Home Lifestyle Film REVIEW: ‘”F.C. De Kampioenen: Viva Boma” is zoals voetbal, een echt volksfeest’

REVIEW: ‘”F.C. De Kampioenen: Viva Boma” is zoals voetbal, een echt volksfeest’

Redactrice Herlinde keek naar de vierde film van de bekendste voetbalploeg van Vlaanderen.

f.c. de kampioenen
© INDEPENDENT FILMS

We namen tijdens de opnames van ‘F.C. De Kampioenen: Viva Boma’ al eens een kijkje op de set in Aalst en de sfeer zat er toen al goed in. Die goede vibes worden doorgetrokken in de hele film, want Carmen, Xavier, Pascale en co toveren gegarandeerd een glimlach op je gezicht. Minimaal nadenken en maximaal genieten!

Ik moet aan het begin van deze recensie eerlijk toegeven dat ik nog nooit eerder een film van ‘F.C. De Kampioenen’ heb gezien. Ik was als kind wel fan van de afleveringen en zelfs van de eindeloze herhalingen op tv, want de serie is ondertussen Vlaams cultureel erfgoed geworden. Net daarom was ik bang om er een bijna twee uur durende film van te bekijken. De eeuwige misverstanden die anders gemakkelijk in een half uurtje opgelost waren, maar liefst 107 minuten lang trekken, dat leek me wat te veel van het goede. Net zoals ‘Friends’, waar ik gek op ben en dat is nog een understatement, wil je wel een reünie in de vorm van een film, maar je vreest ook dat dit een flauw afkooksel kan zijn van de legendarische afleveringen. Dat is de reden dat ik de voorgaande drie exemplaren van de bekendste voetbalploeg van Vlaanderen aan mijn neus liet voorbijgaan, ook al waren die keer op keer een groot succes.

Boma’s dood is de rode draad

Ik ging dus niet met hoge verwachtingen naar deze film. Al had ik wel al een keertje luidop gelachen toen ik in de trailer zag dat het hondje van Carmen uit de sidecar werd gekatapulteerd toen Xavier te snel over een vluchtheuvel reed. Helaas weet iedereen dat trailers vaak een samenraapsel zijn van de allerbeste momenten uit een film, zeker bij komedies, dus ik was bang dat ik in die twee minuten al het beste achter de rug had.

An Swartenbroekx, beter bekend als Bieke, maar ook als scenariste van ‘Viva Boma’, liet al een bommetje vallen toen ze vertelde dat niemand minder dan Balthasar Boma himself het loodje legt in deze vierde film. ‘Ik dacht: ah, Marijn wil niet meedoen, dan laat ik hem sterven dus’, aldus An. Dit is géén spoiler, want je moet de voorbije maanden haast onder een steen geleefd hebben als je dit niet ergens hebt opgevangen. Deze trieste gebeurtenis is dan ook de rode draad van het hele verhaal.

Elke Kampioen gaat namelijk op zijn of haar eigen manier om met het verdriet. Pascale wordt weer verliefd op haar dode ex, tot grote frustratie van Maurice die besluit zich te verkleden als wijlen Boma. Carmen op haar beurt denkt dat zij de volgende is die zal sterven en Xavier grijpt dit moment aan om zijn bucketlist op te stellen en af te werken. Ronaldinho mist zijn poepa en heeft geen goesting om de nieuwe PDG van de vleesfabriek te worden, Boma’s wife of his life Goedele gedraagt zich heel vreemd en Doortje begint te flippen. Tot slot ruikt het kwaadaardige duo DDT en Fernand Costermans geld, want de een zijn dood is de ander zijn brood.

Minimaal nadenken, maximaal genieten

Naast de vaste typetjes met hun hilarische trekjes maken we ook kennis met een aantal nieuwe personages en gastrollen. Zo speelt Bab Buelens de stoere Niki waar Ronaldinho natuurlijk halsoverkop verliefd op wordt. De manier waarop zij plots in aanraking komt met de Kampioenen deed mijn mond alleszins openvallen! Ook Peter Van de Veire, Miguel Wiels en Guga Baúl zien we voorbijkomen.

Voor de geschifte plotwendingen, de mindblowing dialogen of de vergezochte intriges moet je niet naar een ‘F.C. De Kampioenen’-film gaan kijken. Het verhaal is behoorlijk voorspelbaar en heel wat clichés passeren de revue. Toch moet ik eerlijk toegeven dat de film me wel verschillende keren deed grinniken. En ik was zeker niet de enige in de zaal! Echt luidop schaterlachen, zoals de man die twee rijen achter mij plaatsnam, zat er niet in – ik wil trouwens een voorschrift voor de pillen die hij slikt – maar Ronaldinho, Pascalleke, Carmen, Xavier en co toveren zeker een glimlach op je gezicht en die verdwijnt haast niet tijdens die 107 minuten. ‘Viva Boma’ is zoals voetbal een echt volksfeest. Een film waar je minimaal bij moet nadenken, maar maximaal van kan genieten.

De film speelt vanaf 18 december in de bioscoop. Deze week is er een casttour langs alle Vlaamse provincies en kunnen echte fans dus de avant-première bijwonen in aanwezigheid van de regisseur en de cast. Alle info vind je op de website van Kinepolis. Veel kijkplezier! O ja, en bereid je er alvast op voor dat je nog dagenlang met het deuntje ‘Viva Boma’ in je hoofd zal zitten.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.