Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

Tip 3: gooi géén warm water over je voorruit.

Auto bevroren? Met deze 9 tips geraak je zonder problemen op de baan

De redactie

’s Ochtends laat ons goed humeur het weleens afweten, zeker tijdens de wintermaanden. Als we daarbovenop vroeger moeten opstaan om onze auto aan de praat te krijgen, daalt onze stemming al helemaal onder nul.

Het is tijdens de winter eigenlijk de beste optie om je auto binnen te zetten. Op die manier zal hij niet bevriezen en hoef je niet door de helse routine van ontdooien te gaan. Maar ook wie geen garage heeft, moet niet meteen panikeren. Zet je wekker gerust een kwartiertje later, want met onze tips is je auto in no time helemaal ontdooid.

Plaats een scherm of een stuk karton tussen de voorruit en de ruitenwissers.

Een speciaal scherm of een stuk karton is eigenlijk het enige wat helpt om ervoor te zorgen dat je voorruit ’s nachts niet aanvriest. De trucjes van je oma (insmeren met vaseline, insmeren met een halve aardappel, etc.) werken helaas niet. Ze zorgen er alleen voor dat je ramen vies worden en dat je zicht vertroebelt. Dit trucje helpt ook te voorkomen dat je ruitenwissers vastvriezen aan de voorruit.

Zet de airco aan

Geen aangenaam vooruitzicht met deze temperaturen, maar airco helpt wel als je ramen aan de binnenkant aangedampt zijn. Wrijf je ruiten op voorhand in met schoonmaakmiddel of shampoo voor een sneller effect, maar overdrijf niet. Je wil je zicht namelijk niet onscherp maken.

Gooi géén warm water over je ruit

Het ijs van je ramen krabben is geen leuk vooruitzicht, maar het is wel de beste oplossing. Gooi in ieder geval géén emmer warm water over je voorruit, dan heb je namelijk een grote kans dat je ruit barst. En geloof ons, met een kapotte voorruit zal je het kouder hebben dan als je eventjes moet krabben.

Gebruik een ontdooispray

Geen tijd te verliezen? Probeer eens een ontdooispray, ze zijn super handig en werken heel snel. Je kan er ook zelf gemakkelijk eentje maken. Meng 2/3 schoonmaakazijn met 1/3 water, et voila! Let wel op, als het eerst geregend heeft én dan is beginnen vriezen, kan het zijn dat je ook nog een beetje zal moeten krabben.

Vergeet ook je andere ruiten niet

Niet alleen je voorruit moet vrij zijn, ook je ruiten aan de zijkant moeten proper zijn zodat je een goed zicht hebt. Dit niet doen, is niet alleen gevaarlijk, maar het kan je ook een fikse boete opleveren. Safety first!

Laat de motor van je wagen niet al stilstaand draaien

Het is niet alleen erg vervuilend om je auto stilstaand te laten draaien, het heeft ook gewoon geen nut. De motor is immers pas na enkele kilometers rijden opgewarmd. Het is beter om na het starten meteen weg te rijden, maar niet te snel.

Let op voor je handrem

Als het vriest, loop je het risico dat je handrem blokkeert. Wees dus heel voorzichtig als je hem probeert af te zetten. Voel je wat weerstand? Blijf dan zeker niet duwen! Als je een veilige plek hebt waar je auto kan staan, kan je ervoor kiezen je handrem niet op te trekken. Doe dit énkel als je héél zeker bent dat je auto niet kan bollen of een gevaar vormt voor anderen. En vergeet ook zeker niet als je daarna je auto weer opstart, dat je in neutraal staat!

Flikker met je koplampen

Heb je moeite met je auto starten? Flikker dan eens met je koplampen. Dat helpt namelijk om je batterij te stimuleren. Let op: je koplampen volledig aanzetten doe je pas na het starten. Zo kan je batterij zich focussen op de motor. Hetzelfde geldt voor je gps en andere zaken die energie vragen.

Wees voorbereid

Zorg er altijd voor dat je voorbereid bent op het ergste. Je weet immers maar nooit waar of wanneer je autopech hebt. Leg alvast een dekentje en een fles water in de koffer in geval van nood. Het is ook altijd handig om startkabels bij de hand te hebben. Vergeet niet: je autobatterij is tijdens de wintermaanden de zwakste schakel van je auto.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '