Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Jack Redgate via Pexels

Winter is coming...

8 tips om ook als het koud is te genieten van die wandeling

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

De weerkaarten zijn het er unaniem over eens: de winter is in aantocht. Dat dekentje in combinatie met een warme chocomelk en cheesy kerstfilm wordt stilaan veel verleidelijker dan die koude wandeling. Wil jij je dagelijkse blokje rond ook bij koudere temperaturen volhouden? Wij geven enkele tips om die wandeling ook in de winter aangenaam te maken.

Warm je spieren op.

Net zoals bij elke andere sport, is het ook voordat je gaat wandelen een goed idee om even op te warmen, en al helemaal als het koud is buiten. Als je lichaam het koud heeft, trekken je spieren samen om warmte vast te houden, waardoor ze strakker, minder soepel en dus vatbaarder worden voor blessures. Om pijn in je spieren en gewrichten te vermijden, kan je dus best even opwarmen. Door een tiental minuutjes te springen, stretchen en squatten zal je het ook langer warm hebben. Alleen maar voordelen, dus!

Draag laagjes.

Dat warme kledij je ook kan beschermen tegen die snijdende koude spreekt voor zich. Maar let op: het is geen goed idee om maar één dikke trui aan te trekken. Draag in plaats daarvan verschillende laagjes, zodat je er eentje kan uittrekken als je het te warm krijgt en weer kan aantrekken wanneer het wat kouder wordt. Onze tip? Beter een laagje te veel dan een laagje te weinig! En voordat je schrik krijgt dat de fashion police je daarvoor een fikse boete zal geven: laagjes dragen kan best wel modieus zijn, je moet alleen weten hoe je het op de juiste manier doet.

Extra tip: Ben je tijdens het wandelen snel buiten adem? Dan is het zéker geen slecht idee om een dikke sjaal rond je neus en mond te wikkelen. Wanneer je de koude lucht rechtstreeks inademt, kan dat je longen namelijk van streek brengen.

Bescherm je oren en handen.

Voorkom een pijnlijk uitje door lichaamsdelen die extra gevoelig zijn voor de koude goed in te duffelen. Vooral je handen en oren kunnen, vaak zonder dat je het zelf beseft, snel afkoelen, en al helemaal als het vochtig is buiten. Neem daarom een extra paar wanten, muts en eventueel paar sokken mee, zodat je die kan wisselen zodra ze te vochtig worden.

Draag de juiste schoenen.

Laat ons over één ding duidelijk zijn: een sneaker is géén goede wandelschoen, en al helemaal niet in de winter. Ook niet elke wandelschoen beschermt je tenen goed tegen het koude weer en de gladde ondergrond. Vraag daarom zeker voldoende uitleg aan de verkoper en probeer je wandelschoenen dus niet online, maar wel in een fysieke winkel aan te kopen waar je voldoende advies krijgt. Daar zullen ze je uitleggen tegen welke temperaturen de schoen je zal beschermen, of ie je voldoende grip geeft en welke kousen je het best in de schoenen kan dragen.

Geef jezelf een slipcursus.

In de herfst en winter kunnen wandelpaden verraderlijk glad zijn en kan je als je even niet goed oplet een stevige val maken, met een volledig onderkoeld en vooral pijnlijk lichaam tot gevolg. Daarom is het geen slecht idee om op voorhand te oefenen hoe je kan vermijden om te slippen en hoe je het best kan vallen als je toch aan het uitglijden bent. Check om een val te vermijden ook zeker of de zool van je schoenen nog in orde is. Daarnaast kunnen wandelstokken en een iets trager tempo ook voorkomen dat je struikelt.

Maak het aangenaam voor jezelf.

Wanneer het koud is, is het heel verleidelijk om die wandeling last minute af te zeggen en toch met die warme chocomelk in de zetel te kruipen. Om jezelf te motiveren, kan je je materiaal al enkele uren op voorhand klaarleggen. Zo zal afzeggen net iets minder aantrekkelijk zijn. Extra tip: leg je kleren op de verwarming zodat ze lekker warm zijn wanneer je ze aantrekt.

Houd je lichaam warm wanneer je een pauze neemt.

Wanneer je het te warm hebt, kan je een aantal laagjes uittrekken, maar het is heel belangrijk om die weer aan te trekken zodra je stilstaat, al is het maar om de kaart te checken of je veters beter te strikken. Op die manier geef je je lichaam geen kans om af te koelen. Stop in je rugzak eventueel een extra fleece die je kan aantrekken wanneer je een iets langere pauze neemt en van plan bent om te gaan zitten.

Vergeet geen water.

In de herfst en winter heb je minder snel de neiging om tijdens het sporten iets te drinken of eten, maar het is voor je lichaam toch belangrijk om ook als het koud is voldoende brandstof naar binnen te tanken en je lichaam van de nodige energie te voorzien. √ď√≥k tijdens het wandelen in de winter zweet je lichaam en is het dus belangrijk dat je gehydrateerd blijft.


Nog op zoek naar een mooie wandeling?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '