Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

We plannen onze agenda te vol waardoor we rapper ziek worden.

Een weekend lekker lui in de zetel blijven liggen, is goed voor je gezondheid

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

We hebben een drukke job en daarnaast willen we een boeiend privéleven met veel uitstapjes, reizen en evenementen. Het gevolg is dat we door die drukke agenda onze batterijen niet voldoende kunnen opladen, waardoor we sneller ziek worden.


Als je op sociale media kijkt, lijkt het wel alsof iedereen elke drie maanden een verre reis of hippe citytrip maakt, de laatste nieuwe film in de cinema zag, minstens twee keer in de week fancy uiteten gaat in een of ander hip restaurant met een bijbehorende pousse-café die volledig Instagramproof is. Dat legt een grote druk op onze schouders, want wij kunnen toch niet gewoon in de zetel blijven hangen terwijl al de rest de tijd van zijn of haar leven heeft? Fomo – fear of missing out – of vrijetijdsstress zijn een ware plaag voor onze huidige maatschappij, zeker in combinatie met een veeleisende job.

Ziek


‘Minder werken is vaak geen oplossing’, zegt socioloog Ignace Glorieux op Radio 1. ‘De meesten doen hun job graag en het is een vorm van zelfontplooiing. De enige oplossing is dus om een beetje gas terug te nemen. Plan je weekend niet propvol, maar blijf die zaterdag en zondag gewoon eens lekker lui in de zetel liggen. Veel van onze hobby’s brengen ons namelijk niet tot rust, waardoor we onze batterijen niet kunnen opladen in het weekend. Dat zorgt ervoor dat we sneller ziek worden.’

Balans


Het is opvallend dat er veel zieken zijn. In 2017 kostte ziekteverzuim 1.010 euro per voltijdse werknemer. Vooral dertigers en veertigers met kinderen gaan er onderdoor. Ze willen die job en dat bruisende sociaal leven nog eens combineren met een fantastische ouder zijn. ‘Ze verliezen de balans en dat eist soms zijn tol. Onthaasting is het toverwoord’, besluit Ignace. De boodschap voor dit weekend is: kruip in die zetel, voetjes omhoog en relax! Het is voor je eigen gezondheid.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '