Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Radoslav Bali via Unsplash & Dave Weatherhall via Unsplash

Al is het maar om je geweten te sussen...

Deze 11 populaire vakantiebestemmingen vermijd je maar beter in 2020

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist


Een nieuw jaar betekent nieuwe reizen! Ben jij nog volop aan het zoeken naar de ideale reisbestemming voor 2020? Dan kunnen wij je een handje helpen door deze locaties meteen van je wishlist te schrappen. Waarom? Het massatoerisme, de opwarming van de aarde en onrust vernietigt een groot deel van hun charme...


Daarom besloten de journalisten van het reismagazine Fodors om een lijst te maken van reisbestemming die je in 2020 maar beter vermijdt. Deze 11 locaties worden overspoeld door horden toeristen die de steden en eilanden vervuilen en de plaatselijke orde helemaal verstoren. Bovendien zijn er nog een heleboel andere factoren die ervoor zorgen dat ze hun unieke karakter verliezen.

Barcelona, Spanje

Barcelona lijdt onder het aantal toeristen dat elk jaar naar de stad afzakt. Ze wordt voor de lokale inwoners praktisch onbewoonbaar en dat is grotendeels te wijten aan Airbnb’s en stijgende huurprijzen. In de afgelopen twaalf jaar is het aantal inwoners met bijna 50% (!) afgenomen. Om de stad en haar inwoners een beetje ademruimte te geven, vraagt Fodors om ze in 2020 niet te bezoeken. Je weet dus wat je te wachten staat!

Big Sur, Californië

Big Sur is een populaire plek voor roadtrippers en backpackers. Het wondermooie gebied ligt naast de Stille Oceaan en biedt enkele adembenemende uitzichten. Sinds de release van de HBO-serie ‘Big Little Lies’ is het aantal toeristen dat er een tussenstop maakt dan ook aanzienlijk toegenomen. Jammer genoeg is Big Sur helemaal niet voorzien op grote menigtes: er zijn onvoldoende toiletten en vuilnisbakken voorzien en ondanks het verbod om te kamperen, beslissen steeds meer toeristen om er hun tentje toch illegaal op te zetten. Dat kan in een overgevoelig gebied als Big Sur bosbranden in de hand werken...

Angkor Wat, Cambodja

Het tempelcomplex Angkor Wat bestaat al meer dan 900 jaar, maar heeft de laatste jaren bijzonder veel geleden. Toeristen klimmen er op de muren, laten afval achter of gooien hun rugzakken nonchalant op de oude en kwetsbare stenen. Wetenschappers en experts hebben schrik dat de prachtige tempel het op die manier niet lang meer zal trekken. Bovendien verbruiken de vele hotels die rond Angkor Wat liggen een heleboel kostbaar water, waardoor de hele regio last heeft van droogte. Eentje voor in de verre toekomst, dus!

Bali, Indonesië

Het ooit idyllische eiland Bali in Indonesië moet een heleboel negatieve gevolgen van het massatoerisme dragen. Vervuiling op stranden is er voor zo goed al onvermijdelijk geworden en hoewel het gebruik van wegwerpplastic op de stranden er sinds 2018 verboden is, lapt het merendeel van de toeristen die maatregel nog steeds aan zijn laars. De luxehotels, golfbanen en vakantievilla’s gebruiken er trouwens zoveel water dat ze het leven van lokale boeren bedreigen. Daarom wordt er nu overwogen om een toeristenbelasting en een strikte gedragscode voor toeristen in te voeren. Geen slecht idee!

Hanoi, Vietnam

Het oude stadscentrum van Hanoi wordt doorkruist door een spoorlijn waarop twee keer per dag, tussen de huizen en cafés, een boemeltrein rijdt. Het is een zeer populair plekje bij toeristen die er maar wat graag minutenlang staan te poseren voor een picture perfect Instagrampost. Resultaat? De treinbestuurder moet ontelbare keren stoppen en raakt met moeite op zijn eindbestemming. Daarom besloot de Vietnamese overheid om een aantal cafés – tegen de wil van de eigenaars – te sluiten en vraagt ze aan toeristen om te stoppen met het nemen van foto’s op de sporen.

De Matterhorn, Zwitserland

Wie het beklimmen van de Matterhorn op z’n bucketlist heeft staan, moeten we teleurstellen. Het wordt elke dag gevaarlijker om de berg te trotseren, want door de opwarming van de aarde smelt het permafrost razendsnel en ontstaan er regelmatig lawines. In 2018 en 2019 lieten er in totaal maar liefst 18 mensen het leven op de berg. Wees gewaarschuwd!

Florida Keys National Marine Sanctuary, Verenigde Staten

De populaire 580 meter lange koraalrif voor de kust van Florida sterft af omdat ie besmet is met een ziekte die zeer moeilijk te bestrijden is en zich razendsnel verspreidt. De vele duikers en toeristen die het wondermooie spektakel willen bewonderen, maken het probleem jammer genoeg alleen maar erger.

Parque Nacional Arrecifes de Cozumel, Mexico

Die ziekte trof trouwens niet alleen de koraalrif in Californië, maar ook die nabij Cozumel. De Mexicaanse Nationale Commissie voor Natuurreservaten besloot daarom om er alle activiteiten en toeristische attracties voor onbepaalde duur stil te leggen, en terecht! Duikers en toeristen die het water – tegen beter weten in – toch induiken, mogen hun boot niet aan de koraalriffen binden en geen zonnebrandcrème gebruiken, want die zou de koralen nog meer beschadigen.

Galapagoseilanden, Ecuador

Op de Galapagoseilanden kan je dieren en planten bewonderen die je nergens anders ter wereld kan spotten. Het magnifieke landschap, de prachtige beestje en de unieke ecosystemen maken de eilanden bijna onweerstaanbaar mooi. Maar om die unieke ecosystemen op een natuurlijke wijze te behouden, is het eigenlijk beter om geen reisje naar Ecuador te boeken. Helaas blijft het aantal toeristen er voorlopig alleen maar toenemen, maar als we de overheid mogen geloven, zal het massatoerisme er binnenkort (eindelijk) aan banden worden gelegd.

Komodo, Indonesië

Wat voor de Galapagoseilanden geldt, is ook voor het eiland Komodo van toepassing. Komodovaranen, die er een beetje uitzien als draken, zijn jammer genoeg heel populair onder stropers. Ook toeristen komen te dicht bij de hagedissen én geven hen voedsel, ondanks dat dat verboden is. De Indonesische regering wilde het eiland aanvankelijk volledig afsluiten voor toeristen, maar dat plan zal hoogstwaarschijnlijk niet uitgevoerd worden. Er zal binnenkort wél een torenhoge toeristenbelasting van ongeveer duizend euro (!) ingevoerd worden.

Kaapstad, Zuid-Afrika

Kaapstad is een prachtige stad en heeft een veilig stadscentrum, maar een kleine tien kilometer verderop woedt er een oorlog tussen verschillende criminele bendes. In de eerste zes maanden van 2019 werden er bijna duizend mensen vermoord. De veiligheidsdiensten van Kaapstad wijzen er wel op dat door het invoeren van militaire maatregelen het aantal misdrijven de laatste maanden al sterk gedaald is. Misschien toch nog maar een jaartje wachten voor de zekerheid?

Foto’s: © Getty


Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '