Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

De toenemende verslaving aan smartphones en computers dragen daartoe bij.

BEWEZEN: te weinig daglicht zorgt ervoor dat kinderen bijziend worden

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Uit recent onderzoek blijkt dat steeds meer kinderen bijziend worden. De oorzaak daarvan is een gebrek aan daglicht. Kinderen zitten veel te vaak binnen om te lezen, te knutselen of op hun smartphone of computer te spelen.


Het universitair Medisch Centrum Nederlandse Erasmus MC volgde zo’n 10.000 kinderen uit Rotterdam van hun geboorte tot hun pubertijd. Uit dat onderzoek bleek dat 1 op 4 dertienjarigen een bril of lenzen moet dragen omdat ze voorwerpen in de verte niet meer scherp kunnen zien. De studie verwacht dat de helft van deze jongeren tegen hun 21ste bijziend zullen zijn. Die cijfers liggen een pak hoger dan vroeger, meer zelfs het aantal jongeren met slechte ogen is verdubbeld.

Volgens kinderoogarts Catherine Cassiman van het UZ Leuven ligt de oorzaak van ons slecht zicht bij een gebrek aan natuurlijk licht. ‘Veel tijd buiten doorbrengen, werkt beschermend voor de ogen door het gunstige effect van het daglicht’, aldus Catherine in Het Laatste Nieuws. Veel mensen beweren dat kinderen die veel met hun smartphone of computer bezig zijn hun zicht op die manier schaden. Dat verband is nog nooit volledig bewezen, maar wie vaak op schermen staart zit natuurlijk ook meer binnen.

‘Breng veel tijd door buiten’


Dokters raden dus aan om veel tijd buiten door te brengen in het daglicht. ‘Zeker voor kinderen is dit belangrijk’, aldus Catherine in Het Laatste Nieuws. ‘Bijziendheid treedt namelijk meestal op rond 11 à 12 jaar en neemt progressief toe. Rond 16 à 18 jaar stabiliseert het.’

Het vermoedelijke verband tussen schermgebruik en bijziendheid is dus nog niet bewezen, maar toch adviseert Catherine om het computer-, tablet- en smartphonegebruik in te perken. ‘Te veel op die technologische snufjes zitten, kan wel scheelheid in de hand werken’, aldus Catherine. ‘Het kan bovendien ook schadelijk zijn voor je neurologische ontwikkeling.’

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '