Je maakt tiramisu in een handomdraai plantaardig voor je veganistische of lactose-intolerante vrienden.
RECEPT: deze tiramisu met speculooskoekjes is helemaal vegan
Veganistische gerechten worden vaak beschouwd als héél gezond, maar ingewikkeld om te maken. Eigenlijk is dat helemaal niet het geval. Heel wat van je favoriete gerechten en desserts kan je immers in een handomdraai plantaardig maken, en dat zullen wij je met dit recept bewijzen. Deze vegan tiramisu is ideaal als je een veganist of iemand met een lactose-intolerantie over de vloer krijgt, of als je gewoon eens iets anders wil proberen.
Dit heb je nodig
Voor een schaal van 16 x 22 cm, goed voor 4 personen:
- 70 g speculooskoekjes
- 1⁄2 dl sterke koffie
- 2 eetlepels amaretto
- 75 g cacaoboter
- 1 dl amandelmelk (of een andere plantaardige melk)
- 1 vanillestokje of enkele druppels vanille-essence
- 100 g rietsuiker
- 2 g agaragar*
- 1 dl opklopbare sojaslagroom
- 1 eetlepel cacao (ongezoet)
Zo maak je het
- Meng de koffie met de amaretto.
- Doop de koekjes in de koffie en leg ze naast elkaar in een schaal, zodat de bodem bedekt is.
- Snij het vanillestokje open en haal het merg eruit.
- Hak de cacaoboter.
- Verwarm de amandelmelk samen met het vanillemerg en de suiker.
- Voeg de agaragar toe en laat het vocht 2 minuten zachtjes koken.
- Neem de pan van het vuur en voeg de cacaoboter toe om die te laten smelten.
- Laat het mengsel afkoelen tot het lauw is, bijvoorbeeld door het in een koele schaal te gieten of door de bodem van de kookpot in een koudwaterbad te zetten.
- Blijf voortdurend roeren tijdens het afkoelen.
- Klop de sojaslagroom minstens 3 minuten goed op en roer de amandel-cacaobotermelk erdoor.
- Giet het mengsel over de koekjes.
- Zet de tiramisu minstens 30 minuten in de koelkast om op te stijven.
- Strooi wat cacao over de tiramisu.
Bron: ‘Vandaag Vegan‘ van Miki Duerinck & Kristin Leybaert
Beeld: Heikki Verdurme
*Plantaardig alternatief voor gelatine, vind je bij bepaalde supermarkten en in de biowinkel
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier