Home Lifestyle Auto bevroren? Met deze 7 tips geraak je zonder problemen op de...

Auto bevroren? Met deze 7 tips geraak je zonder problemen op de baan

Tip 3: gooi GEEN warm water over je voorruit.

Auto bevroren
© Getty

’s Ochtends laat ons goede humeur het weleens afweten, zeker tijdens de wintermaanden. Als we daarbovenop vroeger moeten opstaan om onze auto aan de praat te krijgen, daalt onze stemming al helemaal onder nul.

Het is tijdens de winter eigenlijk de beste optie om je auto binnen te zetten. Op die manier zal hij niet bevriezen en hoef je niet door de helse routine van ontdooien te gaan. Maar ook wie geen garage heeft, moet niet meteen panikeren. Zet je wekker gerust een kwartiertje later, want met onze tips is je auto in no time helemaal ontdooid.

1. Plaats een scherm of een stuk karton tussen de voorruit en de ruitenwissers

Een speciaal scherm of een stuk karton is eigenlijk het enige wat helpt om ervoor te zorgen dat je voorruit ’s nachts niet aanvriest. De trucjes van je oma (insmeren met vaseline, insmeren met een halve aardappel, etc.) werken helemaal niet. Ze zorgen er alleen voor dat je ramen vies worden en dat je zicht wordt vertroebeld. Dit trucje helpt ook te voorkomen dat je ruitenwissers vastvriezen aan de voorruit.

2. Zet de airco aan

Geen aangenaam vooruitzicht met deze temperaturen, maar airco helpt wel als je ramen aan de binnenkant aangedampt zijn. Wrijf je ruiten op voorhand in met schoonmaakmiddel of shampoo voor een sneller effect, maar overdrijf niet. Je wil je zicht namelijk niet onscherp maken.

3. Gooi GEEN warm water over je voorruit

Het ijs van je ramen krabben is geen leuk vooruitzicht, maar het is wel de beste oplossing. Gooi je een emmer warm water over je voorruit, dan heb je een grote kans dat je ruit gaat barsten. En geloof ons, met een kapotte voorruit zal je het kouder hebben dan als je eventjes moet krabben.

4. Laat de motor van je auto niet warmdraaien terwijl je stilstaat

Het is niet alleen erg vervuilend om je auto stilstaand te laten draaien, het heeft ook gewoon geen nut. De motor is immers pas na enkele kilometers rijden opgewarmd. Het is beter om na het starten meteen weg te rijden, maar niet te snel.

5. Gebruik geen handrem

Als het vriest, is het is beter om je auto in versnelling te laten staan. Trek je je handrem op bij vriesweer, dan loop je het risico dat die blokkeert. Waarschuwing: vergeet bij het starten van je auto niet dat die niet in neutraal staat!

6. Flikker eens met je koplampen

Heb je moeite met je auto starten? Flikker dan eens met je koplampen. Dat helpt namelijk om je batterij te stimuleren. Let op: je koplampen volledig aanzetten doe je pas na het starten. Zo kan je batterij zich focussen op de motor. Hetzelfde geldt voor je gps en andere zaken die energie vragen.

7. Wees voorbereid

Zorg er altijd voor dat je voorbereid bent op het ergste. Je weet immers maar nooit waar of wanneer je autopech hebt. Leg alvast een dekentje en een fles water in de koffer in geval van nood. Het is ook altijd handig om startkabels bij de hand te hebben. Vergeet niet: je autobatterij is tijdens de wintermaanden de zwakste schakel van je auto.

Lees ook: