Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Belga

Daarom heeft jouw trein vertraging of rijdt je bus niet uit.

Waarom wordt er vandaag gestaakt?

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

De socialistische vakbond ACOD staakt vandaag, wat er onder andere voor zorgt dat het openbaar vervoer ernstig verstoord is. De vakbond wil zo druk zetten op de regering, die momenteel bezig is aan het samenstellen van een lijst met zware beroepen die later vervroegd met pensioen zullen mogen gaan.


 

De huidige regering trok de pensioenleeftijd op naar 65 jaar, tot zelfs 67 jaar in 2030, behalve voor wie een zwaar beroep uitoefent. De regering is nu volop bezig met de onderhandelingen over welke jobs precies onder die noemer vallen. Ze zullen hoogstwaarschijnlijk drie criteria hanteren: zware fysieke arbeid, onregelmatige uren en veiligheidsrisico’s. Er is ook het bijkomende criterium stress, dat niet op zichzelf mag staan, maar enkel als een verzwarende factor ingeroepen kan worden bij een van de andere drie criteria.

Puntensysteem


De nieuwe pensioenregeling zal werken volgens een puntensysteem. Daarbij krijg je een punt voor elk jaar dat je gewerkt hebt. Wie een zwaar beroep uitoefent, krijgt meerdere punten per jaar. Hoeveel punten je extra krijgt, hangt af van hoe zwaar de job precies is. Omdat de regering nog volop gesprekken heeft over die lijst met zware beroepen, wil ACOD wat druk zetten en ervoor zorgen dat bepaalde beroepen zeker niet uit de boot vallen.

Zwangerschap


Zo vreest ACOD dat mensen die werken met kwetsbare jongeren of zorgbehoevenden, niet per se onder een van die drie vastgelegde criteria zullen vallen, terwijl hun job wel heel belastend is op psychologisch vlak. Ze willen verder dat de regeling geldt voor zowel ambtenaren als contractuelen, en dat er geen leeftijdsdiscriminatie is. Je mag verder pas aanspraak maken op extra punten als je dat zware beroep minstens vijf jaar lang uitoefent. ACOD wil dat periodes waarin een werknemer wettelijk thuisblijft, zoals bijvoorbeeld bij een zwangerschap het geval is, meegerekend worden in die vijf jaar.

Voorbarig


Tot slot willen ze zekerheid dat dit nieuwe systeem niet gewoon een smoes is van de regering om de pensioenen in het algemeen naar omlaag te trekken en zo geld te winnen. De liberale en christelijke vakbonden ACLVB en ACV staken vandaag niet mee omdat de gesprekken nog lopende zijn en de regering bijgevolg nog niks officieel besliste. Ze vinden nu al staken wat voorbarig.

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '