Home Lifestyle REVIEW: ‘Free Love Paradise’ is ‘Temptation Island’ vermomd als een open-minded experiment

REVIEW: ‘Free Love Paradise’ is ‘Temptation Island’ vermomd als een open-minded experiment

'Misschien is een sensatiebeluste shitshow als dit wel exact wat we nodig hebben om deze shitshow van een jaar heel even te vergeten.'

review Free Love Paradise
© VTM 2

Is monogamie nog van deze tijd? Het is de vraag die gesteld wordt in ‘Free Love Paradise’, de nieuwe realityreeks die vanavond op VTM 2 van start gaat. De eerste afleveringen bevestigen wat iedereen al vermoedde: dit programma is een vermomde versie van ‘Temptation Island’.

Is een realityprogramma geen ultieme test, dan is het wel een experiment. Dat klinkt nu eenmaal beter dan sensatiebeluste shitshow. Het experiment dat ‘Free Love Paradise’ heet, gaat over de vrije liefde. Drie Vlaamse en drie Nederlandse koppels trekken naar Mexico om te weten te komen of een open relatie iets voor hen is. ‘Monogamie wordt aangeleerd, maar past van nature niet bij de mens’, vindt Robin, een van de Vlaamse kandidaten. Daar valt iets voor te zeggen. Slechts 25% van de samenlevingen ter wereld is monogaam. En maar liefst 1 op 4 mannen en 1 op 5 vrouwen pleegt overspel. Dan doen we ‘t misschien beter met toestemming?

© VTM 2

Er werden zes koppels gevonden die beweren dat ze hun lief kunnen en willen delen, maar al in de eerste minuten vallen sommigen door de mand. Neem nu Gaêtan en Cristina, het koppel met het grootste ‘Temptation Island’-gehalte. Ze zijn ‘in totaal’ drie jaar samen: na twee jaar bedroog de gespierde herenkapper zijn madam, voor wie hij trouwens zijn vorige vriendin verliet. Cristina vergaf hem zijn slippertje en intussen zijn we meer dan een jaar verder. ‘Ik wil liever dat hij met mij samen iets doet, dan dat hij de drang heeft om het achter mijn rug te doen’, probeert Cristina de kijker en zichzelf ervan te overtuigen dat dit een goed idee is. ‘Daarom dat ik het hem wel gun.’ Lees: Cristina wéét dat een oude vos zijn streken niet verliest, maar ze hoopt het bedrog te vermijden door af en toe een andere vrouw in haar bed toe te laten. Want als het écht aan haar lag, deelde ze haar breedgeschouderde bink met helemaal niemand. Dat wordt duidelijk in een dramatische tweede aflevering, die de VTM 2-kijker helaas pas volgende week te zien krijgt. Vergeet tegen dan vooral niet dat Gaêtan in de eerste aflevering nog beweerde dat zijn vriendin nooit jaloers is. Uh-uuum.

Er werden zes koppels gevonden die beweren dat ze hun lief kunnen en willen delen, maar al in de eerste minuten vallen sommigen door de mand.

Bij de twee andere Vlaamse koppels is de liefde nog heel pril: Bo en Cédric zijn amper een half jaar samen, Kéty en Robin een jaar. Waarom zoek je in die honeymoon phase van je relatie al gezelschap op, vraag je je af? Bo trekt binnenkort maandenlang naar het buitenland voor haar studies en Cédric lijkt er niet van overtuigd dat hij genoeg zal hebben aan zijn rechterhand, dus proberen ze de vrije liefde. Al kan je de deelname van Bo en Cédric ook zien als een poging om te voldoen aan het beeld dat ze graag van zichzelf ophangen. Presentator Sean Dhondt – de ironie is niet te missen – noemt de twee met een mooie term ‘moderne bohémiens’. Je kent het wel, van die zelfverklaarde free spirits die geloven dat ‘graag reizen’ een persoonlijkheid is. En dan vooral met de rugzak, chill! Bij die vrije levensstijl hoort een open-minded visie op de liefde, en zo kom je als hippiekoppel plots in een programma terecht dat verdacht veel lijkt op die andere realityreeks waarin er weleens scheefgepoept wordt. Robin, de vriend van Kéty, gelooft dan weer dat dit ‘een verantwoordelijke manier’ is om uit te testen of een open relatie voor hen werkt, voor ze kinderen hebben en getrouwd zijn. Dat die toekomstige kinderen binnen 15 jaar nog steeds geconfronteerd kunnen worden met beelden van hun experimenterende ouders, vergeet hij even.

© VTM 2

Aan de Nederlandse kant hebben we Shantie en Pieter, een explosief koppel dat ondanks de vele ruzies al vijf jaar samen is. Hoe zij zichzelf ervan hebben weten te overtuigen dat dit een goed experiment zou zijn voor hen, is maar de vraag: de twee noemen zichzelf erg jaloers en dat blijkt onmiddellijk. Mariska en Ivo zien eruit als de seutjes van de groep, en dat zijn ze ook een beetje. Aangezien de 24-jarige blondine het op de eerste avond al moeilijk heeft met praten over seks met de anderen – ‘heftig, joh!’ – zijn de verwachtingen voor haar niet bijster hooggespannen. Het laatste koppel en zowat de enigen die echt klaar lijken te zijn voor de vrije liefde, zijn Lenny en Tamara. De oplettende kijker kan in de teaserbeelden zien dat zij met een van de vrijgezellen in bed kruipen. Al heeft de vrijheid ook voor hen grenzen. Bij het idee van een trio met een vrouw begint Lenny net niet te schuimbekken. Een man in zijn bed? Ho maar! Hetzelfde geldt trouwens voor Gaêtan, en vermoedelijk ook voor de andere mannen. Tot daar de ruimdenkendheid.

Dit nieuwe format zorgt misschien wel voor meer spanning en nóg meer tenenkrommende situaties dan ‘Temptation Island’.

Het idee achter ‘Free Love Paradise’ mag dan iets aannemelijker zijn dan dat van de ultieme relatietest, het valt niet te ontkennen dat dit een gemaskeerde versie van ‘Temptation Island’ is. Slecht gemaskeerd dan nog, want werkelijk alles doet denken aan de voorloper: van de close-ups op konten tot gewichtheffende mannen, zwoele geluidseffectjes, beelden van golvende lakens en agressieve alfamannetjes én een dame die dramatisch stelt dat ze er helemaal klaar mee is. Dat is leuk nieuws voor ‘Temptation’-fans, want een Vlaams-Nederlandse versie van het programma moeten we volgend voorjaar niet verwachten. Bovendien zorgt dit nieuwe format misschien wel voor nog meer spanning en extra tenenkrommende situaties. Zo gaan de koppels in de eerste aflevering op dubbeldate: ze kiezen elk iemand van de andere duo’s die ze zien zitten en gaan met zijn vieren iets drinken. Awkward? Absoluut! Maar het wordt pas echt goed wanneer de koppels in de tweede aflevering meegenomen worden naar de Secret Garden, waar een enorme lading vrijgezellen op hen wacht om samen te feesten. Jawel, de ‘kampvuurbeelden’ van een flirtende, schurende of misschien zelfs kussende partner krijgen ze in dit paradijs gewoon live te zien. Misschien is een sensatiebeluste shitshow zoals dit wel exact wat we nodig hebben om deze shitshow van een jaar heel even te vergeten.

Je ziet ‘Free Love Paradise’ elke donderdag om 20u45 op VTM 2. 

Lees ook: