Home Nieuws ONDERZOEK: mannen doen nóg minder in het huishouden dan vroeger

ONDERZOEK: mannen doen nóg minder in het huishouden dan vroeger

Slechts 1 op de 3 mannen steekt dagelijks een uurtje zijn handen uit de mouwen. Oeps...

Shutterstock

Mannen en het huishouden doen… Het is niet altijd een succesvolle combinatie. In een boze bui durven we misschien al eens te overdrijven in hoe lui ze zijn, maar onderzoek toont wel aan dat het andere geslacht de laatste jaren steeds minder helpt met de huishoudelijke karweitjes dan tien jaar geleden.

We streven al decennialang voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen, en we moeten toegeven dat de kloof steeds kleiner wordt. Vrouwen gaan talrijker aan het werk, we doen het financieel beter en mannen moeten de macht delen. Het zijn een voor een zaken die we toejuichen. Toch is er een lastig aspect waarbij de vrouw nog steeds het onderspit moeten delven en dat zelfs slechter is dan zo’n tien jaar geleden: het huishouden.

Stereotype

Het stereotype beeld van de vrouw achter het fornuis en bij de wasdraad blijft hardnekkig bestaan. Zelfs in onze moderne maatschappij blijken veel mannen er nog van uit te gaan dat de vrouw het huishouden wel op zich zal nemen. Tien jaar geleden deed bijna de helft van de mannen moeite om dagelijks een uurtje bezig te zijn met huishoudelijke karweitjes, maar uit onderzoek van het European Institute For Gender Aquality blijkt dat dat momenteel nog maar 1 op de 3 mannen is. Straf, want ruim 80 % van de vrouwen trekt dagelijks een uur uit om het huis op orde te krijgen.

Vrije tijd

Bij gezinnen met kinderen is het verschil nog frappanter. Daar steekt slechts 28,7 % van de mannen de handen uit de mouwen, tegenover 88,5 % van de vrouwen. Dat gaat natuurlijk ten koste van de vrijetijdsbesteding. Slechts 32,3 % van de vrouwen, in vergelijking met 38,7 % van de mannen, kan meermaals per week een hobby uitoefenen of gaan sporten. Doordat ze minder in het huishouden doen, houden mannen daar dus een pak meer tijd voor over.

Rolpatronen

België is trouwens niet de enige slechte leerling op dat vlak. Maar liefst 12 van de 28 Europese lidstaten volgen die trend. Ons land wordt enkel door Litouwen ingehaald wat betreft ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in het huishouden. Niet echt iets om trots op te zijn… Voor je de drang voelt om je partner een uitbrander te geven, moet je weten dat het niet enkel zijn schuld is. ‘Het zijn vaak wij als samenleving die die patronen bevestigen’, vertelt Liesbet Stevens, adjunct-directeur van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen in De Morgen. ‘In economisch moeilijke tijden krijgen mannen meer kansen omdat werkgevers er nog te vaak van uitgaan dat zij voor brood op tafel moeten zorgen. Ook een poetshulp is vooral bij tweeverdieners heel populair. Een man gaat er in zo’n geval van uit dat hij niets meer hoeft te doen in het huishouden, omdat er toch iemand anders komt kuisen. Dat terwijl een vrouw hier en daar toch opruimt.’

Loonkloof

Deze studie moet wel met een korreltje zout genomen worden, want de onderzoekers deden een steekproef bij de volledige populatie ouder dan 18 jaar. Onder hen bevinden zich dus heel wat ouderen waarbij het klassieke rollenpatroon nog steeds erg van kracht is. Ondanks die kleine kanttekening blijven de resultaten toch alarmerend. ‘Zeker omdat de taakverdeling in het huishouden sterk verbonden is met de loonkloof‘, aldus Liesbet Stevens in De Morgen.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.