Home Nieuws Belgen eten steeds minder vlees

Belgen eten steeds minder vlees

Omwille van gezondheidsredenen en de dierenmishandeling in slachthuizen.

Shutterstock

Genieten van een goeie steak, een mals stukje kip of een lekkere worst… Heerlijk! Wij Belgen zijn nu eenmaal echte carnivoren. Toch at 44 % van onze bevolking vorig jaar minder vlees. De voornaamste redenen daarvoor waren hun gezondheid en de gruwelijke verhalen over dierenmishandeling in de slachthuizen.

We horen helaas steeds meer verhalen over de wantoestanden in slachthuizen. De confronterende beelden daarvan doen de gemiddelde Belg toch twee keer nadenken vooraleer hij opnieuw naar een stukje vlees grijpt in de supermarkt. Uit onderzoek van EVA vzw blijkt dat bijna de helft van de bevolking zijn vleesconsumptie in 2017 heeft verminderd, zowel uit eigenbelang – lees: hun gezondheid – als uit medeleven met die arme beestjes. Het is een trend die al een paar jaar aan de gang is.

Vegetarisch

We kunnen het niet meer ontkennen: we eten steeds minder vlees. 1 op de 6 Belgen is vegetariër en het is opvallend dat vooral jongere mensen vlees uit hun dieet schrappen. Dat is niet zo verrassend voor professor in agro-voedingsmarketing en consumentengedrag Wim Verbeke. ‘We krijgen de laatste 20 jaar steeds vaker negatief nieuws te horen over de vleesindustrie’, aldus Wim in Het Nieuwsblad. ‘Kinderen groeiden daarmee op en geven die informatie op hun beurt mee aan hun kroost.’ Er komen ook steeds meer goede en lekkere alternatieven om vlees te vervangen, waardoor mensen sneller hun kotelet aan de kant schuiven.

Cultuur

Toch stevenen we niet af op een maatschappij zonder vleeseters. ‘Vlees eten zit sterk ingebakken in onze cultuur’, vertelt Wim aan Het Nieuwsblad. ‘Bij elk schandaal zullen er weer een aantal Belgen minder vlees eten, maar we zullen dat nooit voorgoed van het menu schrappen. Dat is voor het overgrote deel van de consumenten een brug te ver. In mijn ogen is het ook zinvoller dat 11 miljoen Belgen minder vlees eten dan dat 100.000 mensen fulltime vegetariër zijn.’

Lees ook: