt. Enkele zero waste tools die volgens ons onmisbaar zijn: wasbare wattenschijfjes, een scheermes in roestvrij staal, een glazen nagelvijl (let op, als je ze laat vallen is ze stuk, leerden we uit ervaring) en een bamboe tandenborstel voor als je gaat reizen. Waar we zelf wat langer aan moesten wennen? Het herbruikbare oorstaafje. Dat is een rubberen oorstaafje dat je na gebruik afwast met heet water en zeep. Beautyredactrice Charlotte: ‘Net als bij de menstruatiecup is dit zo’n drempel waar je over moet. Het voelt eerst raar om iets te moeten afwassen dat je normaal liefst zo snel mogelijk in de vuilbak gooit, maar alles went en je verlaagt er je ecologische voetafdruk aanzienlijk mee.’

9. Check de logo’s

Woorden als ‘clean’, ‘biologisch’ en ‘duurzaam’ zijn niet beschermd en kunnen zomaar gebruikt worden. Ze zijn dus geen garantie dat een product écht op een ecologische manier gemaakt is. Dat een product vegan is, wil ook niet zeggen dat het daarom duurzaam is. Ga altijd op zoek naar ecolabels of certificaten op de verpakking, want die zijn wel gereguleerd. Een merk krijgt pas een specifiek certificaat als het aan verschillende voorwaarden voldoet. Een van de bekendste logo’s in ons land dat duurzaamheid aantoont, is het Ecocert-label.

10. Wees zuinig met water

Wees je iedere dag bewust van je waterverbruik in de badkamer. Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen, vang water op in een emmer of gieter terwijl je de douche laat opwarmen, gebruik eventueel een waterbesparende douchekop en controleer je bad, douche en wastafel regelmatig op lekken. Met die tips spaar je trouwens ook iedere maand een paar euro uit op je waterrekening. Toegegeven: door minder vlees te eten bespaar je een massa meer water, maar alle beetjes helpen, toch?

Onze favorieten om je badkamer meer eco-friendly te maken

Boterblok

Boterblok

Boterblok

€ 13,99  –  Ethique

Shop hier

Herbruikbaar wattenstaafje

Herbruikbaar wattenstaafje

Herbruikbaar wattenstaafje

€ 11  –  LastSwap

Shop hier

Hervulbare lipstick

Hervulbare lipstick

Hervulbare lipstick

€ 39  –  Hermès

Shop hier

Hervulbare deodorant starterpack

Hervulbare deodorant starterpack

Hervulbare deodorant starterpack

€ 17,88  –  Wild

Shop hier


Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '